Geel lijdt pijnlijke nederlaag in derby: "Het is week na week hetzelfde liedje"

Geel lijdt pijnlijke nederlaag in derby:
Zondag 29 september 2024 - 09:00   I   door Redactie

ASV Geel verloor zaterdag de Kempense derby tegen KFC Turnhout met 1-3. Het kwam snel op voorsprong via Marijn Convents, maar gaf het in de tweede helft volledig uit handen. "Het is week na week hetzelfde liedje", was een ontgoochelde Gelenaar Raf Hannes hard.

Zo'n 1.500 toeschouwers waren naar het Leunenstadion afgezakt voor de derby tussen ASV Geel en KFC Turnhout. De Binken deden dat omwille van de combiregeling met de bus. De Zotten kwamen te voet in colonne naar het stadion gewandeld met bengaals vuur in de hand. Beide supporterskernen zongen hun spelers al voor de wedstrijd toe. De toon voor de Kempense derby was gezet.

Debuut

De twee trainers moesten hun team noodgedwongen op één positie wijzigingen door een schorsing. Bij Geel zat kapitein Jean-Michel Hoebregs in de tribune. Bij Turnhout moest Louis Coeckelbergs aan de kant blijven. De Geelse interim-trainer Dirk Foriers liet Jens Verbeek (26), die na vier jaar Dessel Sport terug naar Geel verhuisde, rechts achteraan debuteren dit seizoen. "We wisten dat er langs die kant wel wat snelheid was", verklaarde Dirk Foriers de keuze voor Verbeek. "Jens is al enkele weken goed bezig op training en deed dat ruim zestig minuten ook heel goed." Speler-trainer Thomas Wils posteerde bij Turnhout Sam Schepers centraal achteraan.

Snelle voorsprong

De thuisploeg kon niet beter starten opende in de vijfde minuut al de score via Marijn Convents op aangeven van Dries Ventôse. Een droomstart voor de Zotten. Geel controleerde. Turnhout prikte een paar keer, zonder doelman Oussayd Belkouch te verontrusten. Net voor rust stuurde verdediger Sven Joosten een lange strakke bal diep en zette zo Marijn Convents alleen voor doelman Senne De Fré, maar die hield de 1-0 op het bord. De rebound van Seppe Maesen werd ook afgeblokt.

"Het eerste kwartier speelde we goed en creëerden we kansen, net zoals vorige week in Bevel", zag Foriers. "We kwamen ook snel op voorsprong. Beter konden we de derby niet starten. Het zat ook goed. We gaven niets weg. We moesten zelfs op 2-0 komen net voor rust." Na de pauze ging Turnhout meer nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker, maar Geel behield aanvankelijk nog de controle.

Rico Coeckelbergs

Kantelpunt was de gele kaart en meteen nadien de wissel van Jens Verbeek door Ilias Van Roy. "Jens had net voordien geel gepakt en zat er door", verklaarde Foriers. "Als hij dan een tweede gele kaart zou pakken, stonden we plots met tien. Vandaar de wissel." Even later vergaloppeerde de ingevallen Van Roy zich en Rico Coeckelbergs ging alleen op doelman Oussayd Belkouch af. De Turnhoutse spits twijfelde niet en hing de bordjes in evenwicht: 1-1.

Geel was het noorden kwijt en dik tien minuten later troefde diezelfde Rico Coeckelbergs verdediger Brian Baerts af en trapte overhoeks voorbij Belkouch: 1-2. Geel probeerde het tij met man en macht nog te keren. Onder meer Zacarias Antonio kwam er in. Hij maakte zijn Geelse debuut. Twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd kreeg Marijn Convents op rechts vrije baan. De flankaanvaller had de 2-2 aan de voet, maar een sublieme De Fré redde met een beenveeg de Turnhoutse meubelen. In blessuretijd legde invaller Lars Adriaensen op de counter de 1-3-eindstand vast. Bij de Turnhoutse aanhang en spelers barstte het feest na affluiten los. Het klimt met 8 punten over Geel naar de vierde plaats.

Resultaat vs. mooi voetbal

De thuisploeg bleef steken op een 7 op 15 en kon thuis nog niet winnen. Het pakte 1 op 9 in eigen huis. De Geelse spelers en supporters bleven verweesd achter. "Weeral eh, en weeral in hetzelfde bedje ziek als de vorige keer", zuchtte Gelenaar Raf Hannes doelend op de 3-5-thuisnederlaag waarbij Geel tot tweemaal toe was voorgekomen, maar alsnog de zege uit handen gaf. "Op het moment dat we in de tweede helft denken te moeten gaan voetballen, lijden we balverlies. En wederom met één balverlies ligt alles open. Het is week na week hetzelfde liedje. Dat is heel zuur."

De Geelse middenvelder was hard voor zichzelf en zijn team. "Na de 1-0 hadden we de controle en gaven niets weg. Toch vonden we als groep tijdens de rust dat we meer moesten gaan voetballen en dat we het verplicht waren aan de supporters om vooruit te voetballen en mooi voetbal te brengen. Dat brak ons nu zuur op. We moeten eens goed gaan nadenken. In dit soort wedstrijden moet je alleen zorgen dat je de drie punten over de streep trekt. Dat hoeft niet met mooi voetbal, dat moet niet academisch mooi zijn. Maar toch laten we ons weer vangen. En dat is nu week na week. Daar moet dringend verandering in komen. Op deze manier wordt het een heel lang seizoen. Dat hoeft het helemaal niet te zijn, want er is kwaliteit aanwezig en we komen op voorsprong, maar op één of andere manier duurt voor ons die match altijd te lang."

Mentaliteit

Na de wissel Jens Verbeek - Ilias Van Roy liep het mis. "Toen was het even zoeken", zag Hannes. "Ilias viel onder moeilijke omstandigheden in. Hij speelde een ongelukkige wedstrijd. Zijn eerste drie ballen waren moeilijk. Daar viel meteen een goal uit. Hij beseft dat zelf ook. Dat kan gebeuren. We moeten hem als groep daarin steunen. Het stond toen 1-1. Op dat moment moesten we dat als ploeg opvangen en zorgen dat de gelederen er opnieuw stonden, maar dat gebeurde niet. We moesten dat punt pakten, want dat is nog altijd meer dan nul punten. Ook daarin waren we niet volwassen genoeg of konden we het niet bolwerken."

Het ging van kwaad naar erger en Geel moest de kelk tot op de bodem ledigen. "We zakten weer weg", vertelde Hannes. "We konden geen vuist maken. Dat is onverklaarbaar. En dat is heel pijnlijk. De groep zit in zak en as. Dat was na de 3-5 tegen Rotselaar ook het geval. We kunnen wel elke week zeggen dat we in de put zitten, maar het is aan ons om er uit te klauteren. Er zal iets meer mentaliteit voor nodig zijn, dan alleen maar voetbal. Dat moeten we stilaan gaan beseffen. We teren momenteel iets te veel op onze vedettenstatus. Het resultaat en 1-0 is genoeg. Het moet dringend beter en liefst niet binnen twee weken, maar volgende week al." Zondag (15u) moeten de Zotten op bezoek bij Zepperen-Brustem.

VERBROEDERING GEEL: Belkouch - Verbeek, Joosten, Baerts, Quintiens - Opdekamp, Alessandro, Hannes - Ventôse, Maesen, Convents.
KFC TURNHOUT: De Fré - Bruurmijn, Schepers, Wils, Tavares - Lormans, J. Coeckelbergs, Hermans - Emmen, R. Coeckelbergs, El Mediouni.
VERVANGINGEN: 61' El Mediouni door Colman, 63' Verbeek door Van Roy, 77' Maesen en Venôse door D'Hondt en Antonio, 82' Emmen door Adriaensen, 84' Quintiens door Oilil, 90+1' R. Coeckelbergs door Emuhu.
DOELPUNTEN: 5' Convents 1-0, 69' R. Coeckelbergs 1-1, 81' R. Coeckelbergs 1-2, 90+3' Adriaensen 1-3.
GELE KAARTEN: 40' Tavares (fout op Opdekamp), 58' Verbeek (protest), 77' Opdekamp (fout op Lormans), 83' Alessandro (fout op Hermans).
SCHEIDSRECHTER: Marnic Claes.
TOESCHOUWERS: 1.500.

Poll: Wat voor voetbal moet Geel de volgende wedstrijden spelen?

TAGS  I  Geel  I  Turnhout  I  Hannes  I  Raf  I  Foriers  I  Dirk

zondag 29 september 2024

zaterdag 28 september 2024

vrijdag 27 september 2024

donderdag 26 september 2024