Politiek dropt nieuwe bom in het Belgische voetbal

Politiek dropt nieuwe bom in het Belgische voetbal
Zaterdag 27 oktober 2018 - 09:05   I  

In de nasleep van het voetbalschandaal rond fraude, witwassen en matchfixing in ons land legt CD&V een nieuwe bom onder het Belgische voetbal. Het heeft een wetsvoorstel klaar voor een grondige hervorming van de fiscale en RSZ-voordelen voor sportclubs.

Al meer dan vijftig jaar betalen alle profsporters een lagere RSZ-bijdrage en al meer dan tien jaar krijgen de sportclubs een forse korting op hun bedrijfsvoorheffing. Twee zaken die binnenkort lijken te veranderen.

“De voorbije tien jaar kostten de voetballonen de Schatkist ongeveer één miljard euro aan belastinggeld. We willen opnieuw een rechtvaardige spanning creëren ten aanzien van andere jobs. Daarbij raken we niet aan de kleinere clubs en minder verdienende sporters, die de steunmaatregelen wel degelijk nodig hebben”, zegt parlementslid Stefaan Vercamer in Het Nieuwsblad.

Minimumloon naar omhoog

Tot slot wil CD&V ook het minimumloon voor sporters die niet uit de Europese Unie komen aanpassen naar anderhalve keer het gemiddeld loon per sporttak. In Nederland is dat al zo.

“Het lage minimumloon nu is voordelig voor clubs die zo spelers aantrekken in de hoop hen later met winst te kunnen verkopen. Daar worden niet de spelers, maar wel de makelaars en clubs beter van”, aldus parlementslid Roel Deseyn.

Dat het minimumloon wordt opgetrokken zal de Belgische clubs allerminst zinnen. De voorbije jaren maakten sommige beleidsbepalers er immers een sport van om goedkope spelers van buiten de Europese Unie binnen te halen, in de hoop hen later met een serieuze meerwaarde door te verkopen.

Poll: Is dit een goede zaak?

TAGS  I  Anderlecht  I  Club Brugge  I  AA Gent  I  RC Genk  I  KV Oostende  I  KV Mechelen  I  Antwerp  I  Standard  I  Beerschot Wilrijk

zondag 5 mei 2024

zaterdag 4 mei 2024

vrijdag 3 mei 2024

donderdag 2 mei 2024