'AA Gent ontslaat Yves Vanderhaeghe'

'AA Gent ontslaat Yves Vanderhaeghe'
Maandag 07 mei 2018 - 07:00   I  

Het gaat de jongste weken allesbehalve goed met AA Gent. 'De Buffalo's' begonnen nog uitstekend aan play-off 1 met zeges tegen Club Brugge én Anderlecht, maar zakten ondertussen hélemaal weg met een magere 1 op 15. Iets wat trainer Yves Vanderhaeghe zuur zal opbreken.

Het Laatste Nieuws weet immers dat Gent-voorzitter Ivan De Witte en manager Michel Louwagie nu al van plan zijn om de samenwerking met Vanderhaeghe stop te zetten. De West-Vlaming was nooit de eerste keus van de Gent-top en zou na afloop van dit seizoen alweer mogen opkrassen.

Donkerrode balans: 1 op 15

"De balans oogt intussen donkerrood. 1 op 15, de laatste vijf speeldagen. Twee keer verloren tegen Standard en als enige ploeg in de top 6 onderuit tegen Charleroi - zowel uit als thuis. Yves Vanderhaeghe hangt in de touwen. Van een contractverlenging is al lang geen sprake meer. Sterker nog, zijn einde bij de Buffalo's nadert", staat te lezen in de krant.

"In die mate zelfs dat zijn positie nú al, drie wedstrijden voor het einde, ter discussie staat. Hoezeer Vanderhaeghe ook de spelers bevrijdde na die veeleisende aanpak van Vanhaezebrouck en hoe motiverend hij ook werkt als coach, de volgende stap blijft uit. En om in play-off 1 mee te strijden voor de Europese prijzen is meer nodig dan hoofdzakelijk people management en terug te keren naar de basis van het spelletje. No offence, je hebt soorten trainers nodig."

Vanderhaeghe nerveus

"Vanderhaeghe mag zich terecht op de borst kloppen als hij erop wijst dat hij vier jaar na elkaar play-off 1 heeft gehaald. Met KV Kortrijk en KV Oostende is dat zonder meer knap. Met dit AA Gent ook, als je ziet waar het eind september stond. Alleen kan je daar bij een topclub niet op teren. Europees voetbal op dinsdag, woensdag of donderdag is een must in de Ghelamco Arena. Dat kreeg Vanderhaeghe halfweg maart ook te horen - de lat werd gelegd op de derde plaats."

"Druk die hij niet gewoon was. Nog steeds niet. Vanderhaeghe gedraagt zich de voorbije weken dan ook een stuk nerveuzer, nu Gent met de speeldag verder wegzakt in het klassement. Dan weet je dat ook de kritiek niet uitblijft. Net dat waarmee hij het altijd al moeilijk gehad heeft. Te snel neemt Vanderhaeghe in zulke omstandigheden de schuld cynisch op zich. "Het zal aan de trainer liggen, hé."

"Uiteraard treft niet alleen hij schuld. Ivan De Witte en Michel Louwagie trokken zaterdagochtend naar het oefencomplex om ook de spelers eens hun gedacht te zeggen. Dat het niet kon dat ze al vijf wedstrijden na elkaar niet meer gewonnen hebben - 'de voorzitter was kwaad'."

In goede, maar niet in slechte dagen

"Maar zoals het bij elke Belgische voetbalclub gaat, kom je uiteindelijk toch bij de trainer uit. Zeker als de liefde slechts zozo is - in goede, maar níet in slechte dagen. De wekelijkse etentjes zijn zowel voor coach als bestuur uitgegroeid tot obligate bijeenkomsten. Vanderhaeghe zou liever iets anders doen - er is meer dan alleen voetbal in zijn leven -, terwijl de top van AA Gent de affiniteit en het charisma mist zoals destijds met Preud'homme en Vanhaezebrouck. Kortom: een aflopend verhaal. Is het nu niet, dan over enkele weken. Zoals dat gaat met verstandshuwelijken. Die blijven nooit lang duren."

Poll: Zou jij het ontslag van Vanderhaeghe begrijpen?

TAGS  I  Vanderhaeghe  I   AA Gent  I   De Witte

donderdag 28 maart 2024

woensdag 27 maart 2024

dinsdag 26 maart 2024

maandag 25 maart 2024

zondag 24 maart 2024