Geelse verdediger ziet defensie alleen maar sterker worden: "Trainen tegen Van Pol en Ventôse maakt je beter"

Geelse verdediger ziet defensie alleen maar sterker worden:
Donderdag 12 september 2024 - 13:00   I   door Redactie

Ilias Van Roy (25) maakte na 5 seizoenen Witgoor Sport de overstap naar Geel. De personal trainer uit Dessel, die het grootste deel van zijn jeugd bij Dessel Sport speelde, knokte zich centraal achteraan naast Brian Baerts in de basis. "Trainen tegen Van Pol en Ventôse maakt je als verdediger alleen maar beter."

Wanneer is ASV Geel op jouw radar gekomen?
"Een paar weken voor de wedstrijd met Witgoor Sport in Geel (2-2) zijn de eerste contacten gebeurd, maar toen was er nog niets beslist. De wedstrijd in Geel was voor mij wel een speciale wedstrijd omdat ik mogelijk tegen mijn toekomstige ploeg speelde. Ik was in ieder geval heel gemotiveerd om te tonen wat ik in mijn mars had. Ik vons het wel leuk dat Geel aan mij dacht. Dat kwam ook wel via de Sports Director, Jens Cuypers, die mij ook van Dessel naar Witgoor Sport heeft gehaald. Hij kende mijn kwaliteiten al. Het is pas na de wedstrijd in Geel dat ik mijn beslissing gemaakt heb om de overstap naar ASV te maken."

Wat gaf de doorslag?
"Eerst hield ik de boot nog wat af, maar na de wedstrijd in Geel is het beginnen groeien en zag ik het als een uitdaging om in Geel aan de slag te gaan. Ik kon mij ook vinden in het sportieve project. De club heeft de ambitie om één reeks hoger te spelen en misschien op termijn zelfs twee reeksen hoger. Qua accommodatie en beleving van supporters is Geel top. In Witgoor Sport was het ook al wel in orde hoor, maar bij Geel is het toch een stap verder. Ik ben wel iemand die rekening houdt met clubs waar er ook ambiance en beleving is. Ik zal niet kiezen voor een club waar dat niet aanwezig is. Ik presteer beter in omstandigheden waar het voetbal leeft. Dan is er ook wat meer druk. Bij Witgoor Sport zat het sportief niet zo goed meer in elkaar en dreigden we te degraderen. Uiteindelijk is dat ook gebeurd. Uiteindelijk heb ik redelijk laat op het seizoen beslist om de transfer te maken."

Heb je je de overstap al beklaagd?
"Nee. Ik heb mijn transfer nog niet beklaagd (lacht). Ik wist op voorhand dat het knokken zou worden voor een plaats in het team. Dat was ook zo gezegd. Maar ik wilde die uitdaging wel aangaan. De voorbereiding en de bekercampagne verliepen goed tot ik een kleine spierverrekking opliep en twee weken noodgedwongen aan de kant moest blijven, maar gelukkig was ik tijdig opnieuw fit om aan de competitie te beginnen. Ik denk dat het tot nu toe redelijk goed gaat."

Hoe heb je de voorbereiding beleefd?
"Het was een zware voorbereiding, maar ik was fysiek wel in orde. In de bekerwedstrijd tegen Crossing Schaerbeek heb ik een tik op de knie gekregen waardoor ik wat last ondervond van een gekneusde knie. Hierdoor ben ik wat anders beginnen te lopen. En van het een kwam het ander en liep ik die verrekking op. Uiteindelijk viel het allemaal nog mee. De competitiestart was het doel om volledig fit te geraken. Als het echt had gemoeten, zou de bekermatch in Meux ook gelukt zijn, maar dat was dan met een beetje risico. Dat hebben we uiteindelijk met het oog op de competitie niet genomen. En misschien maar goed ook."

Je verzekerde jezelf van een basisplaats centraal achteraan. Is dat de positie waar je altijd gespeeld hebt?
"Dat is de positie waar ik op mijn best ben. Ik heb bij Witgoor Sport op de verschillende posities gespeeld. Zo speelde ik tegen Geel op de rechtsback bij gebrek aan een betere speler op die positie. Ik heb er geen probleem mee om op andere posities te spelen. Ik ben polyvalent, maar wil je mij op mijn beste plaats uitspelen, dan is dat centraal achteraan. De clubleiding en technische staf van Geel maakte bij de transfergesprekken meteen duidelijk dat het hun bedoeling was om mij op mijn beste positie uit te spelen. Dat was de plaats waarvoor ik moest strijden."

Jullie pakten 4 op 6. Zijn jullie daar tevreden mee?
"We hadden na speeldag één gehoopt op meer, op 6 op 6, maar vooraf zouden we misschien getekend hebben voor een 4 op 6 en daarmee bedoel ik dan één punt pakken in Londerzeel en de drie punten thuishouden tegen Sint-Lenaarts. Nu is het eigenlijk omgekeerd. We zijn misschien wat gevleid gaan winnen in Londerzeel. Onze doelman Oussayd Belkouch hield ons daar goed recht. Tegen Sint-Lenaarts hadden we de match zeker in ons voordeel moeten besluiten, maar op het einde van de match moesten we zelfs tevreden zijn dat zij alsnog niet met de zege gingen lopen. Zo zie je maar. Dat is voetbal. Tegen Londerzeel maken we onze kansen af. Tegen Sint-Lenaarts niet. Dan moeten we achteraf tevreden zijn met 4 op 6. Het vertrouwen bij sommige spelers om de bal er willen in te trappen moet nog komen, maar als dat er is, dan gaan we mooie dingen meemaken."

Had je ooit al eens voor 1.500 toeschouwers gespeeld zoals zaterdag tegen Sint-Lenaarts?
"Ik heb ooit één keer voor ongeveer dat aantal gespeeld. Dat was in het eerste seizoen met Witgoor Sport op Lyra-Lierse. Toen was er ook veel volk. Voor zo'n omstandigheden en sfeer ben ik voetballer geworden. Dat vind ik leuk. Ik hoop dat er van die 1.500 mensen nog veel supporters gaan blijven terugkomen. Het zullen er volgende week mogelijk wel wat minder zijn omdat het niet met de viering 100 jaar KFC Verbroedering Geel was, maar ik verwacht dit seizoen toch nog wedstrijden met heel wat volk. Bijvoorbeeld de derby tegen Turnhout. Als wij de goede resultaten blijven neerzetten, zullen de mensen sowieso blijven komen en komen er misschien zelfs nog meer kijken."

Hoe voelde de sfeer aan?
"Heel goed. Je moet in zo'n omstandigheden niet gemotiveerd worden door de coach of door je medespelers. Als je in zo'n stadion het veld oploopt, ben je vanzelf gemotiveerd door de aanwezige supporters en de sfeer die zijn creëren. Ik kan mij daar zeker aan opladen. Als je daardoor niet gemotiveerd geraakt als voetballer, dan is er iets grondig mis (lacht)."

Wat voor iemand ben je op het veld?
"Ik ben vooral iemand die in functie van het team speelt. Zeg tegen mij dat ik de ganse match speler X moet volgen, dan volg ik die totdat die naar de wc gaat. Het maakt niet uit waar ze mij opstellen, ik probeer zo veel voor de ploeg te spelen. Ik ben een teamspeler. Ik zal geen dingen individueel beslissen. Ik volg de richtlijnen. Ik probeer altijd positief te blijven op het veld. Dat is misschien wel wat nodig. Tegen Sint-Lenaarts begon er bij sommigen na twintig minuten al wat frustratie te komen, terwijl ik dan iemand ben die kalm blijf omdat we nog 70 minuten hebben. We mogen ons niet laten opjagen."

En hoe ben je naast het terrein?
"Een echte ploegspeler. Ik durf wel lang in de kantine blijven hangen en met de spelers en supporters iets drinken. Ik vind het fijn dat het een hechte groep is. Het is dit jaar beter dan vorig jaar qua groepssfeer, maar het kan altijd nog beter. We kunnen nog hechter worden naast het veld ook."

Welke ploegmaats hebben jou positief verrast van hun kwaliteiten?
"De spitsen Thijs Van Pol en Dries Ventôse. Niet echt verrast, maar je ziet dat zij toch iets meer kunnen. Ik had al tegen hen gespeeld met Witgoor Sport, maar nu train je ook met deze gasten. En die je dat die jongens enorme kwaliteiten hebben. Het is geen toeval dat zij zo veel goals maken. Ik word er als verdediger ook beter van door met hen te trainen en tegen hen te verdedigen. Je leert opnieuw verdedigen tegen jongens met zo'n ervaring en kwaliteiten. En dat komt ons in de competitie alleen maar ten goede."

Wat verwacht je van dit seizoen?
"Voor mezelf als ik fit blijf zo veel mogelijk spelen. Voor het team en de club hoop ik dat we kunnen meedoen voor promotie. Geel is een club die een reeks hoger hoort te spelen, misschien op termijn zelfs twee reeksen hoger. Als je ziet hoeveel mensen ze al op de been kunnen brengen voor een match tegen Sint-Lenaarts. Chapeau. Ze hebben de accommodatie. We hebben, denk ik, de ploeg om zeker tot het einde voor de promotie te spelen. Kortom, alles is aanwezig om die ambitie te bereiken."

Wat wil je de supporters nog meegeven?
"Ik hoop vooral dat de supporters die er de voorbije week waren, dat zij terug zullen komen. Het was nog niet helemaal top, maar ze konden wel zien dat we er alles aan deden om die wedstrijd te winnen en dat we dat in de toekomst ook zullen blijven doen. Ik hoop dat er veel supporters ons in de thuiswedstrijden, maar ook op verplaatsing ons zullen blijven aanmoedigen." (DJ)
 

Poll: Is Ilias Van Roy de juiste keuze centraal achteraan bij ASV Geel?

TAGS  I  Ilias Van Roy  I  Witgoor Sport  I  Geel

dinsdag 17 september 2024

maandag 16 september 2024

zondag 15 september 2024

zaterdag 14 september 2024