Johan Verbist komt terug op dubieuze fase tijdens Zulte Waregem-Anderlecht

Johan Verbist komt terug op dubieuze fase tijdens Zulte Waregem-Anderlecht
Dinsdag 06 maart 2018 - 15:20   I  

Er was dit weekend heel wat te doen rond enkele vreemde beslissingen in de Jupiler Pro League. Ook over de videoref ontstond er heel wat heisa, want veel analisten hadden gevraagd om die te plaatsen bij de wedstrijden van Eupen en KV Mechelen. De Pro League ging daar niet op in, waardoor die gewoon in Zulte Waregem bleef staan voor de wedstrijd tegen Anderlecht.

Daar had hij zijn nut kunnen tonen, maar dat gebeurde eigenlijk niet. Een doelpunt van Zulte Waregem werd onterecht afgefloten voor buitenspel. Op de beelden was later te zien dat dit onterecht was, maar de videoref greep niet in. Dury begreep er na de wedstrijd niets van, net als voetbalfans.

Ook Marc Degryse begreep dat gisteren in Extra Time niet. Blijkbaar had de videoref de juiste beelden niet, waardoor hij die beslissing niet kon nemen. "Dus als deze fase volgende week bij Eupen of KV Mechelen gebeurt, dan kan die videoref geen beslissing nemen. Dat is toch ongelofelijk?", aldus Degryse gisteren.

Niet de juiste beelden

Scheidsrechtersbaas Johan Verbist kwam vandaag op de website van de KBVB nog eens terug op die beslissing. Hij gaf meer uitleg over hoe deze 'fout' kon gebeuren. Blijkbaar waren de beelden inderdaad niet goed genoeg, waardoor de videoref niet kon ingrijpen.

"Er waren geen duidelijke beelden die konden bewijzen dat de assistent duidelijk fout was bij het signaleren van het buitenspel", aldus Verbist. De videoref kon dus onmogelijk zien of het al dan niet buitenspel was en kon bijgevolg ook de scheidsrechter niet verwittigen.

Ref floot te snel

Maar dat is niet de enige reden waarom de videoref niet kon ingrijpen. Zelfs met de juiste beelden was dat niet gelukt. De scheidsrechter had namelijk al gefloten voor de bal over de lijn was. In dat geval kan de videoref ook niet meer ingrijpen.

"De scheidsrechter had al gefloten voor de bal in doel was. Tussenkomst van de VAR was dus niet meer mogelijk", aldus Verbist. De scheidsrechters moeten dus voortaan leren om de fase pas af te fluiten nadat de bal over de lijn is. Enkel dan kan de VAR ingrijpen.

Poll: Snapt u dat de videoref niet over de juiste beelden beschikt?

TAGS  I  Zulte Waregem  I   Anderlecht  I   Verbist

woensdag 1 februari 2023

dinsdag 31 januari 2023

maandag 30 januari 2023

zondag 29 januari 2023