Geel wint, maar Wellen verzekert zich van eindronde na zege tegen Termien

Zondag 28 april 2024 - 16:57   I   door Redactie

Verbroedering Geel deed wat het moest doen: winnen bij Zwarte Leeuw. Tot minuut 67 was Geel virtueel zeker van de eindronde, maar dan scoorde concurrent Wellen de 2-1 tegen Termien en verzekerde zich zo van deelname aan de eindronde.

Op de laatste speeldag in 3de amateur B was er nog één prijs te verdelen: het laatste eindrondeticket. Wellen had bij aanvang de beste papieren. Het had alles in eigen handen. Bij winst tegen Termien waren ze sowieso zeker van deelname aan de eindronde. Geel moest rekenen op puntenverlies van Wellen en zelf winnen of gelijkspelen naargelang het resultaat van Wellen. Turnhout kon ook naar de eindronde, maar dan moesten zowel Wellen als Geel verliezen.

Virtueel in de eindronde

Bij Geel wijzigde coach Tom Schipper zijn team op één plaats. Beau Ndiaye kwam in de plaats van Zakaria Haid El Assiri. Zwarte Leeuw startte het gevaarlijkst. De eerst kans was voor Yeremia Baruani, maar zijn schot ging over. De eerste Geelse kans kwam er pas over het kwartier, maar was meteen raak. Jordi Kreydt leverde vanop links een perfecte voorzet af op Marijn Convents, die het leer in één tijd voorbij doelman Anton Ceusters trapte: 0-1. Convents vierde zijn doelpunt met een dubbele achterwaartse flikflak. Geel virtueel in de eindronde, want in Wellen - Termien was het nog 0-0.

Wellen staat achter

Na het openingsdoelpunt ging Geel op zoek naar een dubbele voorsprong, maar de laatste pass ontbrak. Ook Zwarte Leeuw verder niet dreigen. De eerste bal tussen of beter op het kader kwam er pas acht minuten voor de rust. Yannick Defossez kopte een voorzet van Faria Da Silva tergend traag hoog boven op de lat. Verder hielden beide teams elkaar in evenwicht. Ruststand: 0-1. In Wellen - Termien was de ruststand ook 0-1 na een doelpunt van Marco Ospitalieri, waardoor Geel virtueel in de eindronde zit.

Geen wijzigingen aan de rust. Bij Zwarte Leeuw bleef Faria Da Silva de meest gevaarlijke pion. Was het niet met een actie dan wel met een hoekschop of vrije trap. De eerste kans na rust was voor Defossez, die een hoekschop van Faria Da Silva gericht op doel kopte. Doelman Oussayd Belkouch klemde. In Wellen werd de stand in minuut 53 in evenwicht gebracht, maar door de voorsprong van Geel waren de Zotten nog steeds geplaatst voor de eindronde. Op het uur trapte de bedrijvige Faria Da Silva een vrije trap naar de verkeerde kant van de kruising.

Wellen op voorsprong

Met nog twintig minuten te gaan werd de spanning op en naast het veld steeds harder voelbaar. In Wellen-Termien hadden de bezoekers nog twee keer de lat getroffen. Zolang het in Wellen 1-1 was en Geel maar een nipte 0-1-voorsprong had, kon het alle kanten uit. In de 67ste minuut kwam Wellen op een 2-1-voorsprong waardoor de Limburgers opnieuw virtueel zeker waren de eindronde. Het nieuws drong ook bij de Geelse supporters door, want het werd plots stil in het Louis Van Roey Stadion.

Wellen naar eindronde

In Zwarte Leeuw - Geel bleef het 0-1 voor de Zotten. Taak volbracht. Het was na affluiten nog even wachten op het finale resultaat uit Wellen, maar de 2-1-tussenstand voor Wellen werd uiteindelijk ook de eindstand. Hierdoor greep Geel nipt naast het laatste eindrondeticket, dat naar de ploeg uit Haspengouw gaat. Geel eindigt de competitie op een zesde plaats. Morgen wordt voor eindronde geloot. Uit 3de amateur B doen Berg en Dal, Zepperen-Brustem, Pelt en Wellen mee. (DJ)

ZWARTE LEEUW: Ceusters - De Beukelaer, Robert, Defossez - Jochems, Lambrechts, Dupont - Verboven, Baruani - El Mediouni, Faria Da Silva.
VERBROEDERING GEEL: Belkouch - Wijns, Joosten, Ndiaye, Quintiens - Robin, Hoebregs, Wang - Convents, Maesen, Kreydt.
DOELPUNTEN: 18' Convents 0-1.
GELE KAARTEN: 17' Joosten (tackle op Faria Da Silva), 42' Hoebregs (elleboog op El Mediouni), 69' Faria Da Silva (trap op Hoebregs), 77' De Beukelaer (protest), 82' Jochems (trekfout op Quintiens), 90+4' De Beukelaer (fout op Convents).
RODE KAART: 90+4' De Beukelaer (2x geel).
VERVANGINGEN: 64' Defossez door Nooyens, 80' Hoebregs door Haid El Assiri, 83' Baruani door Coeckelbergs, 90+4' Wijns door Van Geffen.
SCHEIDSRECHTER: Brett Thomas.