Commentator Deferme onderneemt actie en doet straffe uitspraken over VAR

Commentator Deferme onderneemt actie en doet straffe uitspraken over VAR
Maandag 07 mei 2018 - 18:44   I  

Sinds de topper tussen Club Brugge en Anderlecht deed zowat iedereen in de Belgische voetbalwereld reeds zijn zegje over de falende videoref. De meesten onder hen braken de VAR af, maar er zijn er ook nog anderen. Zo onderneemt commentator Dirk Deferme zelf actie tegen de analisten: hij verdedigt de arbitrage.

In een column voor De Morgen zwemt Deferme tegen de stroom in en springt hij in de bres voor de videorefs. "Als je iets dikwijls herhaalt, ben je een zeurpiet. Als je sereen, genuanceerd en zonder voorkeur voor een club een standpunt inneemt dan ben je niet interessant en vooral niet genoeg stokebrand. Ze vinden je dan niet goed als analist. Want die moeten zorgen voor betrokkenheid, de gemoederen verhitten, zwart OF wit zeggen en de mensen aan het lachen brengen", steekt Deferme van wal.

"Toch durf ik te vragen aan alle analisten en de voetbalmedia-professionals om rustig te blijven in de discussie over de arbitrage. Stop met het over de VAR te hebben. Praat of schrijf over de wedstrijdleiding. En noem de Video Assistant Refereezeker geen fucking VAR zoals supporters dat mogen doen. Supporters zijn er om onvoorwaardelijk te supporteren. Eergisteren in Brugge was Lawrence Visser met 3 assistenten en het VAR-team de wedstrijdleiding. Die hebben allemaal samen fouten gemaakt. Ze hebben sommige dingen anders geïnterpreteerd dan waarnemers in de tribune of voor de televisie. Ze zagen geen enkele keer de dingen door een paars-witte of een blauw-zwarte bril. Ze zijn onpartijdig."

"Er moeten betere busjes komen"

De uithaal van Club-preses Verhaeghe laat Deferme links liggen. "Bart Verhaeghe insinueert dat er meer achter zit: misschien is er een complot om Anderlecht te bevoordelen. Dat de ondervoorzitter van de KBVB zoiets zegt, daar wil ik hier niet op ingaan. Wel nog iets over professionalisme want, er worden fouten gemaakt. Missen is menselijk maar sommige fouten kan je voorkomen. We moeten dus snel ook doellijntechnologie hebben. En busjes die altijd functioneren, ook bij te nat, te warm of te koud. Om zoiets de start van een wedstrijd uitstellen, mag niet. Dan heb je een systeem dat je heel makkelijk belachelijk kan maken. Daar kom je niet mee weg in een stadion met 30.000 mensen."

"Dus: er moeten betere busjes komen. Betere isolatie, betere koeling. Ga eens met de mensen van de televisiecaptatiebedrijven praten. Hoe vaak hebben die de VAR al uit de nood geholpen omdat hun boel niet werkte? Betere busjes zijn een noodzaak: de techniek mag niet falen. De mensen wel. Omdat het mensen zijn.
Straks, na 30 wedstrijden in play-off 1, wordt het VAR-systeem geëvalueerd. Dan zal blijken hoe vaak het systeem een correctie heeft aangebracht. De VAR zal, verwacht ik, een goed rapport krijgen."

TAGS  I  Deferme  I   Club Brugge  I   Anderlecht  I   Videoref

donderdag 28 maart 2024

woensdag 27 maart 2024

dinsdag 26 maart 2024

maandag 25 maart 2024

zondag 24 maart 2024