Clubicoon van Geel én Turnhout schijnt licht over Kempense derby: "Supporters zullen extra sfeer creëren"

Clubicoon van Geel én Turnhout schijnt licht over Kempense derby:
Donderdag 08 februari 2024 - 15:00   I   door Redactie

De Kempische derby Geel - Turnhout (zaterdag 20u) in 3de nationale B is niet alleen een prestigematch, maar ook sportief zijn de belangen groot. "Dit is dé match van het jaar, de supporters zullen extra sfeer creëren", zegt Jo Christiaens (35), die een verleden heeft bij beide clubs.

De derby tussen Verbroedering Geel en KFC Turnhout is een wedstrijd tussen twee traditieclubs die in de Belgische eerste klasse speelden. Beiden zijn teruggezakt naar derde nationale B, maar hebben de ambitie om weer hogerop te klimmen. Geel staat 6de, Turnhout 4de met één punt meer dan Geel. Ter gelegenheid van de derby organiseert thuisclub Verbroedering Geel een groot diner voor 150 personen. Ook Jo Christiaens, die tot voor kort nog trainer was bij Lierse Kempenzonen in de Challenger Pro League, schuift mee aan tafel. Christiaens beleefde bij beide clubs mooie momenten, bij Geel als speler en bij Turnhout als trainer. Hij is de ideale man om terug- en vooruit te blikken op de derbytopper. "Ik ben blij dat ik zaterdag deze wedstrijd kan bijwonen."

Je hebt een mooie geschiedenis bij beide clubs. Bij Geel begon jouw voetbalcarrière?
"Dat klopt. Ik voetbalde 7,5 jaar bij Geel, van de zomer van 2010 tot en met de winter van 2018 toen ik naar Oosterzonen verhuisde. Ik ben in Geel een echte voetballer geworden. Ik zette er mijn eerste stappen in het seniorenvoetbal. Voordien speelde ik bij de jeugd van Westerlo en in mijn laatste seizoen in 't Kuipje zat ik bij de eerste ploeg, maar mocht er niet veel mee doen. Het jaar nadien, in 2010, ben ik naar Geel verhuisd. Het was een fantastische club om voor te spelen."

Wat waren de hoogtepunten in Geel?
"Ik heb verschillende mooie hoogtepunten gehad bij Geel. We promoveerden van derde klasse naar tweede klasse, wat nu eerste nationale en Challenger Pro League is. In de beslissende wedstrijd tegen Racing Mechelen maakte ik het verlossende doelpunt. Ook in de Beker van België hadden we enkele uitschieters. Tegen Standard en AA Gent mochten we voor een uitverkocht stadion spelen. Dat zijn toch momenten die voor altijd zullen bij blijven. Als er geen financiële problemen waren gekomen, dan had ik mogelijk gans mijn carrière in Geel gevoetbald. Ik was er graag."

Je bent vroeg als trainer begonnen?
"Ik heb bij Turnhout op 32-jarige leeftijd mijn eerste stappen als trainer gezet. Ik was nog voetballer toen Turnhout een nieuwe trainer zocht. Ik ben de voorzitter van Turnhout nog altijd dankbaar dat hij mij het vertrouwen gaf en het aandurfde dat ik er mijn debuut als trainer mocht maken. Ik ben er twee seizoenen trainer geweest."

Je had ook meteen succes als trainer?
"Mijn eerste seizoen was het coronajaar 2020-2021, maar in het tweede seizoen hebben we de promotie afgedwongen van 3de amateur naar 2de amateur. Dat was uiteraard ook een fantastisch jaar en dat voor een nieuwe coach. We hebben er ongelooflijke resultaten neergezet. De band met de mensen in Turnhout zal ook altijd blijven."

Het zal voor jou moeilijk worden om zaterdag een kant te kiezen?
"Ik weet dat Geel en Turnhout kat en hond zijn, maar voor mij zijn het twee heel mooie clubs die iets betekend hebben in mijn carrière. Ik zal er altijd mooie herinneringen aan over houden en de ontvangst op beide clubs zal altijd warm zijn. Zowel in Geel als in Turnhout heb ik nog steeds goede contacten. Voor mij is dit de perfecte wedstrijd om iedereen nog eens terug te zien. Ik kijk er alvast naar uit. Je zal mij op het einde van het interview vragen wie er zaterdag mag winnen, maar dat kan ik echt niet zeggen (lacht)."

Beide clubs hebben ook trouwe supporters. Kunnen die een doorslag geven tijdens de derby?
"De supporters spelen een belangrijke rol. Beide supportersgroepen zullen extra sfeer creëren zaterdag. Een derby spelen zonder die vurigheid van de supporters zal geen echte derby zijn. Ik heb twee keer de derby tussen Geel en Turnhout mogen meemaken als speler van Geel. Die derby's hebben altijd iets speciaal. De sfeer is heel gespannen. Voor beide ploegen is dit dé match van het jaar. Deze wedstrijd winnen maakt heel veel goed. Als speler voel je dat ook. Iedereen staat nog meer op scherp. Iedereen wil paraat zijn die dag. Dat zal zaterdag niet anders zijn."

Voel je vooraf ook dat die wedstrijd leeft?
"Ik woon nog in Turnhout. Je voelt dat die wedstrijd tegen Geel leeft. Er zal ook extra volk op die wedstrijd afkomen. Ook mensen die al lang niet meer naar het voetbal zijn geweest, zullen speciaal voor deze wedstrijd nog eens gaan kijken. Dat zal voor de supporters van Geel niet anders zijn. Ook bij hen leeft deze match. Ik hoop alleen dat het allemaal zo sportief mogelijk blijft, want we gaan toch allemaal om een mooie derby te zien."

Niet alleen het prestige, maar ook op sportief vlak zijn de belangen groot.
"Inderdaad. Turnhout staat vierde en heeft één punt meer op Geel dat zesde staat. Beide ploegen hebben ambitie om hogerop te klimmen. Turnhout heeft de visie om dit met jongeren te doen door ze eerst op te leiden en dan resultaten te halen. Ook in Geel heeft het nieuwe bestuur de ambitie om hogerop te geraken. Ze hebben al enkele mooie namen voorgesteld voor volgend seizoen. De derby wordt niet alleen voor het prestige gespeeld. Er hangt ook sportief iets aan vast."

Wat verwacht je van de wedstrijd?
"Ik heb beide ploegen nog niet bezig kunnen zien omdat ik mijn tijd de voorbije maanden in Lierse heb gestoken. Ik kan dus niks zeggen over de manier van spelen, maar dat het een derby op het scherpst van de snee zal zijn, daar ben ik van overtuigd. De wedstrijd wordt in Geel gespeeld op een schitterend veld, een groot terrein. Dat is toch anders dan in Turnhout. Dat is ook een mooi terrein, maar het veld in het Stadspark is toch kleiner dan de grasmat op het Leunen. Dat gaat het wedstrijdverloop ook bepalen. De ploeg die het beste zal voetballen gaat op de grote grasmat tot zijn recht komen, los van het feit dat we duels mogen verwachten en de spelers die zich op elke tweede bal als leeuwen zullen storten. Het zal sowieso een wedstrijd worden om naar uit te kijken."

En als je dan toch moet pronostikeren?
"Dan mag het van mij 4-4 worden met twee rode kaarten, eentje langs elke kant, en drie penalty's. Dan kunnen we er weer tegen (lacht)." (DJ)

Zoals we al een tijdje geleden al aankondigden, is amateurclub Verbroedering Geel in handen gekomen van Rabona, het bedrijf achter Voetbal24. Voortaan doen wij het zelf en kan al het nieuws uit de club, voor en achter de schermen, bij ons gevolgd worden.
 

Poll: Wie wint?

TAGS  I  Verbroedering Geel  I  Turnhout  I  Christiaens

zondag 25 februari 2024

zaterdag 24 februari 2024

vrijdag 23 februari 2024

donderdag 22 februari 2024

woensdag 21 februari 2024