Wilmots: "Rode Duivels moeten deze ronde zeker halen op WK"

Wilmots:
Dinsdag 13 maart 2018 - 08:22   I   door Redactie

Zelf slaagde hij er niet in, maar voor zijn opvolger Roberto Martinez legt Marc Wilmots de lat hoog. De voormalige bondscoach van de Rode Duivels vindt dat de nationale ploeg in staat moet zijn om de halve finale te halen op het WK in Rusland. Zelf bleef hij tijdens het vorige WK en EK steken in de kwartfinales.

"België moet minstens de halve finale halen", zegt hij. "Dat zou het logische vervolg zijn na de kwartfinales op het WK in 2014 en op het EK in 2016. Die toernooien waren een goede leerschool. De huidige kern heeft een gemiddelde leeftijd van 26. Als iedereen fit is, heeft de groep de potentie om ver te raken", aldus Wilmots in het Duitse blad Kicker.

"Ontbreken twee of drie spelers, dan wordt het link. Je hebt gasten als Kompany, Vertonghen, Vermaelen en Alderweireld nodig. Met de offensieve weelde kan je drie nationale ploegen van spelers voorzien, maar achterin is er geen overschot. Jason Denayer en Jordan Lukaku, die beiden in mijn EK-kern zaten, zijn eigenlijk spelers voor de tweede of de derde rij."

"Als België de halve finale wil bereiken, dan is het nu of nooit"

"De groepsfase is op het eerste gezicht niet zo zwaar", vervolgt Wilmots. "Voor 7 matchen in 28 dagen heb je focus nodig. De Duitsers kunnen dat, de Spanjaarden en de Brazilianen ook, maar de Belgen niet. Dat is een voordeel voor de andere landen. Voor een toernooi heb je een goed collectief nodig. België heeft twaalf goeie aanvallende spelers, maar daar kan je geen ploeg mee bouwen. Mijn hoop is dat spelers als Witsel, Fellaini, Dembélé, op de piek in hun carrière, voor balans kunnen zorgen. Als België de halve finale wil bereiken, is het nu of nooit."

De Bruyne

Wilmots is vol lof over Kevin De Bruyne. "Op het EK in 2016 was hij niet goed, maar hij was toen moe. Bij Man City draait alles nu rond hem. Hij heeft een voet zoals Zidane vroeger. Hij leest het spelletje, hij ziet alles. Andere spelers moeten eerst nadenken voor ze de bal aannemen, Kevin niet. Hij verbindt de controle direct met de volgende actie. Dat is wereldklasse. Hij kan nu ook vermoeid zijn, maar dat is dit toernooi niet zo belangrijk met de Engelsen in dezelfde groep. Ze stoten zeker allebei door. Het zal er voor Martínez op aankomen om de spelers in Engelse loondienst fris te krijgen."

Poll: Halen de Rode Duivels de halve finale op het WK?

TAGS  I  De Bruyne  I   Rode Duivels  I   Wilmots

zaterdag 27 april 2024

vrijdag 26 april 2024

donderdag 25 april 2024