Scheidsrechters doen ongelooflijke onthulling na het VAR-debacle Buchanan

Scheidsrechters doen ongelooflijke onthulling na het VAR-debacle Buchanan
Woensdag 01 maart 2023 - 08:00   I   door Redactie

Er is al bijzonder veel over geschreven, en dat zal ook nog even blijven gebeuren: de elleboogstoot die Club-smaakmaker Buchanan uitdeelde aan AA Gent-speler Orban.

Bij Het Laatste Nieuws wisten ze woensdag enkele (ex-)refs te pakken te krijgen. Daar gingen ze dieper in op hoe het komt dat de VAR niet correct gehandeld heeft bij de bewuste fase.

“Het reglement is niet zwart-wit”, aldus een ex-ref. “De refs missen handvaten, duidelijke criteria om tussen te komen.” Er heerst veel verwarring, ook bij de VAR zelf.

De ‘line of intervention’ zou een groot deel van die verwarring veroorzaken: “In tegenstelling tot op het WK wordt er bijvoorbeeld bijna niet meer tussengekomen voor trek- of duwfouten in het strafschopgebied.”

Tegenstrijdigheid

“Intern denken de mensen bij het Referee Department vaak anders over de dingen”, doet de ex-scheids een grote bekendmaking. “Dezelfde overtreding die de ene week rood had moeten zijn, had de week erop slechts geel moeten opleveren.”

“Dat is enorm tegenstrijdig en zo creëer je inconsistentie. Er zijn zelfs refs die zeggen: ‘Ik weet het niet meer', doet de ex-scheids een hallucinante onthulling. Ook is de VAR trouwens vaak onvoldoende opgeleid.

Opleiding

“Toen het project werd opgestart, kregen alleen de geïnteresseerde refs een VAR-opleiding. Inmiddels zijn ze actief arbiters gaan verplichten om VAR te zijn”, laat een andere ex-ref weten.

“Je wordt ref om op het veld te staan. Als je iets niet graag doet, presteer je ook minder goed. Wellicht zijn er zelfs een paar die met frisse tegenzin VAR zijn”, concludeert hij. “Ze krijgen dan ook veel minder betaald dan de scheids op het veld."

Poll: Moet de VAR afgeschaft worden?

TAGS  I  Club Brugge  I  AA Gent

dinsdag 7 mei 2024

maandag 6 mei 2024

zondag 5 mei 2024