Jens Cuypers over kern van ASV Geel: "Een middenvelder kan er nog bij"

Jens Cuypers over kern van ASV Geel:
Donderdag 29 augustus 2024 - 08:45   I   door Redactie

ASV Geel start zondag na zes en een halve week voorbereiding de competitie in 3de amateur B uit bij SK Londerzeel. De volgende drie dagen laten we de Sports Director, de voorzitter en de coach hun licht schijnen op de voorbereiding en het komende seizoen. Jens Cuypers, Sports Director bij ASV Geel, bijt de spits af.

Wat doet een Sports Director?
"Als Sports Director bij ASV Geel teken ik samen met de sportieve cel het sportieve beleid van de club uit. Ik maak een analyse van de spelerskern en volg de evolutie van elke speler op. Toekomstige spelers worden uitvoerig door mezelf en de andere leden van de sportieve cel gescout en met die spelers worden intense gesprekken gevoerd. De eindbeslissing over het al dan niet vastleggen van een speler ligt bij mezelf en de voorzitter van de club. Momenteel is het dus nog een drukke periode waarin we veel spelers bekijken en gesprekken voeren. In september en oktober zal het een stuk rustiger zijn. Daarna beginnen we al met de eerste evaluaties en scouting voor spelers voor het nieuwe seizoen."

Je hebt dan dit seizoen al een resem wedstrijden gezien?
"Dat klopt, maar gelukkig zit ik niet alleen in de sportieve cel van ASV Geel. We zijn met een heel team. Wij gaan naar wedstrijden om spelers te scouten. Nu en dan zitten daar ook teams bij, die onze tegenstanders zijn in de competitie. Maar de tegenstanders van Geel scouten, gebeurt door onze technische staf zelf. Wij houden ons bezig met de spelers, die voor ons interessant kunnen zijn. Onze camera stond al op verschillende wedstrijden en onze mensen zaten her en der ook in de tribunes.

Wat vind je van de inkomende transfers tot nu toe?
"Op dit moment ben ik tevreden over wat we gezien hebben van de nieuwe jongens. Alleen is het jammer dat sommige spelers wat last hebben gehad of nog steeds last hebben van wat kwaaltjes waardoor we ze ook nog niet honderd procent aan het werk hebben gezien. Zacarias Antonio zal binnenkort weer wedstrijdfit geraken. Voor Ilias Van Roy geldt hetzelfde. Jens Verbeek is de trainingen terug aan het hervatten. Sebastiaan Vanderlyde is al een paar weken out. Dries Ventôse heeft een stukje van de voorbereiding gemist. We moeten de bluts met de buil nemen. Maar over het algemeen ben ik tevreden met wat we tot nu toe gezien hebben. De meeste jongens hebben zich kunnen tonen en lieten zien dat we zowel in de oefenwedstrijden als in de bekercampagne als groep ook kunnen afzien. Dat is ook belangrijk. Maar de echte test staat zondag pas op het programma met de start van de competitie op het veld van Londerzeel."

Welke spelers hebben jou extra verrast?
"De grotere namen hebben gebracht wat we van hen verwachtten, maar enkele van onze nieuwe jonge spelers zoals doelman Glenn Toussaint, Matisse Neuts, Senne Van Dijck, Sebastiaan Vanderlyde en Dries Heylen hebben laten zien dat ze over heel wat kwaliteiten beschikken en klaar staan om de stap voor een plaats in het elftal op korte of middellange termijn te kunnen zetten."

Zijn er spelers die je wat op je honger laten zitten?
"Nee. Iedereen heeft zijn verwachtingspatroon, dat we vooraf hadden, wel ingelost. Er waren een paar jongens die het in het begin wat moeilijker hadden en wat minder brachten dan we ervan hadden gebracht, maar zij hebben met de coach en mij een gesprek gehad en zij hebben de klik wel gemaakt. Het was snel duidelijk wie fysiek niet in orde aan de voorbereiding begon en daarmee bedoel ik wie het schema dat de trainer had meegegeven niet goed had gevolgd. Zij kwamen redelijk snel in de problemen. De trainer en zijn staf hebben er de voorbije weken stevig de pees op gelegd."

Er waren 14 inkomende transfers?
"Inderdaad. We hebben een zeer grote kuis gehouden en heel wat nieuwe spelers geïmplementeerd."

Is de kern volledig of moet er nog ergens versterking bijkomen?
"We zijn nog op zoek naar versterking op het middenveld. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit die we nu op het middenveld hebben, maar wel met het feit dat op het middenveld onze kern niet zo breed is. Vooral op de positie van een controlerende, verdedigende middenvelder zouden we nog een extra speler kunnen gebruiken. Op dit moment lossen we dat op met spelers die op een andere positie spelen, maar spelers die puur op de verdedigende zes spelen, die hebben we niet breed lopen in onze kern. Jean-Michel Hoebregs lost dit nu op en doet dit uitstekend, maar heeft in het verleden een andere rol gehad."

Is er een bepaald Geel-DNA dat zo'n speler moet hebben?
"Als we iemand halen, is het vooral belangrijk dat hij als persoon binnen de groep past. Bij de scouting en het vormen van deze kern is naast de voetballende kwaliteiten ook hard gelet op de persoonlijkheid van de spelers. Het is duidelijk dat we een goede groep hebben. Dat wordt momenteel ook door de spelers bevestigd. Eenmaal de competitie bezig is en we zes weken verder zijn, dan gaan we dat ook definitief kunnen bevestigen, maar je merkt dat nu wel. Persoonlijkheid zal dus ook een belangrijk element zijn voor een nieuwe speler. We gaan dus niet zomaar iemand halen om hem te halen. Het moet zeker iemand zijn die tussen de achtste en de dertiende speler op het blad moet kunnen staan. Dus niet zomaar iemand die de groep groter maakt. Komt die opportuniteit er niet, dan is het simpel. Dan komt er niemand bij."

De transferdeadline ligt op 2 september, da's niet meer zo lang?
"Als er nog iets in de pipeline zit, dan willen we dat deze week definitief afronden."

Zijn er spelers die net niet de overstap naar Geel gemaakt hebben?
"We waren eigenlijk volledig klaar met onze kern voor dit seizoen, maar plots haakte Charni Ekangamene van Berchem Sport af. Hoewel hij zijn akkoord had gegeven en getekend, liet hij ons weten dat hij toch niet zou komen. We zijn dan opnieuw beginnen zoeken. Jens Cools kwam in het vizier, maar die kreeg op het einde ook de kans om in Westerlo aan de slag te gaan en in het profvoetbal te blijven. Bij Patro Eisden hielden we de lijnen open voor een terugkeer van ex-Geel-speler Alessio Alessandro. Daar waren we mogelijk wel uitgekomen, maar voor Alessio is het een mooie kans om dit seizoen profvoetballer te zijn. Hij besliste om die uitdaging 100 % aan te gaan en dat siert hem ook. Met Thomas Van Bommel, de zoon van ex-Nederlandse international en ex-Antwerp-coach Mark Van Bommel, waren er ook gesprekken, maar Thomas koos uiteindelijk om een reeks hoger bij Bocholt VV in 2de amateur te gaan voetballen. We gaan het nog moeten bekijken, maar het lijkt alsof die positie vervloekt is."

Hoeveel hebben de inkomende transfers gekost?
"Een cijfer ga ik daar niet op plakken, maar het sportieve budget is hetzelfde gebleven als dat van vorig seizoen. We zijn daar zo goed mogelijk mee aan de slag gegaan om de ploeg te versterken."

Wat is de ambitie?
"We moeten gewoon week na week naar onszelf kijken er proberen er het beste uit te halen. Iedereen heeft dezelfde mening. We moeten proberen bovenaan mee te draaien en om een prijs te spelen. We zouden minimaal bij de eerste vijf moeten zien aan te komen zodat we eindronde spelen. Alles wat daarboven komt, is mooi meegenomen. We gaan voor de rest nog geen grote uitspraken doen, want ik denk dat het een competitie zal worden met een vijftal ploegen die aan elkaar gewaagd zullen zijn. Het zal een spannende competitie worden."

Als we elkaar eind mei spreken, wanneer is de Sports Director dan een tevreden man?
"Als we elke wedstrijd het beste van onszelf hebben gegeven, dan kunnen we onszelf weinig verwijten, waar we dan ook mogen staan. Dan moet je tevreden zijn. We zijn tevreden over het voetbal dat de jongens nu tonen en ook tevreden over het werk dat de trainer en zijn staf leveren. Het is belangrijk om dat elke wedstrijd te tonen. En zijn er dan teams, die beter zijn, dan is dat jammer, maar dan zijn ze ook gewoon beter. Dan moeten we dat ook durven toegeven. We zullen op het einde van het seizoen de balans opmaken. Daarvoor is het belangrijk dat we elke wedstrijd het beste van onszelf geven. En dan zien we wel waar het schip al dan niet strandt." (DJ)

Poll: Heeft Geel nog een extra middenvelder nodig?

TAGS  I  ASV Geel  I  Jens Cuypers

donderdag 19 september 2024

woensdag 18 september 2024

dinsdag 17 september 2024

maandag 16 september 2024

zondag 15 september 2024