Het staat nu écht op instorten: Gigantische klap voor Club Brugge en Genk

Het staat nu écht op instorten: Gigantische klap voor Club Brugge en Genk
Vrijdag 04 oktober 2024 - 11:10   I   door Redactie

Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat de transferregels van de wereldvoetbalbond FIFA in strijd zijn met de Europese wetgeving. De zaak draaide rond de Franse profvoetballer Lassana Diarra, wiens transfer van Lokomotiv Moskou naar Sporting Charleroi werd geblokkeerd door het risico op een schadevergoeding.

FIFA had deze opgelegd omdat Diarra zijn contract bij de Russische club had verbroken. Volgens het Hof beperken deze regels het vrije verkeer van spelers en de concurrentie tussen clubs, wat in strijd is met EU-wetgeving.

Deze uitspraak, bekend als de "Bosman 2.0", zou het einde kunnen betekenen van het huidige transfersysteem, met grote gevolgen voor de Belgische competitie.

Spelers kunnen binnenkort hun contract opzeggen, net als andere werknemers. Dit zou een verschuiving van de machtsverhoudingen in het voetbal veroorzaken. "Het is dramatisch voor de Belgische competitie", waarschuwt sportrechtadvocaat Sven Demeulemeester bij Sporza.

"België, Nederland en Portugal zullen het zwaarst getroffen worden, omdat ze het meest verdienen aan de import en export van spelers."

Topclubs

Belgische clubs zoals Genk en Club Brugge, die afhankelijk zijn van winstgevende transfers, staan voor een mogelijke financiële klap. "De marge op transfers wordt veel kleiner", zegt Demeulemeester. Als deze uitspraak doorgaat, zouden topspelers voor een fractie van hun huidige waarde kunnen vertrekken, wat de toekomst van Belgische clubs op de transfermarkt ernstig bedreigt.

Poll: Vrees jij het ergste voor onze topclubs?

TAGS  I  AA Gent  I  Club Brugge  I  KRC Genk  I  Anderlecht

vrijdag 4 oktober 2024

donderdag 3 oktober 2024

woensdag 2 oktober 2024

dinsdag 1 oktober 2024