Erevoorzitter Vic Keersmaekers kijkt terug en vooruit op 100 jaar Geels voetbal: "Ik zag hoe teleurgesteld Michel Verschueren was nadat hij door het kleine Geel was verslagen"

Erevoorzitter Vic Keersmaekers kijkt terug en vooruit op 100 jaar Geels voetbal:
Donderdag 05 september 2024 - 14:00   I   door Redactie

Op 6 augustus 1924 werd KFC Verbroedering Geel boven het doopvont gehouden. Zaterdag, bij de eerste thuiswedstrijd van ASV Geel dit seizoen, viert de club die 100ste verjaardag. Erevoorzitter Vic Keersmaekers (76) was 10 jaar lang (1996-2006) voorzitter en leidde Geel naar eerste klasse. Niemand is meer geschikt om het over het verleden, heden en toekomst te hebben van het Geelse voetbal.

U bent in 2006 gestopt als voorzitter, maar bent nog steeds supporter van de club?
"Ik ben al sinds ik mijn twaalfde, toen ik begon te voetballen bij KFC Verbroedering Geel, supporter van de club en zal dat altijd blijven. Ik was en ben net zoals de huidige voorzitter Fabian Morren eerst en vooral supporter van Geel. Intussen al 64 jaar. Ik probeer, als ik kan, de thuiswedstrijden mee te pakken."

Van waar is de liefde voor KFC Verbroedering Geel ontstaan?
"Als kleine jongen ging ik altijd met mijn vader mee naar de wedstrijd, zowel thuis als uit. De matchen waren toen nog vaak tegen clubs uit de regio zoals Meerhout, Mol, Turnhout. Als Geel dan eens verloor, dan kwam vader thuis en zei hij tegen iedereen dat hij nooit meer ging kijken omdat het zo slecht was, om dan de volgende week opnieuw naar het voetbal te gaan. En ik ging graag mee. Sindsdien is de liefde eigenlijk nooit weggeweest, ook nadat ik stopte als voorzitter in 2006."

In die 100 jaar groeide Geel van een provinciaal ploegje tot een vaste waarde in de nationale reeksen, maar de club kende ook enkele tegenslagen waardoor de club in de coronaperiode zelfs teruggezet werd naar 1ste provinciale?
"Geel heeft een bewogen geschiedenis gehad. Dat kunnen we niet ontkennen. We hebben mooie avonturen gekend, maar inderdaad zijn er ook enkele donkere pagina's geschreven. Er was de affaire met de gokchinees Zheyun Ye in 2006 waardoor we in 3e klasse en met zes punten minder moesten starten. Dat was ook mijn laatste seizoen als voorzitter, maar we toonden aan dat niemand binnen het clubbestuur met enige gokpraktijken bezig was. De club kende financiële problemen. Die zorgden ervoor dat de club op het einde van seizoen 2007-2008 de boeken neerglegde. Op dat moment nam Verbroedering Meerhout onder de naam FC Verbroedering Geel-Meerhout zijn intrek in het Leunenstadion waardoor er hier in Geel voetbal is blijven bestaan. De naam is intussen veranderd naar Allemaal Samen Verbroedering Geel. Maar ook ASV Geel kende financiële problemen waardoor we tijdens de coronaperiode plots in 1ste provinciale moesten spelen. Sindsdien is de club opnieuw aan een remonte bezig en staan we waar we nu zijn in 3de amateur."

Toch kende de club ook positieve verhalen?
"Oh jawel. In 1999 dwongen we onder trainer Paul Put de promotie naar eerste klasse af. Het absolute hoogtepunt in de geschiedenis van het Geelse voetbal. Met verschillende sponsors hadden we een grote tent op de Markt in Geel gezet om de promotie te vieren. Zo'n 5.000 supporters gingen tot ver in de nacht uit hun dak. De spelers werden op een soort bierwagen naar de Markt gereden. Geel feestte."

Verbroedering Geel speelde slechts één seizoen in de hoogste afdeling?
"Dat was financieel een heel moeilijk jaar en ook sportief konden we ons niet handhaven onder trainers Paul Put en Sandor Popovics. We speelden iets te veel gelijk, dertien keer. Daar hadden een paar extra gewonnen matchen moeten bij zitten. Met de vijf zeges erbij maakte dat we met 28 punten voorlaatste werden. Toch waren er ook mooie momenten. Zowel tegen Standard met de twee Mpenza's en Van Buyten als tegen Anderlecht met Zetterberg, Baseggio en Koller speelden we thuis gelijk. Tegen Anderlecht en Lierse speelden we voor een vol huis en zaten er meer dan 10.000 supporters in het Leunenstadion. Fenomenaal."

Zijn er nog matchen die uw bijblijven uit het rijk gevulde archief?
"De bekerwedstrijd tegen Anderlecht in het seizoen 2005-2006 toen we in het Constant Vanden Stockstadion met penalty's gingen winnen: 5-6. Ik dacht dat ik alleen maar nerveus zou zijn en niet goed was na een nederlaag, maar ik zag gerenommeerde clubleiders zoals Michel Verschueren en Constant Vanden Stock toch ook heel teleurgesteld zijn nadat het kleine Geel hen had verslagen."

U pleitte destijds voor een opsplitsing van de 2de en 3de klasse in meerdere regionale reeksen. Daar werd toen geen gevolg aan gegeven. Nu zijn die reeksen wel gesplitst. Er is alsnog geluisterd?
"Blijkbaar is het idee toch ergens blijven sluimeren (lacht). Neem Geel of een andere club uit de regio die in de lagere afdelingen speelt. Een verplaatsing naar pakweg Knokke, Oostende of Virton brengt niks bij. Daar komen geen supporters op af en voor de clubs zijn er alleen maar kosten aan verbonden. Dat hebben ze nu blijkbaar wel ingezien met een opdeling in Vlaamse en Waalse afdeling en ook nog eens een regionale indeling waardoor Geel dit seizoen tegen clubs uit het Antwerpse, Limburg of Vlaams-Brabant uitkomt. Dat is veel beter."

U deed tijdens uw voorzitterschap ook een oproep voor één grote Kempense ploeg, maar die kwam er niet. Is dat nu nog mogelijk?
"Er zijn wel gesprekken geweest, maar uiteindelijk is het er niet van gekomen. Het was toen al moeilijk en toen waren de clubs nog in Belgische handen. Dat is nu vaak niet meer het geval. Er zijn buitenlandse investeerders waardoor het verhaal van één grote Kempense ploeg nog heel moeilijk wordt. Het voordeel van één ploeg zou zijn dat de grote bedrijven die in de regio langs het Albertkanaal en de E313 liggen, maar één club zouden moeten sponsoren en daardoor meer geneigd zouden zijn om te investeren in die club dan dat ze voor meerdere clubs zouden moeten sponsoren. Om hogerop te geraken draait het uiteindelijk om de nodige budgetten en investeringen. En als iedereen in dezelfde vijver vist, zal dat niet lukken. Hoe lang kunnen clubs in Belgische handen dat volhouden?"

Na uw voorzitterschap bent u uitgeroepen tot erevoorzitter van KFC Verbroedering Geel. In 2020 kreeg u die titel ook voor ASV Geel. Ik ken weinig mensen die twee keer erevoorzitter zijn?
"(Lacht) Dat is waar. Maar het is niet meer dan een symbolische titel hoor. Ik blijf zoals ik al zei supporter en zal de club, waar ik kan, ook altijd blijven steunen. Het echte voorzitterschap is aan de jongere generatie. Huidig voorzitter Fabian Morren en zijn team doen het goed. Hij heeft een nuchtere visie en probeert de club ook zo lang mogelijk in Belgische handen te houden. Nuchterheid en nederigheid zijn goede kwaliteiten die bij ASV Geel niet misstaan."

Hoe ziet u de toekomst van de club?
"Ik zit niet meer op de eerste rij, maar zit samen met nog enkele andere mensen in de zogenaamde verankeringsgroep, die Geel indien het nodig moest zijn budgettair kunnen helpen. Het nieuwe bestuur heeft ervoor gezorgd dat de club opnieuw financieel stabiel is. Het stadiondossier is ook opnieuw opgestart en zal er op termijn wel komen, wat een goede zaak is voor de club en ook de stad Geel. Maar alles dient met de nodige nederigheid te gebeuren. En zoals ik voorzitter Fabian Morren ken, gebeurt dat momenteel ook."

En wat met het sportieve?
"Nadat de club teruggezet werd naar eerste provinciale had Benny Hoebregs de club gered en meteen ook terug naar 3de amateur gebracht. Twee jaar geleden strandde ASV Geel in de eindronde. Vorig jaar nam Fabian Morren over en miste ASV Geel op een haar na de eindronde. Dit jaar is een team gevormd rond een vlot scorende spits Thijs Van Pol met ook nog eens een schaduwspits Dries Ventôse aan zijn zijde. Ook in de breedte is het team versterkt. Ik hoorde alvast van verschillende oud-supporters dat ze sinds lang nog eens een abonnement gekocht hebben. Je hoort en voelt dat het voetbal in Geel weer leeft. Er staat iets te gebeuren. De club wil in elk geval hogerop. Dat kan door hard te werken en wie weet spelen we volgend jaar dan in 2de amateur."

Zaterdag viert de club de 100ste verjaardag van KFC Verbroedering Geel. Wat verwacht u van die dag?
"Ik zal zeker gaan omdat ik nog steeds supporter ben van zowel KFC als AS Verroedering Geel. Ik hoop er heel wat supporters van Geel terug te zien. Het bestuur nodigde iedere inwoner van Geel via een flyer in de brievenbus uit. En de match 's avonds tegen Sint-Lenaerts is gratis. Meer kan een club niet doen om de supporters terug naar het stadion te brengen. ASV Geel is goed gestart aan het seizoen, heeft een goed team, een goede omkadering en heel goede supporters, maar daar mogen er nog heel veel bijkomen. De viering van 100 jaar KFC Verbroedering Geel is het ideale moment om terug naar het Leunenstadion te komen. Ik zal er alvast zijn." (DJ)
 

Poll: Gaat u naar de viering 100 jaar KFC Verbroedering Geel?

maandag 16 september 2024

zondag 15 september 2024

zaterdag 14 september 2024

vrijdag 13 september 2024

donderdag 12 september 2024