Trainer Tom Schipper zet de ambitie van zijn voorzitter kracht bij: "Ik ben naar hier gekomen om Geel naar 2de amateur te brengen"

Trainer Tom Schipper zet de ambitie van zijn voorzitter kracht bij:
Zaterdag 31 augustus 2024 - 08:45   I   door Redactie

ASV Geel start zondag na zes en een halve week voorbereiding de competitie in 3de amateur B uit bij SK Londerzeel. Vrijdag lieten we de Sports Director aan het woord, gisteren gaven we de voorzitter het podium. Vandaag krijgt coach Tom Schipper het laatste woord. Vanaf zondag (15u) is het aan de spelers.

Hoe zijn de voorbije trainingsweken geweest?
"Dat is goed gegaan, goed gewerkt. Er lag en ligt nog heel wat werk op de plank. We zijn met een zo goed als volledig nieuwe ploeg gestart. Dat zag je ook in de voorbereidingswedstrijden. Ploegen die weinig veranderd zijn ten opzichte van vorig seizoen, zijn meer geölied. Zij hebben in balbezit meer automatismen dan wij. In balverlies staan we goed. Dat is ook iets gemakkelijker om op te pikken, maar in balbezit is er nog werk. Maar dat is niet meer dan logisch. Zelfs bij profclubs die dagelijks trainen, zijn die automatismen er na zes weken nog niet altijd. Wij trainen maar drie keer in de week. Dan is het niet onlogisch dat alles nog niet op punt staat, maar ik ben best tevreden over de voorbereiding."

Jullie hebben er stevig de pees opgelegd?
"Ik vind dat redelijk relatief (grijnst). Het moest niet zwaarder. Wij, de staf en ik, moeten zorgen dat de spelers klaar zijn voor de volgende 30 weken. In de voorbereiding zijn er momenten waarop je dat kunt, waarop de intensiteit kunt verhogen, omdat de uitslagen in het weekend dan minder belangrijk zijn. Of je fris aan een oefenwedstrijd begint of niet, maakt niet uit. De opbouw is in de voorbereiding belangrijker dan het resultaat van een match in het weekend. Vanaf nu is dat natuurlijk een ander zaak."

Heeft dit zijn vruchten afgeworpen?
"Ja. Alleen zie je dat jongens die al een basis hebben, al wat kilometers op de teller hebben staan, wat ervaring hebben, al wat body hebben, dat zij er iets gemakkelijker mee om kunnen gaan met dergelijke trainingen. Anderen moeten daar nog stappen in zetten waardoor we links en rechts af en toe wat lichte blessures hebben gehad. We hebben tegen ploegen uit 1ste amateur en 2de amateur gespeeld en dan merk je dat je in het laatste half uur nog vlot meedoet. Dan weet je dat je vanaf zondag klaar bent om 90 minuten te strijden voor elk punt."

Jullie zijn van drie naar vier stafleden gegaan. Is dat anders werken?
"Nee. We hadden vorig jaar ook een beloftentrainer, maar we hebben het dit jaar anders ingevuld. Senne Timmermans wordt meer in het geheel betrokken en heeft ook meer taken dan de beloftentrainer vorig jaar."

De T3 is een stuk jonger dan de andere drie stafleden. Zorgt dat voor een frisse kijk op het spelletje?
"Dat is ook zo. Dat is anders. Wij hebben allemaal een voetbalcarrière achter de rug en zijn dan pas aan onze carrière als trainer begonnen. Senne heeft het stuk voetballer naast zich neergelegd en is meteen als trainer begonnen. Binnenkort staat hij vijftien jaar voor op de trainers die dan pas instappen na hun actieve voetbalcarrière. Alleen moet hij zorgen voor een frisse wind en het harde werken. Hij moet zorgen voor het enthousiasme en het elke minuut beter willen worden. Dat geeft samen met Dirk Foriers en Björn Uyttendaele een goed evenwicht."

Wat vind je van je spelersgroep? Heb je een groep?
"Ja. Van één ding ben ik overtuigd: de groep is naast het veld een geweldige bende. Het is maar te hopen dat we op het veld dezelfde homogene groep hebben als naast het terrein. Dan gaan we nog leuke dingen zien."

Wat vind je van de inkomende transfers tot nu toe?
"We zijn tevreden over de inkomende transfers, maar dat waren we in juli al. Daar moet niemand over twijfelen. We hebben goede spelers gehaald, maar ook de mentaliteit van die jongens is geweldig. Goede spelers vind je overal en kan je aantrekken, maar de manier waarop ze zich in de groep hebben genesteld en binnen de club begeven is mooi om te zien. Wat hun status ook was of is, of ze al iets bewezen hadden of kampioen hebben gespeeld, van een status merk ik niets."

Welke spelers hebben jou extra verrast?
"De mindset van enkele jonge spelers is leuk. Matisse Neuts, Senne Van Dijck, Sebastiaan Vanderlyde, noem ze maar op. dat zijn jongens die hongerig zijn. Ze kennen hun plaats in de kern. Ze weten dat ze nog enorm veel stappen moeten zetten om ooit op hetzelfde niveau als de anderen te zitten. Dat zorgt ook voor het evenwicht tussen de 14 à 15 spelers die strijden voor een basisplaats en aangewakkerd worden door de jongeren die pushen en hun plaats kennen."

Zijn er spelers die je wat op je honger lieten zitten?
"Als je niet fysiek niet in orde bent omdat je het trainingsschema niet hebt gevolgd, dan straf je jezelf in een groep van twintig spelers. Mijn deur staat op dat vlak altijd open voor jongens die er alles voor gedaan hebben, maar als je op dit moment fysiek niet in orde bent, dan hoef je bij mij niet aan te kloppen om een plaats of positie te vragen. We missen ook nog een aantal spelers die al een achterstand hadden zoals een Zacarias Antonio. Die komt van heel ver en moet soms de knop iets meer omdraaien. Maar hij is heel hard aan zijn comeback aan het werken. Anderzijds waren er jongens die dachten dat ze in mei, juni iets minder moesten doen en het onderschat hebben. Zij lopen nu achter de feiten aan, maar hebben de knop omgedraaid en beseffen dat het anders moet. Zij zijn aan een inhaalbeweging bezig."

Was het een bewuste keuze om je ploeg om te gooien?
"Dat was nodig. Ik twijfelde niet aan de kwaliteit vorig seizoen. Die was er, maar de honger van de huidige groep is veel groter. Elke training wordt er voor gegaan. Er wordt gelachen, maar er wordt ook hard gewerkt omdat de jongens vooruit willen. Dat was vorig jaar minder. Dat is ook nodig in een ploeg en een club als ASV Geel. De supporters verwachten dat. Verwachten de supporters dat we elke wedstrijd gaan winnen? Ik hoop het niet, want dat gaat niet gebeuren. Mogen ze verwachten dat er een ambitieuze,strijdvaardige, allesgevende ploeg staat elke week? Ja, dat moet gewoon. Dat vraagt honger van jogens die iets willen neerzetten in een club als Geel samen met de supporters."

Is de kern volledig of moet er nog ergens versterking bijkomen?
"We hadden de kern graag iets verbreed of verruimd. We zijn competitief met onze basis, maar op sommige posities mag er weinig gebeuren. Ik hoop dat er nog iets bijkomt. De voorzitter en de Sports Director beseffen dat ook. Het zou mogen om op 30 weken echt ambitieus te zijn. Om de doelstellingen te halen zou het niet slecht zijn."

De oefenwedstrijden en bekercampagne zitten er op. Wat is jouw conclusie na de voorbereiding?
"We staan waar ik hoopte te staan, maar of dat voldoende is om competitief te zijn ten opzichte van onze tegenstanders, dat is altijd afwachten. We hebben een mooie bekercampagne gehad waarbij we twee ploegen uit 2de amateur uitschakelden en een derde club uit 2de amateur moest knokken tot het laatste fluitsignaal om zich te kwalificeren. Dat is leuk voor de supporters, maar vanaf zondag telt heel die voorbereiding of Croky Cup niet meer."

Jullie zijn op stage geweest in Jabbeke om de groep samen te hebben in een andere setting?
"Je leert elkaar moeilijk kennen als je alleen maar traint en matchen speelt en daarna naar huis gaat. Op de stage zaten ze drie dagen 24 op 24 uur samen en ook tijdens de voorbereidingen op de barbecue van vorig weekend moesten ze met elkaar contact maken. Dan merk je veel sneller wie bereid is wat te doen voor het team, wie de leiders zijn, wie de werkers, wie de meeloper is. Dat is niet verkeerd. Je kunt niet allemaal leiders hebben. Op het veld heb je ook jongens die rechtstaan, maar ook werkers en spelers die het moeten afmaken. Op deze manier zetten we met een nieuwe groep veel sneller stappen vooruit."

Zondag starten jullie de competitie in Londerzeel. Wat verwacht je er van?
"Het maakt niet uit tegen wie je speelt, een eerste wedstrijd is altijd moeilijk. Er is meer stress. Iedereen denkt dat hij weet waar hij staat, maar uiteindelijk weet niemand het. Als je de eerste wedstrijd wint of verliest, dat geeft een ander gevoel, maar eigenlijk is het hetzelfde als wedstrijd acht winnen of verliezen. Je moet het relativeren en in de juiste context plaatsen. Langs de andere kant is het onmiddellijk een wedstrijd waarvan je weet waar je staat."

Heb je zicht op de ploegen die bovenaan zullen meespelen?
"De drie dalers (Londerzeel, Tempo Overijse, City Pirates) zijn goede ploegen, die allemaal versterkt zijn. Ze zijn sterker dan in 2de amateur. Ze hebben een wake-up call gehad en willen zo snel mogelijk terug naar 2de. Dat zie je aan hun transfers. Zepperen-Brustem heeft goed aangekocht. Ze hebben een goede coach en spelers binnengehaald. Dat is ook niet zomaar. De ploegen uit de middenmoot van vorig seizoen zoals Schoonbeek-Beverst, Zwarte Leeuw en Sint-Lenaerts, die hebben allemaal goed transfers gedaan. Het wordt een zwaardere reeks dan vorig jaar."

Wat is jouw ambitie?
"Daar moeten we niet flauw over doen. Ik ben naar Geel gekomen om Geel naar 2de amateur te brengen. Gaat dat zomaar? Nee. Gaat dat werk vragen? Ja, heel veel werk. Gaat dat tijd vragen? Ook ja. Daarom zou ik de supporters iets willen vragen. Zij zijn het gewend om met traditieclub Geel voetbal in tweede klasse te zien. Hun honger is enorm. De supporters hebben ons vrijdag in de bekerwedstrijd in Meux door enkele moeilijke momenten gesleurd. Dat was vorig jaar iets minder. Ik hoop dat als de groep toont dat ze hongerig is, dat ze willen en dat ze er voor de clubkleuren van Geel volledig voor willen gaan, dat de supporters ons dan in die moeilijke momenten doorsleuren en achter de ploeg gaan staan als een twaalfde man. Als het team op het veld een goed elftal is en je hebt nog een twaalfde man langs de zijlijn staan, dan denk ik dat wij een heel moeilijk te ontwrichten ploeg zijn."

Als we elkaar eind mei spreken, wanneer is de hoofdcoach dan een tevreden man?
"Als we met de technische staf, de sportieve cel en het team op het veld en in de kleedkamer nog altijd even goed aan elkaar hangen als dat dit nu het geval is. Als we nog steeds een vriendengroep zijn, die een bepaald resultaat heeft behaald." (DJ)

Poll: Is trainer Tom Schipper de ideale man om Geel hogerop te krijgen?

TAGS  I  ASV Geel  I  Tom Schipper

donderdag 19 september 2024

woensdag 18 september 2024

dinsdag 17 september 2024

maandag 16 september 2024

zondag 15 september 2024