Met héél veel moeite: Spanje na strafschop-thriller voorbij Zwitserland

Met héél veel moeite: Spanje na strafschop-thriller voorbij Zwitserland
Vrijdag 02 juli 2021 - 20:43   I   door Redactie

Het werd een ware thriller, daar in Sint-Petersburg. Na verlengingen en strafschoppen plaatste Spanje zich uiteindelijk voor de halve finales op het EK. De ploeg van Luis Enrique neemt het daarin op tegen de winnaar van het duel tussen België en Italië.

Spanje kende een droomstart. Na amper acht minuten stond het al 0-1. Een corner waaide ver door en vervolgens knalde Jordi Alba de bal via Zakaria tegen de touwen. Sommer had geen verhaal tegen het schot dat van richting veranderde.

Een klap voor de Zwitsers, die duidelijk aangeslagen waren. In de eerste helft konden Shaqiri en co Spanje nooit in de verlegenheid brengen. Dat Embolo geblesseerd uitviel, hielp Zwitserland ook niet bepaald. Spanje beperkte zich tot controlevoetbal.

Shaqiri maakt gelijk

Aan het begin van de tweede helft was er meteen opwinding. De ingevallen Dani Olmo toonde zich met een goed schot, terwijl Shaqiri een hoekschop binnen probeerde te draaien. Spanje liet zich in slaap wiegen en Zwitserland groeide in de match.

Rond het uur resulteerde dat in de gelijkmaker. Shaqiri was het eindstation van de aanval en de speler van Liverpool duwde de 1-1 binnen. Een stuntelend Spanje stond erbij en keek ernaar.

(Lees verder onder de afbeelding)

Strenge rode kaart

Zwitserland leefde op, maar de vreugde was van korte duur. Na een stevige tackle op Gerard Moreno kreeg Freuler een rode kaart onder de neus geduwd. Een strenge beslissing van scheids Michael Oliver, maar hij kwam er niet meer op terug.

In het slotkwartier gebeurde nog bitter weinig en dus ging de kwartfinale tussen Zwitserland en Spanje naar verlengingen. Daarin beukte de ploeg van Luis Enrique stevig op de deur, maar Sommer hield Zwitserland meermaals overeind.

Spanje wint penaltyreeks

Zo kwam het tot strafschoppen. Velen - 3 Zwitsers en 2 Spanjaarden - misten, maar Oyarzabal trapte de beslissende wél raak. En zo trekt Spanje, en niét het moedige Zwitserland, naar de halve finales.

TAGS  I  Zwitserland  I  Spanje  I  voetbal

zaterdag 26 november 2022

vrijdag 25 november 2022

donderdag 24 november 2022