Nieuwe sportief verantwoordelijke bij Geel drukt duidelijk zijn stempel: "Er mag nog wat verwacht worden"

Nieuwe sportief verantwoordelijke bij Geel drukt duidelijk zijn stempel:
Donderdag 07 maart 2024 - 11:00   I   door Redactie

Sportief verantwoordelijke Jens Cuypers (34) tekent samen met de sportieve cel het sportieve beleid voor Verbroedering Geel voor volgend en de komende jaren uit. Cuypers leerde het vak bij Witgoor Sport en wil Geel weer hogerop brengen. "Ons huiswerk voor volgend seizoen is nog niet klaar, er mag nog wat verwacht worden".

Wat houdt de job van sportief verantwoordelijke in?
"Ik maak een analyse van de huidige kern. Ik volg de evolutie van elke speler op. Hoe profileert iedereen zich als persoon binnen de groep. Samen met de voorzitter en de sportieve cel stellen we een vijfjarenplan op om te zien waar we met de club naartoe willen bouwen, hoe we dat gaan doen, welk budget kunnen en willen we daarvoor vrij maken. In dat vijfjarenplan zit ook een jaarlijkse analyse van de spelersgroep. Met welke jongens willen we absoluut doorgaan, op welke posities hebben we versterkingen nodig, hoe en waar kunnen we ook verjongen. Soms moet je, hoe graag je een speler ook hebt, beslissingen durven nemen die niet tegen de persoon zelf zijn, maar voor het plan zijn dat is uitgestippeld voor de club. Daar ben ik dagdagelijks mee bezig."

Hoe uit zich dat op het terrein?
"In deze periode uit zich dat vooral door veel gesprekken te voeren. In eerste instantie praten we met de eigen spelers om te horen wat de plannen van elke speler individueel zijn. Daarnaast voeren we gesprekken met potentiële versterkingen om te kijken welke balans we kunnen vormen naar de toekomst toe. De sleutel daarin is heel veel scouten, wedstrijden gaan bekijken, liefst live, want dan zie je toch altijd nog meer dan alleen op de beelden. We proberen altijd de witte raaf te vinden, die iemand anders niet heeft gezien. Bij heel wat clubs wordt er gescout louter en alleen op basis van naam en palmares. Dat is een goede uitvalsbasis, maar wat brengen ze vandaag nog op de mat? Daarom is scouting zo essentieel. Ook die spelers zullen uitvoerig gevolgd worden."

Je wordt bijgestaan door de sportieve cel?
"Klopt. In de sportieve cel zitten de voorzitter Fabian Morren, trainer Tom Schipper, Kris Vleugels, Nico Janssens en ikzelf. We voeren met dit team het sportieve beleid van Verbroedering Geel en voorzitter Fabian Morren en ikzelf nemen de eindbeslissing. Nico Janssens houdt zich vooral bezig met scouting. De trainer is ook betrokken bij het sportieve beleid. Als we een speler op het oog hebben, is het ook belangrijk dat het door de trainer gedragen wordt. Willen we altijd 100% de mening van de trainer volgen? Neen, we moeten ook onze eigen beslissingen nemen. Maar een opportuniteit waar de trainer niet achter staat, moeten we ook durven laten gaan op dat moment. Kris Vleugels kent de club van binnen en van buiten, kent ook veel spelers. Hij zit mee aan de onderhandelingstafel en stelt de contracten op. Naar volgend seizoen toe gaan we de sportieve cel nog verder uitbreiden met enkele extra scouts omdat scouting steeds moeilijker wordt omdat veel beloftenwedstrijden tegenwoordig ook in het weekend gespeeld worden en niet meer alleen op vrijdag, maandag of dinsdag. Willen we zo veel mogelijk spelers op zo veel mogelijk verschillende momenten door meerdere ogen aan het werk zien vooraleer we een evenwichtig oordeel kunnen vellen, dan moeten we voldoende scouten. Een speler kan tijdens een bepaald scoutingsmoment een dip hebben, terwijl hij op een andere moment de pannen van het dak speelt. Het omgekeerde kan natuurlijk ook. We proberen dus zeker meerdere momenten van één speler gezien te hebben. Soms ga je een speler één of twee jaar volgen om zijn evolutie te zien en pas dan neem je een beslissing. Je moet geen spelers halen om te halen. Daar geloof ik niet in."

Hoeveel wedstrijden proberen jullie per week te bekijken?
"Elke week proberen we toch 4 tot 5 wedstrijden te zien. We moeten daarbij ook onze eigen jongens bezig zien. Op vrijdag, maandag en dinsdag zijn dat vaak beloftenelftallen. Op zaterdag of zondag voornamelijk eerste elftallen. We proberen daarin een mix te vinden. Wat de reeksen betreft zit daar geen lijn in. Dat gaat van alle amateurreeksen over 1B tot soms zelfs eerste en tweede provinciale. Bij Geel bieden veel spelers zich ook spontaan aan, maar ook dan zullen we die spelers nog scouten vooraleer we er definitief zouden voor gaan."

Hoeveel spelers zijn er nog nodig voor volgend seizoen?
"We zijn nog niet klaar met ons huiswerk. Er mag nog wat verwacht worden. Er zijn ook nog spelers in de huidige kern die we graag zouden willen houden, maar waarvan de spelers zelf nog geen beslissing genomen hebben omdat sommigen nog wachten op wat er op hun pad komt. Wij moeten voor hen wel zorgen dat we een plan B en ook C klaar hebben, mochten ze niet blijven. Dan kunnen we snel schakelen."

Welke profielen heb je naar volgend seizoen nog nodig?
"Over de posities ga ik geen commentaar geven. Daar wil ik geen jongens tegen het hoofd stoten. We hebben voor de posities die we nog willen een plan B en C klaar voor als er jongens zijn die toch niet zouden willen blijven. Maar we zoeken sowieso spelers met veel loopvermogen, fysieke kracht en diepgang. Dat zijn eigenschappen die overeenkomen met de manier waarop onze coach Tom Schipper ook wilt spelen. Eén van de belangrijke spelers die ons verlaat is Zaki (Zakaria Haid El Assiri, nvdr.). We zullen ons best moeten doen om hem te vervangen. We hebben een beleidsbeslissing genomen waarin we de combinatie veld- en zaalvoetbal niet meer toelaten. Dat is absoluut geen beslissing tegen de zaalvoetballende jongens persoonlijk, maar een beslissing voor Geel omdat we de focus volledig op Geel willen hebben, niet dat er de avond voor een wedstrijd nog een zaalvoetbalmatch gespeeld wordt. Eén van de twee disciplines zal er onder lijden. Het heeft niets met de inzet van een speler te maken, maar eerder met de fysieke paraatheid. Als je vrijdagavond een topwedstrijd in de zaal hebt, hoe fris ben je de dag nadien op het veld? Daar gaat het ons over."

In de Geelse kern zitten voor een Kempense ploeg ook verrassend veel Limburgers. Toeval?
"Goh. Geel ligt niet ver van Limburg en ook niet van Vlaams-Brabant. Via de ring en de N71 en ook via de E313 is Geel snel vanuit Limburg te bereiken. Bovendien is er bij Verbroedering Geel wel een Limburgse en Vlaams-Brabantse link. De vroegere voorzitter, Benny Hoebregs, is van Limburg. Zijn zoon, Jean-Michel, is kapitein. T2 Dirk Foriers is afkomstig vanop de grens tussen Vlaams-Brabant en Limburg. Bovendien zitten we hier in de regio met heel wat concurrentie zoals Berg en Dal, Witgoor Sport, Lille, Wezel, Dessel Sport, Turnhout, Hoogstraten, Houtvenne en Heist die allemaal uit dezelfde vijver proberen te vissen. Trek je dat nog binnen haalbare afstanden door in het Limburgse dan komt ook nog een ploeg als Pelt op het pad. Sommige ploegen beschikken over een stevig budget waar wij niet tegen kunnen op boksen. Dan is het niet slecht als je wat meer opties hebt waarvan de afstand tot de club toch nog meevalt."

Over hoeveel budget beschik je om alles te realiseren?
"Veel minder dan de buitenwereld suggereert. We horen de gekste verhalen waaien, maar dat is interne keuken. Geen enkele ploeg in onze reeks zal dat bedrag bekendmaken, maar we kunnen wel stellen dat het budget voor het volgende seizoen gelijk staat aan het bedrag voor het huidige seizoen."

Wat is de uiteindelijke ambitie voor volgend jaar?
"Met de kern die we momenteel samenstellen is het de bedoeling om bovenaan mee te draaien. Als het kwartje aan de juiste kant valt, kunnen we een heel mooi seizoen hebben, maar verwacht niet dat er een ploeg is die los door de reeks uit speelt. Top vijf moeten we absoluut ambiëren, maar op bestelling krijg je het niet. We kunnen ons alleen maar zo goed mogelijk voorbereiden en zorgen dat we gewapend zijn om de strijd aan te gaan. Alles hangt ook af tegen welke ploegen je speelt, hoe zij hun teams gewapend hebben, welke ambities ze hebben en hoe fit de spelers blijven. Een seizoen duurt dertig wedstrijden. Een valse start kan perfect omgedraaid worden, maar een heel sterk begin wilt niet per se zeggen dat het leidt tot een goed einde."

Van welke transfer ben je nu al tevreden dat je die gehaald hebt?
"Een ploeg bestaat niet meer uit elf spelers. Je hebt een volledige kern van minimaal 20 spelers nodig. Prijzen pakken doe je met de ganse groep. Ik denk niet in transfers individueel. We hebben enkele kwalitatief sterke spelers gehaald, maar ze moeten ook passen in het grote geheel. Iedereen heeft het over de transfer van Thijs van Pol, topschutter in 3de amateur B, maar zonder bevoorrading zal van Pol die ballen er ook niet allemaal in trappen. Samen met de kwaliteit en de ervaring die we met Raf Hannes, Brian Baerts en Toon Opdekamp gehaald hebben en de progressie die onze eigen jongens maken, denk ik dat we voldoende gewapend zijn. Het zal aan de trainer zijn om er een kwalitatief geheel van te maken."

Wat is jouw eindconclusie?
"We willen niet dat spelers kiezen voor het financiële voorstel dat ze krijgen, maar dat ze kiezen voor het verhaal dat we met hen en met Geel willen schrijven. En daarmee willen we de komende maanden ook de slapende supporters die er ongetwijfeld nog zijn in de regio wakker schudden en opnieuw naar het stadion krijgen. Het Geelse publiek is kritisch en dat mag ook als je kijkt naar het potentieel dat de club heeft, maar iedereen moet beseffen dat we de twaalfde man absoluut nodig hebben willen we dingen in gang gezet krijgen. Natuurlijk mag er gemord worden als er slecht gespeeld wordt en punten worden verspeeld, maar op het einde van de rit gaan we allemaal samen voor hetzelfde doel moeten gaan. Dat kan alleen door een positief, maar af en toe kritisch verhaal te schrijven. Als het eens tegenslaat, niet meteen wanhopen. Ik kan de supporters alleen maar oproepen om achter de ploeg te blijven staan de volgende weken. We zijn nog steeds in de running voor een plaats in de eindronde en dus een mogelijke promotie. Daar moeten we samen voor gaan." (DJ)

TRANSFERS TOT DUSVER:

IN (5)

Raf Hannes (Lille United)

Toon Opdekamp (Termien)

Brian Baerts (Termien)

Sebastiaan Vanderlyde (Dessel Sport)

Thijs Van Pol (Berg en Dal)
 

BLIJVEN

Marijn Convents

Sven Joosten

Diego D'Hondt

Amin Oilil

Oussayd Belkouch

Jean-Michel Hoebregs

Stijn Quintiens
 

OUT (4)

Danté Walen de Keyser

César Van Leuffelen (KFC De Kempen Tielen-Lichtaart)

Zakaria Haid El Assiri (Sint-Lenaerts)

Yannis Van Parys

Poll: Vind jij dat Geel al een goed transferbeleid voerde naar volgend seizoen toe?

TAGS  I  Jens Cuypers  I  Verbroedering Geel

maandag 29 april 2024

zondag 28 april 2024

zaterdag 27 april 2024