Grote hervorming in Belgisch voetbal: "Met AA Gent,RC Genk en Club Brugge"

Grote hervorming in Belgisch voetbal:
Donderdag 16 augustus 2018 - 08:20   I   door Redactie

De integratie van de U21-ploegen van de Pro League in de amateurreeksen zit er stilaan aan te komen. Er is een concreet plan en de Vlaamse amateurclubs van de hogere afdelingen vinden deze week een stemformulier in de bus waarin ze zich erover moeten uitspreken.

De eerste amateurreeks zou worden opgedeeld in twee reeksen: een Vlaamse en een Waalse. De Vlaamse zou bestaan uit zestien ploegen waarvan maximum vier U21. Dat viertal wordt Club Brugge, AA Gent, Genk en nog een vierde te bepalen club.

"Om te beginnen biedt dit het voordeel dat de Vlaamse clubs uit 1ste klasse Amateurs korte verplaatsingen mogen maken en niet langer naar Wallonië moeten”, zegt Gilbert Timmermans, voorzitter van de voetbalfederatie Vlaanderen, in Het Belang van Limburg. “Bovendien volgt er op het einde van het seizoen een kampioenenmatch tussen de nummers één van Vlaanderen en Wallonië. Dat kan het amateurvoetbal meer uitstraling geven en zelfs financiële middelen als die matchen op televisie zouden uitgezonden worden.”

De U21-ploegen mogen niet promoveren, maar kunnen wel degraderen. Als deze veranderingen ingang vinden in het seizoen 2019-2020 komen er wel nog overgansmaatregelen. “Omdat er in het plan drie 3de amateurreeksen voorzien zijn, zullen er op het einde van het seizoen 2018-2019 natuurlijk in elke reeks twee clubs minder degraderen uit 3de klasse amateur”, aldus Timmermans. “En om aan het voorziene aantal te geraken, komen er dan ook bijkomende stijgers uit de interprovinciale eindronde."

Aardverschuiving

"Om maar te zeggen dat het een hele aardverschuiving zal teweegbrengen natuurlijk. Maar ons is het er vooral om te doen om meer Belgische kwaliteitsvoetballers te kweken. Vergeet immers niet dat het aantal Belgen in de spelerskernen van de Jupiler Pro League onrustwekkend daalt. In het seizoen 2013-2014 bedroeg dat nog 55 procent, maar afgelopen seizoen was dat teruggelopen tot 35 procent! Dat moeten we dringend een halt toeroepen. Als we deze hervorming niet doorvoeren, missen we de trein.”

TAGS  I  Club Brugge  I  AA Gent  I  RC Genk

vrijdag 26 april 2024

donderdag 25 april 2024

woensdag 24 april 2024

dinsdag 23 april 2024