Na de commotie: "Ploegen beslissen voortaan zelf over gebruik van de VAR"

Na de commotie:
Woensdag 02 mei 2018 - 12:15   I  

De VAR, het woord van play-off 1. Elk weekend is er discussie over beslissingen die al dan niet genomen zijn door de VAR. Alles oplossen zal de VAR niet doen, want daarvoor kent het voetbal veel te veel grijze zones. Een verbetering is het wel, al lijkt door de commotie niet iedereen daarvan overtuigd.

Ludo Vandewalle ziet hoe scheidsrechter en videoref heel wat kritiek over hen heen krijgen. De verliezende ploeg wijst nu maar al te graag naar de arbitrage en is vaak blind voor de eigen gebreken. Dat is wellicht eigen aan verliezen.

"Maar ook de ref ging in de fout. Hij zag de drie betwiste fasen niet en verzuimde ook Birger Verstraete uit te sluiten na een gemene fout. Gent-speler Yaremchuk bleef ook onder de verwachtingen door een strafschop erbarmelijk slecht binnen bereik van Ochoa te trappen. Toch was het de videoref en de scheidsrechter die alle schuld kregen. Het is in elk geval al gedeelde schuld", aldus Vandewalle in Het Nieuwsblad.

"Drie calls per ploeg"

Vandewalle heeft ook een oplossing voor het probleem. "Naar analogie met de drie calls per speler in het tennis zou ook elke ploeg drie mogelijkheden per wedstrijd kunnen krijgen om voor een beslissing videobeelden te raadplegen. De verantwoordelijkheid ligt dan bij de trainer van de spelende clubs en niet langer bij de VAR zelf. Drie calls per ploeg en niet meer. Zo blijft het tijdverlies beperkt. De bedrieglijke schwalbes zullen verdwijnen. Geen ­enkele speler wil het op zijn geweten hebben dat een kans op het gebruik van videobeelden wordt tenietgedaan omdat hij zijn eigen trainer op het verkeerde been zette."

Poll: Goed idee?

TAGS  I  VAR  I   AA Gent  I   Standard

zaterdag 25 mei 2024

vrijdag 24 mei 2024

donderdag 23 mei 2024

woensdag 22 mei 2024

dinsdag 21 mei 2024