Rasechte Gelenaar speelt derby tegen Turnhout: "3 punten levensbelangrijk"

Rasechte Gelenaar speelt derby tegen Turnhout:
Donderdag 26 september 2024 - 11:00   I   door Redactie

Jarenlang zat Raf Hannes (33) als supporter van Geel in de tribune in het Leunenstadion. Deze zomer maakte de aanvallende middenvelder de overstap van Lille United en staat de Gelenaar voor het eerst zelf op de mat tijdens de derby met KFC Turnhout: "In deze derby zijn drie punten niet gewoon belangrijk, ze zijn levensbelangrijk."

Al een beetje bekomen van de voorbije week na het ontslag van trainer Tom Schipper?
"Jawel. De drie punten tegen Bevel hebben voor de nodige rust gezorgd. Het was belangrijk voor ons om, ongeacht de prestatie, de drie punten mee naar huis te pakken. Dat heeft ervoor gezorgd dat we een beetje ademruimte hebben om naar die belangrijke match van zaterdag tegen Turnhout toe te werken."

Hoe heb jij het ontslag van de trainer beleefd?
"Iedereen was verrast. Ikzelf had het bericht in de spelersgroep nog niet gelezen toen ik op de club aankwam. Bij mij kwam het nieuws pas binnen een minuut vooraleer het bestuur het in de groep vertelde. Ik was uiteraard heel verrast. Het bestuur heeft dan de situatie toegelicht. Ik heb toen in het groepsgesprek ook aangegeven dat je vanaf dat moment vooruit moet kijken. Het heeft voor ons als groep dan nog weinig zin om achteruit te kijken. Dan moet je gewoon zeggen, dit is de situatie en de knop omdraaien om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de match van zondag tegen Bevel. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn. We lasten een extra training op zaterdag in. We trainden goed en wonnen de match in Bevel. Ik denk dat dit het belangrijkste was."

Jullie waren geprikkeld om een goed resultaat neer te zetten in Bevel?
"Ja. Het was voor aanvang een moeilijke wedstrijd. Er zat wel wat druk op. Het was effectief wel van moeten. We probeerden voor de wedstrijd zo veel mogelijk de rust te bewaren in de kleedkamer. We konden die match niet beter aanvangen. Alles zat in het openingskwartier mee. Die vroege voorsprong was superbelangrijk op dat moment. Ook voetballend deden we het kwalitatief goed, waardoor we die drie punten terecht mee naar Geel hebben genomen. Dat openingskwartier bezorgde ons de nodige rust en heeft ons geholpen om die wedstrijd over de streep te trekken. Dat zijn momenten die we de afgelopen weken net niet hadden. Ik vond niet dat het onze allerbeste wedstrijd was, maar we hadden een dubbele voor dubbele voorsprong en deze keer hadden we wel de maturiteit om het tot het einde goed af te ronden. Dat misten we de voorbije weken."

Zaterdag staat de derby tegen Turnhout op het programma. Jij hebt die jarenlang als supporter van Geel in de tribune meegemaakt. Wat is je van die derby's bijgebleven?
"Dat waren sfeervolle, maar heel beladen duels. Het waren vaak niet de mooiste wedstrijden, maar wel matchen met heel veel intensiteit. Maar de sfeer er rond door de supporters en hun gezangen en de beleving van beide clubs zorgden ervoor dat dit altijd heel speciale wedstrijden waren. De laatste derby eindigde vorig jaar op 0-0. Er was een massa volk in de tribune. Op het veld was er niet veel moois te zien, maar er was wel veel inzet, goesting en passie. Maar langs de lijn wel heel veel sfeer. Dat zijn matchen waar je het voor doet. Als speler haal je er vanzelf een hoger niveau uit qua intensiteit, maar dat gaat vaak ook gepaard met extra stress om niet te verliezen, waardoor het voetbal misschien niet altijd even mooi oogt. In zo'n matchen zijn de drie punten niet gewoon belangrijk, maar levensbelangrijk. In zo'n matchen leeft er meer dan drie punten. We moeten de supporters ook tevreden stellen. Dat beseft iedereen binnen de club wel. En langs de kant in Turnhout zal dat exact hetzelfde zijn. Het zal dus weer een leuke derby worden (lacht)."

Wat verwacht je van de huidige derby?
"Vorig jaar eindigden de derby's allemaal op een gelijkspel. Wat de supporters niet graag hebben, is een gesloten match waarbij de teams meer bang hebben om te verliezen dan te winnen. Dus ik hoop op twee ploegen die met veel intensiteit en sfeer vanop de tribunes vol voor de winst gaan en als het even kan met mooi voetbal. Dat proberen we altijd. We zeggen vooraf dat we elke match willen winnen. Of dat nu Bevel, Zwarte Leeuw, Turnhout of wie dan ook is. We gaan altijd voor de winst. We proberen dat met zo goed mogelijk voetbal te doen. Er zullen weekends zijn dat dit misschien niet zal lukken en met dat zou nu ook zo maar eens kunnen, maar dan zijn de drie punten het belangrijkste."

Voor wie is het uitkijken bij Turnhout?
"We zullen de nodige analyses nog maken, maar we moeten ons niet focussen op individuele spelers. We moeten ons eigen kwalitatieve spel brengen. Het is belangrijk dat we eerst naar onszelf kijken en onszelf de prestaties opleggen die we van onszelf mogen verwachten. We pinnen ons niet vast op één bepaalde speler om die uit de wedstrijd te houden. Wij moeten ons ding doen, wij moeten voetballen. We gaan ons niet laten opjagen of onder druk laten zetten."

Je maakte dit seizoen de overstap van Lille United naar ASV Geel. Het ontslag van de trainer buiten beschouwing gelaten, hoe heb je de overstap tot nu toe ervaren?
"Absoluut positief. Ik blijf erbij dat Geel een ongelofelijk knappe club is met heel veel supporters en een mooie accommodatie. Alles wordt door de extra-sportieve staf tot in puntjes geregeld. Chapeau. Vorige was dan een donderslag bij heldere hemel. Dat hoort dan ook bij de club ASV Geel waar er toch altijd wel iets gebeurt. De club leeft. Er valt altijd iets te beleven. Je hebt natuurlijk altijd liever dat het sportieve hoogtepunten zijn in plaats van een ontslag of ander negatief nieuws. Maar als supporter en speler draag ik de club een heel warm hart toe. Ik kan eigenlijk alleen maar positief zijn over deze club."

Wat verwacht je nog van het seizoen?
"Nog steeds hetzelfde als waar we als groep voor de start van de competitie op hoopten. We willen zo lang mogelijk bovenaan meedoen. We worden door de andere teams tot titelfavoriet nummer één gebombardeerd. Persoonlijk heb ik dat altijd wat afgehouden, maar we moeten tot de laatste speeldag meedraaien voor promotie, al dan niet via de titel of eindronde. Dat zijn geen loze woorden. Met deze groep moeten we dat kunnen bewerkstelligen, zonder dat we daar elke week op gewezen worden. We mogen niet verwachten dat we elke week met drie of vier nul zullen winnen. Ploegen hebben al bewezen dat ze tegen ons iets extra kunnen en iets anders qua mentaliteit en ingesteldheid spelen. We zullen elke week rustig moeten blijven en het beste van onszelf moeten geven en dan zal ons dat wel naar de hogere regionen van het klassement brengen."

Is de sfeer in de ploeg veranderd na het trainersontslag?
"Nee. Absoluut niet. Het ontslag was een zaak tussen de trainer en het bestuur. Wij als spelers stonden daar los van. Binnen de spelersgroep wordt heel goed omgegaan met concurrentie. We hebben spelers op de bank zitten die een heel hoog niveau halen en ook gewoon basiself waardig zijn. De sfeer is nog steeds goed. Als we iets organiseren, dan zijn we er met zijn allen. We verliezen en winnen samen. Er worden geen verwijten naar elkaar gemaakt en dat is positief. Dat is één van de ingrediënten om tot succes te komen op het einde van het seizoen."

Zaterdag gaan jullie de steun van de supporters kunnen gebruiken. Wat is jouw oproep naar hen?
"Hun opkomst voor de derby tegen Turnhout is heel belangrijk voor ons. Hoe meer volk, des te meer sfeer en des te leuker dat het is. Als ervaren speler en als supporter van Geel hoop ik dat ze zich positief laten opmerken en het team aanmoedigen van minuut 1 tot en met 90. Wij zullen er alles aan doen om de drie punten, die voor hen en voor ons belangrijk zijn, over de streep te trekken. Als zij maximaal support garanderen, zullen wij maximaal inspanning garanderen en dan hopen we dat dit drie punten oplevert." (DJ)

Poll: Wie wint de derby in 3de amateur B tussen ASV Geel en KFC Turnhout?

TAGS  I  Raf Hannes  I  ASV Geel  I  Turnhout

donderdag 26 september 2024

woensdag 25 september 2024

dinsdag 24 september 2024