Referee Department verbaast voetbalfans en grijpt in na handsballen (VIDEO)

Referee Department verbaast voetbalfans en grijpt in na handsballen (VIDEO)
Maandag 10 april 2023 - 18:15   I   door Redactie

In de Jupiler Pro League was er afgelopen weekend in verschillende matchen heel wat te doen over enkele handsballen. In AA Gent-Union, Antwerp-Cercle én Anderlecht-Westerlo kwam de VAR in opspraak.

Bij het Referee Department pakken ze iedere maandag uit met een video waarin er enkele fases van het afgelopen voetbalweekend besproken worden. Normaal neemt Frank De Bleeckere die filmpjes voor zijn rekening, maar deze week werd er drastisch ingegrepen.

Het Referee Department besloot namelijk om Jan Boterberg — die dit weekend nog scheidsrechter was tijdens AA Gent-Union — de voetbalfans deels extra uitleg te verschaffen. “De vraag hiernaar kwam al lang vanuit het publiek, maar ook de scheidsrechters zijn hier vragende partij voor."

“Het is goed dat we ons eigen gevoel bij een fase kunnen geven. Dat we die dingen aan de mensen thuis uit kunnen leggen”, aldus Boterberg. “Hopelijk kan dit voor meer respect en begrip zorgen. Hopelijk kunnen de mensen ons op deze manier beter begrijpen.”

AA Gent-Union

Boterberg gaat verder door de wedstrijd die hij floot te bespreken. Daar waren er twee fases in de zestien waar een verdediger de bal met zijn hand raakte. In de zeventiende minuut schoot Lazare de bal tegen de arm van De Sart: “Ik twijfelde geen seconde. Zijn arm was naast zijn lichaam en in een natuurlijke houding. Hij maakt zich niet breder, dus het was een no-brainer!”

Een kwartier voor tijd werd de bal na hands van Senne Lynen wél op de stip gelegd. Boterberg vindt het belangrijk dat de twee fases niet vergeleken worden: “Handsballen zijn heel complex. De Sart zijn arm is naast zijn lichaam, Lynen maakte zich wel breder. Dat is het voor ons het grote verschil.” Ook in Anderlecht-Westerlo en Antwerp-Cercle werd volgens het Department de juiste beslissing genomen.

Poll: Vind jij het goed dat de scheidsrechters het zelf mogen komen uitleggen?

TAGS  I  Union  I  AA Gent

zondag 28 april 2024

zaterdag 27 april 2024

vrijdag 26 april 2024