Deense spelers hakken knoop door over Nations League-duel tegen Wales

Deense spelers hakken knoop door over Nations League-duel tegen Wales
Vrijdag 07 september 2018 - 11:50   I  

De Deense voetbalbond zit met de handen in het haar. Woensdag speelt Denemarken een oefeninterland tegen Slovakije en zondag staat de eerste wedstrijd van de Nations League op het programma tegen Wales. Maar het probleem is: ze hebben geen spelers en trainers.

De 23 spelers die bondscoach Age Hareide en assistent Jon Dahl Tomasson onlangs selecteerden, zullen dus niet in actie komen. En ook de beide coaches geven verstek. De reden ligt bij de portretrechten van de spelers. Volgens hen zijn de eisen van de Voetbalbond in conflict met hun individuele sponsorovereenkomsten. De vorige overeenkomst liep na het WK in Rusland af en gesprekken draaiden sindsdien op niets uit.

Als Denemarken woensdag de oefeninterland tegen Slovakije effectief niet kan spelen en zondag verstek moet geven in de Nations League tegen Wales, dan kan het land zwaar bestraft worden door de UEFA. Dat kan gaan van een stevige geldboete tot de uitsluiting van de kwalificaties voor het EK van 2020. Vorig jaar sluimerde hetzelfde conflict bij het Deense nationale vrouwenteam en toen moesten er effectief wedstrijden afgelast worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Update 4/9 - 15:20

Denemarken heeft de selectie bekendgemaakt voor de komende twee wedstrijden, maar die is wel erg speciaal te noemen.  "Denemarken heeft vandaag een nieuwe selectie bekendgemaakt voor de interlands tegen Slowakije en Wales. De selectie bestaat grotendeels uit zaalvoetballers en spelers uit tweede klasse. De Deense voetbalbond (DBU) nam de maatregel om uitsluiting voor de EK-kwalificatie te voorkomen." Zo schrijft HLN.

Het zou wel kunnen dat het zover niet hoeft te komen, want misschien speelt de 'gewone' selectie nog. Deze avond zitten de spelers en de bond nog eens samen. “We moeten dit conflict nu oplossen”, zegt Christian Eriksen. “Laten we de handen weer in elkaar slaan. We bieden opnieuw een tijdelijke verlenging van de oude overeenkomst aan, en dan reizen we vandaag alsnog naar Slowakije. Dan redden we voor nu in elk geval het gezicht van het Deense voetbal.”

Update 5/9 - 18:15

Vanavond speelt Denemarken tegen Slovakije, maar dat zal wel zonder de normale nationale selectie zijn. HLN weet dat dit enkele grote gevolgen heeft. Zo moet Denemarken enkele amateurs inzetten en betaalt het zelf ook een groot bedrag aan Slovakije, dat anders heel wat inkomsten zou mislopen.

"Nadat bekend raakte dat Denemarken met een invallersteam zal aantreden in de vriendschappelijke interland tegen Slovakije, werden de wedstrijdtickets slechts aan één euro verkocht. De wedstrijdrecette bedraagt dus heel wat minder dan wat de komst van een achtstefinalist van het WK normaal zou opleveren."

Update 5/9 - 22:35

De Deense gelegenheidsploeg heeft het helemaal niet zo slecht gedaan. Bij de rust stond het 2-0 na doelpunten van Adam Nemec en Albert Rusnak. De Denen kwamen halfweg de eerste helft zelfs nog goed in de wedstrijd, maar scoren lukte niet.

In de tweede helft kon Denemarken de schade verder beperken. Doelman Christoffer Haagh moest zich nog één keer gewonnen door een eigen doelpunt van Adam Fogt.

Update 7/9 - 11:50

De Deense spelers en de bond hebben dan toch een akkoord gevonden. Het gaat wel om een voorlopig akkoord, waardoor Denemarken zondag op volle kracht kan aantreden tegen Wales. De Deense amateurs en zaalvoetballers hoeven het dus niet meer over te nemen.

TAGS  I  Denemarken  I  Slovakije  I  Wales

donderdag 28 maart 2024

woensdag 27 maart 2024

dinsdag 26 maart 2024

maandag 25 maart 2024

zondag 24 maart 2024