Martinez nam vlak voor Engeland-België heel onverwachte beslissing

Martinez nam vlak voor Engeland-België heel onverwachte beslissing
Zaterdag 30 juni 2018 - 11:21   I  

De Rode Duivels plaatsten zich als groepswinnaar voor de achtste finales op het WK in Rusland. Een foute beslissing of toch niet? Roberto Martinez wilde aanvankelijk voor de tweede plaats in de poule gaan, maar legde zich vorige donderdag toch heel snel neer bij groepswinst. Meer zelfs: de bondscoach maakte van de zege tegen Engeland gebruik om voor een nieuwe dynamiek binnen zijn selectie te zorgen.

Op 1 december 2017, vlak na de loting voor het WK, stippelde Martinez al zijn ideale scenario uit. Hij wilde graag tweede worden in de poule omdat dat ook logistiek voordelen kon hebben. Het liep anders.

Onverwachte beslissing vlak voor Engeland-België

“Zes maanden later blijken de Rode Duivels ineens hun lot om tweede te worden in de poule in eigen handen te hebben, en wil Martinez ervoor gaan, daarin gesteund door de hoogsten in rang in de voetbalbond”, stelt Stephan Keygnaert in Het Laatste Nieuws. “De bondscoach gooit zijn elftal hélemaal dooreen. Maar plóts neemt de plot een onverwachte wending... Twee uur voor de aftrap in Kaliningrad wint Colombia tegen alle verwachtingen in groep H. In de kleedkamer van de Rode Duivels wordt druk gespeculeerd over een mogelijk treffen met de Zuid-Amerikanen.”

Het is dan dat Martinez opnieuw in actie komt. “Martinez, leden van de staf, en een paar spelers beseffen dat een potje blufpoker voor de ogen van de hele wereld tegen Engeland mogelijk voor een verstikkende druk kan zorgen in de achtste finale tegen Colombia. Martinez schakelt heel snel in zijn hoofd - net voor de spelers het veld oplopen, geeft hij nog een warme peptalk", weet Keygnaert. Een heel onverwachte beslissing van de bondscoach.

Extreme vreugde bij spelers

“Een overwinning is voor hem geen must. Maar het - lees 'Japan' - is ook geen pest. ‘You take what football gives you’, laat hij zich ontvallen in zijn entourage. Even na negenen donderdagavond - Adnan Januzaj heeft zopas gescoord - beseft Martinez dat plan A in de prullenmand kan. Hij is oprecht geschrokken van de houding van het trotse Engeland. De bondscoach omarmt de nieuwe situatie. Hij merkt de extreme vreugde bij 'de tweede keus' om het doelpunt van Januzaj - net als Vincent Kompany, die bij zijn invalbeurt de temperatuur meet bij de rest van de ploeg -, en beseft dat hij gebruik moet maken van de dynamiek die is ontstaan in zijn spelersgroep.”

Keygnaert merkt tot slot nog op dat de Rode Duivels in deze tabelhelft veel minder te verliezen hebben. “De Rode Duivels zijn samen met Uruguay en Kroatië het enige team met het maximum van de punten na de groepsfase. Ook maakte geen enkel land meer goals - Hazard of Januzaj, 't zijn ineens allemáál vedetten. De sfeer in het hotel kan niet stuk. Maar vooral: die druk om niet te mogen falen tegen Colombia en Zweden of Zwitserland is ineens van de ketel. Straks tegen Brazilië hebben de Rode Duivels alweer veel mínder te verliezen.”

Poll: Geloof jij dat Martinez de Rode Duivels wereldkampioen kan maken?

TAGS  I  Martinez  I  Rode Duivels

donderdag 25 april 2024

woensdag 24 april 2024

dinsdag 23 april 2024

maandag 22 april 2024