ASV Geel opent competitie met zege: "Ik heb jongens figuurlijk zien sterven"

ASV Geel opent competitie met zege:
Maandag 02 september 2024 - 09:15   I   door Redactie

Geel heeft zondag met 1-2 gewonnen van Londerzeel. Dries Ventôse en Thijs Van Pol scoorden voor Geel, Benjamin Gake milderde. "Een sterk Londerzeel nam risico's, die wij 100% hebben uitgebuit voor rust", gaf Geel-trainer Tom Schipper toe.

Verbroedering Geel moest zondag op de eerste speeldag in 3de amateur B de moeilijke verplaatsing maken naar SK Londerzeel. De ploeg van trainer Jean-Pierre Vande Velde degradeerde vorig seizoen uit 2de amateur, maar zorgde in het tussenseizoen en vorige winter met onder andere ex-profs William Owusu (Cercle Brugge, Westerlo, Antwerp) en Joeri Dequevy (Roeselare, Lierse, Antwerp) en Holly Tshimanga (ex-Geel) al voor versterking om dit seizoen meteen voor promotie mee te spelen. De jongens van Tom Schipper kregen meteen een te duchten tegenstander voor de kiezen op het Vlaams-Brabantse kunstgras.

Extreme hitte

De omstandigheden waren voor beide teams extreem. 32 graden in de schaduw. Tel er op het kunstgras nog maar enkele graden bij. "We hebben onze spelers in de voorbereiding fysiek op punt gezet", liet Geel-trainer Tom Schipper weten. "Ze toonden tegen ploegen uit 1ste en 2de amateur dat ze vlot 90 minuten en zelfs meer fysiek aankonden, maar ik heb in het laatste kwartier jongens figuurlijk zien sterven, terwijl dat spelers zijn die na twee uur zware training nog vragen wat de volgende oefening is." Ook doelpuntenmaker Dries Ventôse was blij dat hij uit de zon stond. "De temperatuur was niet te harden. Het was onmenselijk warm, een soort sauna-effect op het kunstgras. Ik ben nog nooit zo kapot geweest na een wedstrijd als nu. Enkele jongens kregen zelfs met krampen te kampen. Het was extreem, maar dat was voor beide teams zo."

Belkouch houdt Geel recht

De thuisploeg leek er het beste mee om te gaan en startte gretig. In de eerste minuten trapten Van Den Steen en De Bauw enkele welgemikte schoten tussen de palen, maar Oussayd Belkouch toonde meteen zijn klasse. Even later kon Siebens van dichtbij op het Geelse doel trappen, maar Belkouch ranselde het leer met een geweldige reflex uit doel. "Het eerste kwartier hadden we het heel moeilijk", gaf Ventôse toe. "Londerzeel dicteerde het spel en had de beste kansen. Belkouch hield ons daar een paar keer goed recht."

Drankpauze

Gelukkig voor de bezoekers was er een drankpauze. "Ik kon de groep wat bijsturen en de jongens scherper zetten", verklapte Schipper. "Het was iets te plat. We wonnen te weinig duels. We kwamen niet aan voetballen toe en kozen ook te vaak de korte oplossing. We moesten verder kijken dan de eerste twintig meter. Londerzeel zette hoog druk. We moesten de ruimtes iets verder zoeken."

En dat deden de Zotten. Op het half uur rondde Dries Ventôse een actie van Diego D'Hondt en Stijn Quintiens mooi af. De Zotten een beetje gevleid op voorsprong: 0-1. Even later verdubbelde Thijs Van Pol op een voorzet van Raf Hannes de score en stond het plots 0-2 voor ASV Geel. "Elke ploeg kiest zijn manier van spelen", vertelde Schipper. "Als je tegen dit Geel zo dominant durft te voetballen, en chapeau aan SK Londerzeel daarvoor, dan loop je nu en dan ook risico's. Die hebben we in de eerste helft 100 procent uitgebuit."

Match afmaken

Na de rust kon Geel speculeren op de counter om de match helemaal af te maken, maar dat gebeurde niet. Al in de eerste minuut bereikten Amin Oilil en Thijs Van Pol in de omschakeling Dries Ventôse, maar hij vergat de doodsteek te geven en trapte voorlangs. "Ik kreeg een hele goede kans op de 0-3, maar miste", verontschuldigde Ventôse zich. "Even later kon ik nog eens trappen, maar pakte de keeper de bal."

De gemiste kansen in de tweede helft waren ook een doorn in het oog van de Geelse coach. "We moesten het veel sneller afmaken", zuchtte Schipper. "We hadden de kansen. Het kan misschien aan de warmte gelegen hebben. Er lag zo veel ruimte, maar we profiteerden er niet van."

Slotoffensief

Daarop zette Londerzeel alle zeilen bij en ging nadrukkelijker op zoek naar de aansluitingstreffer. William Owuso probeerde het enkele malen, maar de ex-prof was niet scherp genoeg of vond een sterk keepende Belkouch op zijn weg. Cedric Dellevoet probeerde het van ver, maar ook zijn afstandsschot stuitte op de Geelse goalie. Het zelfde verhaal voor ex-prof Joeri Dequevy. Belkouch pareerde in hoekschop.

De Geelse doelman leek op weg naar een clean sheet, maar moest zich twee minuten voor het einde toch nog gewonnen geven. "Sven Joosten en Diego D'Hondt vielen weg, waardoor we een pak kopbalkracht in de eerste zone verloren en Londerzeel profiteerde", wist Schipper. Invaller Benjamin Gake maakte op hoekschop de 1-2.

Stand houden

"Daarna was het voor ons nog zo'n vijf minuten alles geven om overeind te blijven", zei Ventôse. Schipper bracht Seppe Maesen nog voor Amin Oilil, die aan de rust was ingevallen. "Het is nooit leuk om iemand te vervangen, die zelf pas is ingekomen, maar deze wissel was niet tegen Amin Oilil, maar was puur tactisch om met Seppe Maesen meer duelkracht en lengte te hebben om stand te houden. Op dat moment heiligde het doel de middelen."

Blauw-Wit hield stand en pakte de drie punten mee naar de Kempen. "Ik begrijp Londerzeel wanneer ze zeggen dat er meer in zat", eindigde Schipper. "Londerzeel is zeker een titelkandidaat. Het is een heel sterk team. Ze hebben bijna 90 minuten lang heel goed gevoetbald, waarbij we de eerste tien minuten twee tot drie keer goed wegkwamen, maar onze doelman Belkouch heel goed pakte. Elke match heeft kantelmomenten. Wij hebben die in de eerste helft gepakt, in de tweede helft niet. En daarna hebben we het resultaat over de streep getrokken."

"Daar zijn we blij om", besloot Ventôse. "Het zijn drie mooie punten om de competitie te openen." Zaterdag vieren de Zotten het 100 jaar Verbroedering Geel met als afsluiting de wedstrijd van speeldag twee tegen Sint-Lenaerts om 20 uur. De wedstrijd is gratis te volgen.

SK LONDERZEEL: Joossens - De Bauw, Van Den Steen, Guldix, Taqi - Tshimanga, De Kegel, Ceulemans - Siebens, Owusu, Dellevoet.
VERBROEDERING GEEL: Belkouch - Joosten, Van Roy, Baerts, Quintiens - Hannes, Hoebregs, Opdekamp - D'Hondt, Van Pol, Ventôse.
VERVANGINGEN: 40' De Bauw door Dequevy, 46' Joosten door Oilil, 75' D'Hondt door Convents, 79' Guldix door Gake, 83' Opdekamp door Neuts, 89' Oilil door Maesen.
DOELPUNTEN: 29' Ventôse 0-1, 36' Van Pol 0-2, 88' Gake 1-2.
GELE KAARTEN: 37' Van Den Steen.
SCHEIDSRECHTER: Stijn Lehembre.

Poll: Was de zege voor Geel op Londerzeel terecht?

TAGS  I  Geel  I  Londerzeel  I  Schipper  I  Ventôse  I  Tom  I  Dries

zondag 15 september 2024

zaterdag 14 september 2024

vrijdag 13 september 2024

donderdag 12 september 2024