Waarom KRC Genk dit seizoen kampioen wordt

Waarom KRC Genk dit seizoen kampioen wordt
Vrijdag 27 juli 2018 - 17:00   I  

Club Brugge won de Supercup van Standard, maar deze week wordt de Jupiler Pro League weer écht op gang getrapt. Het belooft een spannende competitie te worden, met verschillende titelkandidaten. Elke dag bespreken wij één pretendent, vandaag KRC Genk.

KRC Genk werd vorig seizoen vijfde in de Jupiler Pro League. Vlak voor de jaarwisseling nam Philippe Clement het roer over van Albert Stuivenberg. Clement zette de voorbije maanden al iets neer om verder op te bouwen en ondertussen praat niemand nog over zijn voorganger. Dit seizoen mikt Genk hoger dan een vijfde plaats, laat dat duidelijk zijn.

Sterkhouders bleven Genk trouw

In vergelijking met vorig seizoen speelde Genk nauwelijks een sterkhouder kwijt. Omar Colley vertrok, net als Thomas Buffel en Siebe Schrijvers. Die laatste twee waren geen titularis, dus hun vertrek is ook geen grote aderlating. Het is bovendien opmerkelijk stil rond spelers als Joseph Aidoo, Sander Berge, Ruslan Malinovskiy, Alejandro Pozuelo en Leandro Trossard. Allen lijken ze minstens nog één seizoen in de Luminus Arena te blijven. Ze zijn rijper, slimmer, sterker en beter geworden. Dat belooft.

Als je je nog kan herinneren wat voor een heerlijk voetbal die spelers vorig seizoen soms op de mat legden, dan besef je onmiddellijk dat Clement over een sterke ploeg beschikt. De basis werd aangesterkt met de komst van een échte targetman – Zinho Gano – en beloftevolle spelers zoals Vladimir Screciu, Jakub Piotrowski en Joseph Paintsil. Stuk voor stuk potentiële goudhaantjes.

Clement kan voor finishing touch zorgen

Het is aan Philippe Clement om de juiste accenten te leggen en er één sterk geheel van te maken. Bij Genk staat iedereen op scherp – dat bleek bijvoorbeeld uit een opstootje tussen Ndongala en Dewaest. Clement bluste het brandje en hé, waarom zou zo’n opstootje per definitief slecht moeten zijn? Wie weet brengt het de spelers zelfs dichter bij elkaar.

Clement is een uitstekende motivator, maar onderschat ook zijn tactische bagage niet. Hij had een aanzienlijk aandeel in de titel van Club Brugge onder Michel Preud’homme. Clement was toen al meer dan zomaar een assistent en MPH betrok hem dan ook bij veel beslissingen. Clement begint aan zijn eerste volledige seizoen bij een grote Belgische club en reken maar dat hij hongerig is.

Speler om naar uit te kijken: Edon Zhegrova (19)

Al dat aanvallende geweld bij Genk en dan hebben we het nog niet eens over Edon Zhegrova gehad. De Kosovaar stak vorig seizoen al de neus aan het venster bij het eerste elftal en liet toen al zien dat hij enorm goed kan voetballen. Zhegrova werd international en staat nu voor het jaar van zijn grote doorbraak. De concurrentie is niet mals, maar Zhegrova is een speler die het verschil kan maken en die komen uiteindelijk altijd boven water. De nieuwe Leon Bailey? Wie weet.

Mogelijke typeploeg:

Poll: Denk jij dat Genk kampioen gaat worden?

TAGS  I  RC Genk

dinsdag 7 mei 2024

maandag 6 mei 2024

zondag 5 mei 2024