Club Brugge heeft de 'nieuwe Emile Mpenza' beet

Club Brugge heeft de 'nieuwe Emile Mpenza' beet
Dinsdag 21 augustus 2018 - 14:05   I  

Loïs Openda (18) is de nieuwste sensatie bij Club Brugge. De jonge aanvaller profiteerde van de afwezigheid van Jelle Vossen en Wesley Moraes om zich tegen Royal Antwerp FC in de kijker te spelen. De beloftevolle Luikenaar staat te boek als een groot talent en dat beseffen zijn ex-trainers maar al te goed.

Thierry Siquet werkte bij de nationale U17 samen met Openda en is onder de indruk van de jonge aanvaller. "Loïs is van de generatie van 2000. Dat is erg vroeg. Ik ben hem onlangs nog eens tegengekomen en merkte meteen dat hij nog meer spiermassa heeft aangemaakt. Op dat vlak kan hij ondanks zijn 18 jaar de concurrentie al aangaan met de grote jongens”, klinkt het in Het Laatste Nieuws.

“Ik vergelijk hem een beetje met Daniel Amokachi”, haalt Siquet er een legende van Club bij. “Die had ook die kracht en snelheid en daarmee compenseerde hij dat hij technisch niet helemaal volmaakt was. Alleen voetbalde Amokachi een fantastische carrière bij mekaar en moet het voor Openda nog allemaal beginnen."

Vermant: “Openda doet mij meer aan Emile Mpenza denken”

Sven Vermant, die bij de beloften van Club Brugge met Openda werkte, denkt dan weer eerder aan iemand anders. "Loïs is iets verfijnder en technischer dan Amokachi. Daniel was een echte buffel. Loïs is toch net iets anders. Ik hou niet zo van vergelijkingen, maar mij doet hij meer aan Emile Mpenza denken.”

“Hij was bereid om te leren en pikte dingen op. Je moest hem hier en daar een duwtje geven, maar hij ging er wel mee aan de slag. Dat is zijn verdienste. Hij kwam als een echte doelpuntenmaker van de jeugd en moest dan de overstap naar de volwassenen zetten. Dat vraagt een andere attitude en die heeft hij kunnen oppikken."

De Maesschalck: “Belangrijke klik gemaakt”

Pascal De Maesschalck, hoofd van de Brugse academie, zag Openda vorig seizoen een klik maken. "Eind vorig jaar maakte hij een belangrijke klik. Hij zette zichzelf altijd doelen qua aantal goals voorop en dat is goed. Maar vlak voor en vooral na de winterstop is hij ook zijn kwaliteiten aan het collectief gaan koppelen. Loïs ging meer mee verdedigen en anders positie kiezen. Hij betekende meer voor de ploeg en niet langer alleen met zijn goals.”

“Hij is bovendien nuchter genoeg om te beseffen dat hij nog wat stappen te zetten heeft. De coach ziet iets in hem, maar er moet nog een pak bij. Hij weet dat het de grootste vergissing zou zijn om te denken dat hij er nu al is. Daarom is er ook geen risico om hem te verbranden”, besluit De Maesschalck.

TAGS  I  Club Brugge  I  Standard  I  Antwerp

donderdag 3 oktober 2024

woensdag 2 oktober 2024

dinsdag 1 oktober 2024