Marc Coucke blaast iedereen omver met revolutionair voorstel

Marc Coucke blaast iedereen omver met revolutionair voorstel
Woensdag 28 april 2021 - 11:30   I   door Redactie

Je kan van Marc Coucke veel zeggen, maar niet dat hij geen ideeën heeft. De eigenaar van Anderlecht blijft immers in de eerste plaats een ondernemer. Die ook geen schrik heeft om met iets nieuws uit te pakken.

Dat bewees hij dinsdagavond ook in De Afspraak op Canvas. Voor één keer ging het echter niet over Anderlecht of één van zijn bedrijven. Aanleiding was de eerste aflevering van FC United, een documentaire over racisme in het voetbal, dat volgende week start.

KRC Genk-speler Cyriel Dessers, zoon van een Belgische vader en een Nigeriaanse moeder, kwam er aan de zijde van Coucke over racisme getuigen. Een ander thema dat aan bod komt in de documentaire is het gebrek aan diversiteit in het voetbal.

"Bij ons zijn het ook blanke mannen van gemiddeld 50 jaar", geeft Coucke toe. "Kompany heeft me daar een jaar geleden ook over aangesproken. We zijn een heel open club, zei hij, maar daar helemaal bovenaan niet."

Quota

Dessers: "Op het veld is het ongelooflijk divers en dus is het des te gekker dat het niet wordt doorgetrokken naar trainers- en bestuursposities. De Rode Duivels van nu zijn daar wel perfect voor. Kompany is trainer bij Anderlecht, Witsel investeert in Standard, ..."

Dessers gelooft niet in quota, maar Marc Coucke wel. "Ik zou dat durven. Het voetbal stelt zich graag voor als een voorbeeldsector. Maar neem nu beursgenoteerde bedrijven. Daar werd ook al 20 jaar gezegd dat er meer diversiteit nodig was, maar er is pas iets veranderd toen er quota gekomen zijn. En dat loopt goed, beter zelfs."

Pro League

En Coucke maakt het ook concreet: "Ik denk dat de Pro League die stap moet zetten en niet wij als club alleen. Ze kunnen bijvoorbeeld zeggen: in elke Raad van Bestuur moet er een vrouw zitten en een persoon met een migratie-achtergrond." Afwachten of daar ook gehoor wordt aan gegeven.

Poll: Moeten er quota komen voor meer diversiteit volgens jou?

TAGS  I  Anderlecht  I  Club Brugge  I  KRC Genk  I  KV Oostende  I  Antwerp

maandag 13 mei 2024

zondag 12 mei 2024

zaterdag 11 mei 2024