Voorzitter Fabian Morren over crisis bij ASV Geel: "Men moet niemand met de vinger wijzen, enkel mij"

Voorzitter Fabian Morren over crisis bij ASV Geel:
Maandag 21 oktober 2024 - 12:35   I   door Redactie

8 op 24. Dat terwijl iedereen vooraf ASV Geel als titelfavoriet naar voren schoof. Nee, dit had niemand verwacht. Ook bij Geel zelf niet. In moeilijke tijden dienen de verantwoordelijken op te staan. Voorzitter Fabian Morren spreekt: "Mijn twee doelstellingen blijven onveranderd: een stabiele traditieclub en eentje die ooit terugkeert naar de hogere regionen".

Laat ons eerst terugkeren naar de voorbereiding. De resultaten waren goed, alle concurrenten duidden jullie aan als titelfavoriet?

"Klopt, maar een voorbereiding is ook maar een voorbereiding. Ook niet vergeten dat we tegen Thes met 6-1 verloren en thuis tegen Hasselt had het ook heel snel 0-2, 0-3 kunnen staan. De waarheid heeft zijn rechten. We begonnen de competitie met een knappe zege op Londerzeel, maar daar hadden we wel het nodige geluk. Soit, we wonnen wel en tegen Sint-Lenaarts hadden we met wat meer geluk ook kunnen winnen. Daar bleven we steken op 0-0. Het grote kantelpunt was tegen Rotselaar. Aan de rust stonden we gewoon op voorsprong, maar in de tweede helft lieten we ons helemaal ringeloren met vier tegengoals in een helft."

Op dat moment vertrok dan ook nog eens jullie coach, Tom Schipper...

"Inderdaad. Dat zorgt niet bepaald voor meer rust in de tent. Ik heb een lang en open gesprek gehad met Tom. We hebben afgesproken dat die inhoud tussen ons blijft en dat wil ik ook zo houden. Ik betreurde absoluut zo'n snel vertrek omdat we samen naar iets wilde toewerken. Anderzijds neem ik ook zaken mee uit dat gesprek. Ik leer snel en veel bij."

Jullie hebben met Urbain Spaenhoven zowaar nog meer ervaring binnengehaald als coach. Toch lukt het ook hem voorlopig niet om de zaken te keren?

"Laat ons om te beginnen maar stoppen om zo fel in te zoomen op de trainers. Heeft Schipper in het verleden resultaten bij zijn clubs gehaald? Ja. Heeft Spaenhoven resultaten in het verleden gehaald? 't Zal wel zijn. Onze nieuwe coach is nu enkele weken werkzaam in de club en ik kan alleen maar positief zijn over hem. De manier van werken, het menselijke aspect, de ervaring die hij meebrengt: alles klopt. Hij heeft de volle steun van mij in de eerste plaats en bij uitbreiding van de hele club."

Anderhalf jaar na de overname van de club door Voetbal24 is dit al je derde trainer? Wat zegt dat?

"Dat er ruimte voor verbetering is, simpel. Kijk, een coach staat altijd vol in de schijnwerpers. Hij wordt instant afgerekend op resultaten. Dat wordt toch nog vaak onderschat. Hij komt in een club terecht, met zijn eigenheid, met zijn eigen structuren,... Je mag dat toch niet onderschatten. Het enige wat je als club kan doen, is de coach - die je zelf hebt gekozen - zoveel mogelijk ondersteunen zodat hij het maximale eruit kan halen. Dat is wat we met Urbain nu trachten te doen."

Intussen klinkt er op sociale media veel onvrede onder de fans? Heb je daar begrip voor?

"Absoluut, ik slaap er zelf niet van. In de eerste plaats als supporter, maar uiteraard ook als voorzitter. Kijk, ik ben de verantwoordelijke. Ik verdien momenteel kritiek, want het loopt niet zoals we willen. Ik wil dan ook absoluut mijn verantwoordelijkheid nemen. Men moet niemand met de vinger wijzen in de club, enkel mij."

Hoe neem je je verantwoordelijkheid dan?

"Laat me wel stellen dat er achter de schermen keihard gewerkt wordt. De club is stabiel en dat heb ik als supporter vaak gemist. Voor mij blijft dit het allerbelangrijkste. Op een structureel en financieel kerkhof kan je geen sportieve successen boeken. Die randvoorwaarden zijn al een pak beter ingevuld dan toen ik hier instapte. Het sportieve volgt nog niet, maar dat gaat wel komen. Daar ben ik honderd procent zeker van."

Wat blijft er nu nog over van de uitgesproken ambities over dit seizoen: de promotie?

"Het is belachelijk om het nu over ambities te hebben. We moeten eerst uit het diepe dal zien te geraken en dan kijken hoever we komen. In die zin kan het ook wel bevrijdend werken. Er wordt vanuit de club geen verhaal opgehangen dat we absoluut moeten promoveren. Er wordt vandaag gevoetbald in Geel en volgend seizoen ook, in welke reeks we ook spelen. We zien wel waar het schip strandt. Intussen werken we keihard verder - op korte én lange termijn - om sportief succesvoller te worden."

Verwijt je de spelers iets?

"Helemaal niet. Ik kén deze jongens. Iederéén is met het Geel-verhaal begaan. Er is misschien wel iets dat me in het algemeen wat stoort. Ik zie al onze tegenstanders met het mes tussen de tanden spelen tegen 'het grote Geel' uit de reeks. Ze leggen echt hun kop ervoor. Als ze ons nog dieper in de put kunnen duwen, zullen ze het niet nalaten. Ik vraag me dan ook af: hoe vaak willen we ons nog zo in de grond laten stoppen? Het gaat me nu niet over kwaliteit of dat je een verkeerde pass geeft... We moeten als groep op het veld zeggen: 'hier en niet verder'. Niemand maakt ons belachelijk. Dit gaat over de trots van de spelers, de fans, de club. Dat zou soms nog wat meer naar voren mogen komen. Maar nogmaals, individueel verwijt ik niemand iets. Ik heb ook nog altijd alle vertrouwen in deze gasten."

Hoe moet het nu verder?

"Dat de fans nerveus zijn, vind ik helemaal niet erg. Zij spreken vanuit hun hart, zij staan er iedere week. Zij mogen ook kritiek geven. Als club moeten we nu echter rustig blijven. Geloven in waar we mee bezig zijn, aanpassen waar we kunnen verbeteren. Ik heb ook fouten gemaakt en ik ga er nog maken. Ik leer echter voortdurend bij en stel bij waar nodig. Mijn twee doelstellingen blijven onveranderd: een stabiele traditieclub en eentje die ooit terugkeert naar de hogere regionen. We werken er dag en nacht aan. Hoe lastig het nu ook is, ik hoop dat onze achterban ons meer dan ooit blijft steunen in deze lastige momenten. We hebben hen nodig." (RVB)

Poll: Komt het dit seizoen nog goed met Geel?

TAGS  I  ASV Geel  I  Fabian Morren

maandag 21 oktober 2024

zondag 20 oktober 2024

zaterdag 19 oktober 2024

vrijdag 18 oktober 2024