39 jaar later gaat Verbroedering Geel all-in

39 jaar later gaat Verbroedering Geel all-in
Zaterdag 31 augustus 2024 - 17:00   I   door Redactie

1 september 1985. KFC Verbroedering Geel speelt zijn eerste wedstrijd ooit in tweede klasse. Thuis tegen Beringen zijn er 5.000 toeschouwers. Het wordt 1-1.

Precies 39 jaar later, op 1 september 2024, speelt Geel zijn eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Niet meer in tweede klasse, wel in derde amateur. Het moet het startsein worden van een sportieve heropbouw van de club.

Als u soms leest over de "traditieclub" Geel, dan gaat het over die momenten, waarbij de club jarenlang in tweede klasse speelde. Waarbij het een trouwe aanhang had van duizenden fans. Waarbij het op een bepaald moment zelfs de poort openbeukte naar de hoogste klasse. Dat Geel heeft een afspraak met de geschiedenis. KFC is verdwenen, het is intussen AS geworden. Verbroedering is gebleven. Tot op vandaag. Geel speelt op dit moment in derde nationale. Derde wat? Juist ja, de vijfde (!) klasse. Nadien begint provinciale. De club werd al vaak gereanimeerd. En vergis u niet: ze werd vorig jaar opnieuw gereanimeerd. Op sterven na... Spelers die een deel van hun loon moesten inleveren, leveranciers die op hun geld wachtten. Voetbal24 als reddende hand (welke clickbait past hier?).

470 dagen na de overname begint een eerste, sportieve evaluatie. Ja, de toestand van de club is stabiel. Sportief viel er echter weinig positiefs te zeggen. Dan hebben we het vooral over de grote kloof die gaapt tussen de ambities enerzijds en de harde, sportieve realiteit anderzijds. De voorbije maanden is er hard gewerkt aan het sportieve luik. Dat moet resulteren in een team dat in staat moet zijn om de promotie naar tweede nationale af te dwingen. Pas dan kan het nieuwe bestuur het riedeltje van stabiele club inruilen voor een van een club die de weg naar boven écht heeft ingezet. Laat u vooral ook niets wijsmaken. Met minder dan de promotie is niemand tevreden bij Geel. Die is een must. Een club kan niet groot worden zonder sportieve resultaten. You can't have one without the other. De druk is immens. Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen bombardeerden Geel - op basis van een enquête bij de andere clubs uit de reeks - tot "superfavoriet". Iederéén kijkt dit jaar naar Geel. Het is één tegen allen, allen tegen één.

30 goals

Ja, Geel deed de nodige transfers. Voor wie niet in de Kempen of Limburg woont, hierbij enkele inkomende transfers: Thijs van Pol werd in de reeks van Geel vorig seizoen topschutter met 30 doelpunten. Toon Opdekamp was sterkhouder bij Eendracht Termien, de club die kampioen werd in de reeks van Geel. Brian Baerts idem dito. Dries Ventôse maakte de grote opgang van Beerschot mee, speelde eerder bij Lierse en werd weggeplukt bij Racing Mechelen. Toch is er één smet: Geel vond (nog) géén nieuwe 6. Tot op vandaag heeft de club - ondanks verschillende pogingen - geen nieuwe middenvelder aangetrokken. De kans dat die er nog komt? Er wordt koortsachtig gezocht. In principe is er nog tijd tot 6 september, wanneer de transfermarkt sluit. Het zal nu met déze jongens moeten gebeuren. Excuses zijn er niet. Het kan, het mag, het moet voor Geel. Daar werd en wordt in de komende tien maanden alles aan gedaan. Thijs, Toon, Dries: c'est à vous! (RVB)

Poll: Ben jij benieuwd naar wat Geel dit seizoen gaat doen?

TAGS  I  ASV Geel

zondag 15 september 2024

zaterdag 14 september 2024

vrijdag 13 september 2024

donderdag 12 september 2024