Geel heeft nieuwe trainer en die predikt rust: "Nog nooit kampioen gespeeld in september, wel al in april"

Geel heeft nieuwe trainer en die predikt rust:
Dinsdag 01 oktober 2024 - 15:45   I   door Redactie

ASV Geel heeft een nieuwe trainer, eentje met ervaring in eerste klasse. Urbain Spaenhoven (66) volgt Tom Schipper op, die ontslag nam en intussen is aangesteld als coach van reeksgenoot SK Londerzeel. Spaenhoven trainde onder meer Beerschot, Lierse, Lokeren en was assistent onder Marc Brys bij KV Mechelen: "Geel is een traditieclub met ambitie, structuur, accommodatie, achterban en potentieel."

Gefeliciteerd met uw aanstelling als nieuwe coach van Verbroedering Geel.
"Bedankt. Ik sta al jaren in het vak. Ik heb bijna uitsluitend traditieclubs getraind en ik voel mij daar het beste bij. Bij een traditieclub heb je vaak de nodige ambitie, zit er een goed werkende structuur achter, is de accommodatie aanwezig en heb je meestal nog een grote achterban die achter hun club en spelers staat waardoor het leuk is om voor zo'n club trainer te zijn. Dat is bij een club als Geel allemaal aanwezig."

Vandaar de keuze voor Geel en voor 3de amateur?
"Ik had een half seizoen (december 2023 - mei 2024, nvdr.) bij Zelzate getraind. Ik was er in de winter binnengehaald om de ploeg in 2de amateur te houden en dat was gelukt, maar ik heb toen zelf besloten om er niet te blijven omdat niet de nodige middelen aanwezig waren om te werken zoals ik wilde. Ik heb dan de voorbije maanden en weken telefoons van drie clubs uit de reeks van Geel gehad en heb er telkens negatief op geantwoord. Dat waren geen clubs met de uitstraling, de structuur en de accommodatie zoals Geel. Ik voelde mij niet geroepen om in die reeks te trainen, maar voor één club wilde ik een uitzondering maken en dat was ASV Geel omdat daar alle nodige voorzieningen om goed te kunnen werken aanwezig zijn. Geel past in mijn profiel. Dat werkt ook langs twee kanten. Het is niet alleen het profiel van de coach die bij de club moet passen, maar het profiel van de club moet ook bij de coach passen."

En bij Geel paste het profiel wel?
"Ja. Het profiel van Geel past bij mij. Er is heel veel ingevuld om goed te kunnen werken. Bijvoorbeeld de structuur van de club, de accommodatie, medewerkers. Dat is allemaal aanwezig in Geel om juist te kunnen werken en te kunnen werken met ambitie. Dat is de reden dat ik ja heb gezegd."

Wat is die ambitie?
"Die ambitie is duidelijk gebleken in de transferperiode met het binnenhalen van verschillende spelers. Dat is niet veranderd. De club wil naar boven."

Kent u al wat jongens uit uw nieuwe kern?
"Ik ken al wat spelers door er mee samen te werken of door er tegen te spelen of gezien te hebben. Zo heb ik met Dries Ventôse gewerkt bij Rupel Boom en Beerschot, met Seppe Maesen in Lierse, met doelman Oussayd Belkouch nog in Beerschot als jonge doelman. Tegen Marijn Convents heb ik gespeeld. En zo zijn er nog. Veel spelers zijn geen onbekenden voor mij."

Hoe gaat u het aanpakken?
"Ik heb de ploeg dit seizoen nog niet live zien spelen. Dat is een nadeel. Zodra ik hen zie spelen, kan ik een idee vormen over de profielen die misschien hier en daar anders moeten ingezet worden. Dat moet ik nog ondervinden. Een ander minpunt is dat de groep maar twee keer traint. Dat is voor mij totaal nieuw. Ik ben vier tot vijf keer gewoon, als proftrainer zelfs alle dagen. Het systeem dat je wil uitdragen en spelen, kan je er alleen maar inbrengen via trainingen. Twee trainingen is dan weinig. Het zal van de spelers afhangen om aandachtig te zijn en alles snel op te pikken. De kwaliteit is aanwezig, Daar ben ik van overtuigd."

Vandaag volgt de eerste training, zondag de eerste wedstrijd?
"Er moet altijd een eerste keer zijn eh (lacht). Dat komt wel goed. Elke coach heeft zijn eigen accenten. De mijne zijn bij sommige spelers al gekend en ik heb de voorbije jaren al vaak de vruchten van gekend. We zullen dat op de juiste manier brengen. De resultaten liggen momenteel onder het verwachtingspatroon. Dat weegt ook op de spelers. Hun vertrouwen is wat weg, het geloof in eigen kunnen in individuele kwaliteiten. We hebben voor iedereen in eerste instantie rust nodig. Ik heb nog nooit met een club in september kampioen gespeeld, maar wel al verschillende keren in april. Misschien zit dit Geel in de minste periode van het seizoen en andere ploegen in hun beste periode. Voetbal is 70 procent psychologie en druk creëer je zelf. We moeten zorgen voor rust en die behouden en zorgen dat iedereen zich goed voelt. Als de kwaliteiten er zijn, dan komt dat er toch uit. De competitie is nog lang."

U zag de ploeg nog niet zelf spelen, maar had wel al beelden gezien?
"Dat klopt. Ik zag een aantal beelden waarvan ik als coach toch een andere mening over heb. Daar kan ik mee aan de slag en ik zal mijn expertise en ervaring gebruiken om de ploeg opnieuw te laten groeien. Wat velen vergeten op dit moment bij de beoordeling van de resultaten van de club en de ploeg is dat de topschutter Thijs Van Pol, die ze hebben aangetrokken, momenteel in de lappenmand zit. Dan wordt de analyse uiteraard helemaal anders. Elke club die zijn topspits verliest, zal daar de gevolgen van dragen. Op dat vlak zit het Geel niet mee."

Wat wilt u de Geelse supporters nog meegeven?
"Ik weet dat Geel altijd een fanatieke aanhang heeft gehad. Dat heb ik met Lierse zelf nog meegemaakt toen we tegen Geel in 1ste amateur speelden. Het is altijd leuk om in het Leunenstadion te spelen. Het is een achterban met een historiek, die resultaten wilt zien en ambitieus is. Dat mag  én dat moet. Ik verwacht van de supporters veel steun en engagement om de ploeg op de juiste momenten te ondersteunen. Ik hoop met een schone lei te kunnen beginnen en dat de spelers, die hun uiterste best doen voor de elkaar en de club, de tijd krijgen om als geheel te groeien. En dan krijgen we alles wel in de juiste plooi. Daarvoor hebben we de ganse Geelse entourage nodig. Het bestuur en de medewerkers moeten er in geloven en als laatste ook de supporters." (DJ)

Poll: Is Urbain Spaenhoven de geschikte trainer voor ASV Geel?

TAGS  I  Urbain Spaenhoven  I  ASV Geel

dinsdag 1 oktober 2024

maandag 30 september 2024

zondag 29 september 2024