Geel zakt ondanks terugkeer van Pol verder weg: "Te veel individuele fouten om de nul te houden"

Geel zakt ondanks terugkeer van Pol verder weg:
Zondag 20 oktober 2024 - 09:15   I   door Redactie

Verbroedering Geel verloor zaterdag met 4-1 bij KFC De Kempen en zakt naar de 13de plaats. Eén op negen onder trainer Urbain Spaenhoven: "Er gebeuren zoveel persoonlijke en technische fouten dat je nooit de nul kunt spelen."

Geel was met goede moed afgezakt naar Tielen voor de derby tegen KFC De Kempen. Kapitein Jean-Michel Hoebregs mocht er dan wel niet bij zijn. Hij zat zijn eerste van twee schorsingsdagen uit. Al wat blauw en wit was, had uitgekeken naar de terugkeer van de geblesseerde Thijs van Pol. En jawel, zaterdag in Tielen stond de Nederlandse spits na een afwezigheid van vier matchen opnieuw op het veld.

Comeback van Pol

"Aanvankelijk twijfelden we nog, maar uiteindelijk heb ik samen met de coach besloten om toch te starten", verklaarde Thijs van Pol zijn comeback. "Achteraf gezien waren 90 minuten misschien wat veel om opnieuw te beginnen, maar het wedstrijdverloop vroeg er om. Voorlopig ervaar ik geen hinder. We zullen zien wat de volgende dagen geeft." De wedstrijd kon voor de Zotten niet dramatischer beginnen. Al na één minuut opende Senne Dierckx met een kopbal via de lat de voorsprong: 1-0.

Geel was niet aangeslagen en koos voluit voor de aanval. "We speelden 20 minuten goed voetbal", zag trainer Urbain Spaenhoven. "De keeper van De Kempen haalde er twee gemaakte doelpunten uit en we troffen ook nog eens de lat vooraleer we via Thijs van Pol de 1-1 maakten. Op dat moment creëerden we zo'n druk dat ik dacht dat we gelanceerd waren." Maar niets was minder waar. Na het doelpunt bleven de goede kansen uit en de 1-1 was een logische ruststand.

Drie keer prijs

Na de pauze kreeg van Pol nog enkele kopkansen, maar verder dan dit kwamen de Zotten niet meer. Het was de thuisploeg die op het uur met een overhoeks schot via Teun Goethaert opnieuw op voorsprong kwamen: 2-1. Twintig minuten voor tijd zette Demba Janneh met een wereldgoal De Kempen op 3-1. Geels hoop in bange dagen Thijs van Pol kopte de aansluitingstreffer een kwartier voor tijd bijna tegen de touwen, maar een sterk keepende Yannick Verbist ranselde met een kattensprong en met gevaar voor lijf en leden het leer nog uit doel. Hij kwam daarbij hard in aanvaring met de paal. Vijf minuten voor tijd legde invaller Chiel Swaans de zware 4-1-cijfers vast.

19 tegengoals

En zo zakte Geel naar een 13de plaats. Na een 4 op 9 onder Tom Schipper en een 3 op 6 onder interim-coach Dirk Foriers volgde nu een 1 op 9 onder Urbain Spaenhoven. "Het is onbegrijpelijk", zuchtte coach Spaenhoven. "Dit heb ik in carrière van 30 jaar als coach nooit meegemaakt. Het gaat niet meer over veldbezetting of over kwaliteit. Als je bij de tegendoelpunten ziet hoeveel kwaliteit er ontbreekt, dat is hallucinant. We slikten al 19 doelpunten op acht wedstrijden. Elke bal tussen de palen is goal. Er gebeuren zoveel persoonlijke en technische fouten bij balbezit dat we nooit de nul kunt spelen."

Grinta

Spaenhoven hekelde na afloop ook het gebrek aan grinta bij zijn spelers. "Als coach lever ik een bijdrage, maar mijn deel stopt op de training en op de wedstrijd. Op het veld is het aan de spelers. Naast kwaliteit moet er ook engagement, duelkracht en mentaliteit aanwezig zijn. Dat moet je voldoende kunnen opbrengen. We hebben goede individuele spelers. Ik denk het wel, maar ik moet het nog zien. Maar als ploeg is het te weinig. Dan moet je verder kijken. Ze trainen goed en met een visie, maar toch staan ze op wankele benen. We mankeren doorzettingsvermogen, grinta en overtuiging in de voorste linie. Dan kom je nergens in het voetbal."

Individuele fouten

Een oplossing kon Spaenhoven niet meteen uit de hoed toveren. "Hier moet ik een paar nachten over slapen", besloot de Geelse T1. "Als we denken dat we de fouten bij de ene hebben opgelost, gaan er weer anderen in de fout. We telden vijftien directe fouten zonder druk aan de bal, vijftien keer verkeerd inspelen. Aan de kwaliteit zou het niet mogen liggen. Dat heeft zeker met vertrouwen en de stroom van de slechte uitslagen te maken. We moeten het individueel bekijken. Ik geef niet op. Het moet er uit komen, maar op dit moment staan we machteloos. De kleedkamer vol ideale schoonzonen, maar er mag ook eens een smeerlap bij zijn." Zaterdag (20u) gaat Geel op bezoek bij City Pirates. (DJ)

DE KEMPEN: Verbist - Cabanier, Govers, Gielis, Janneh - Dierckx, Moorkens, Vanhoof - Trommelen, Verheyen, Wouters.
ASV GEEL: Belkouch - Van Roy, Joosten, Baerts, Hannes - Opdekamp, Alessandro, Oilil - Ventôse, van Pol, Convents.
VERVANGINGEN: 60' Van Roy door Verbeek, 66' Convents door Maesen, 71' Oilil door D'Hondt, 82' Goethaert door Swaans, 87' Dierckx door Bouziane, 89' Janneh en Gielis door Moorkens en Bourdouxhe.
DOELPUNTEN: 2' Dierckx 1-0, 11' van Pol 1-1, 58' Goethaert 2-1, 71' Janneh 3-1, 86' Swaans 4-1.
GELE KAARTEN: 56' Verheyen, 90' Cabanier, 90+2' Baerts.
SCHEIDSRECHTER: Torben Hontis.
TOESCHOUWERS: 500.
 

Poll: Zal de terugkeer van Thijs van Pol voor een ommekeer zorgen bij ASV Geel?

TAGS  I  Geel  I  De Kempen  I  Spaenhoven  I  Urbain  I  van Pol  I  Thijs

zondag 20 oktober 2024

zaterdag 19 oktober 2024

vrijdag 18 oktober 2024

donderdag 17 oktober 2024

woensdag 16 oktober 2024