Toon Opdekamp: "Na Nieuwjaar zullen we nog veel sterker zijn"

Toon Opdekamp:
Donderdag 17 oktober 2024 - 13:00   I   door Redactie

ASV Geel gaat zaterdag (19.30u) tegen promovendus FC De Kempen op zoek naar broodnodige drie punten na 8 op 21. Het kan de hulp gebruiken van Toon Opdekamp, die twee weken op rij scoorde. "We doen er alles aan om de situatie om te keren."

Hoe voel je jezelf in Geel?
"Ik voel mij heel goed in Geel. Ik ben heel tevreden over de club. Het is ondanks de grootte een heel familiale club. Ik voel mij er heel erg thuis. Ik heb mij de overstap van Termien naar Geel niet beklaagd."

Toch gaat het sportief bij Geel niet voor de wind?
"Dat klopt. We konden nog maar twee keer uit zeven wedstrijden winnen. Dat is heel spijtig. Dat hadden we niet verwacht, maar aan de andere kant is het misschien ook niet geheel onlogisch. Toch moesten en konden we met deze ploeg zo'n zes tot zeven punten meer gehaald hebben en dan was er nu geen vuiltje aan de lucht. Nu zitten we toch in een soort van crisis."

Je vindt de situatie niet geheel onlogisch. Verklaar jezelf?
"We moesten dit jaar zo'n zeven nieuwe spelers in de basis inpassen ten opzichte van vorig jaar. Soms pakt dat niet op één, twee, drie. De automatismen, die andere teams hebben, zijn er nog niet. Daarom werden er ook fouten gemaakt en kan de efficiëntie nog omhoog. Dat vergt tijd."

Twee op twaalf thuis. Hoe verklaar je dat?
"Sommigen zeggen te veel druk, maar ik ervaar dat alvast niet zo. Ik vind het alleen maar positief en het geeft mij nog meer kracht om in zo'n stadion voor zo'n aanhang te spelen. Druk zou ik dat zeker niet noemen. Bovendien krijgen we alleen maar steun van de supporters tijdens de matchen. Dat motiveert alleen maar. Als er al druk is, dan is dat positieve druk. Maar het zat ons gewoon niet mee."

Wat moet er op de korte termijn verbeteren want jullie staan 12de met 8 op 21?
"Op dit moment is er nog geen man overboord, maar we mogen de kloof met de top niet groter laten worden. We moeten punt per punt aan die achterstand knagen zodat we na Nieuwjaar ons beste spel kunnen laten zien. Nu zal het nog geen mooi voetbal zijn en dat moet ook niet. We moeten gewoon de wedstrijden die niet goed zijn naar ons toetrekken. De fouten moeten er uit, de efficiëntie omhoog en meer volwassen zijn in de match om het resultaat over de streep te trekken."

Hoe moet het dan verder op de lange termijn?
"We werken hard op training om de principes van de coach, die er nog maar twee weken is, er bij iedereen in te krijgen. Dat gaat over een aantal andere invullingen dan bij Tom Schipper. Maar we merken wel al veranderingen en we hebben vertrouwen in het werk dat onze nieuwe trainer Urbain Spaenhoven verricht. In de huidige 4-2-2-2 zijn er een aantal andere opdrachten en invullingen, die we ons goed eigen moeten maken, maar we zien wel vooruitgang en dat sterkt ons allemaal dat het beter zal worden."

De afwezigheid van Tijs Van Pol is ook een gemis?
"Dat speelt zeker mee. Tijs is een topspits die voor meer doelpunten en punten had kunnen zorgen. Zijn aanwezigheid zorgt er ook voor dat andere spelers meer ruimte krijgen om gevaarlijk te zijn. Maar anderzijds moeten we dat als team ook kunnen opvangen. De kern is breed en goed. We kunnen ook niemand met de vinger wijzen. Op dit moment zitten we in de hoek waar de klappen vallen. We hebben wat 'bad luck', maar we hebben zeker nog vertrouwen dat we er uit zullen komen en na Nieuwjaar, wanneer we veel beter op elkaar zijn ingespeeld, veel sterker voor de dag zullen komen. Ondertussen moeten we de kloof met de rest zo klein mogelijk houden."

Jij kan daarbij helpen. Je bent zelf ook beginnen te scoren. Voor de tweede week op rij open je de score.
"Dat klopt. Ik ben iemand die voor mijn positie op het middenveld op zich redelijk wat doelpunten maakt. Het heeft even geduurd, maar heb nu toch twee keer op rij kunnen scoren. Ik hoop dat ik vertrokken ben en zoals andere seizoenen nog een aantal doelpunten extra kan scoren. Maar ik zal mij zeker ook blijven wegcijferen voor het team en blijven werken en de duels aangaan zodat we kansen kunnen creëren en hopelijk daaruit scoren en matchen winnen."

Wat voor impact hebben de slechte resultaten op de groep?
"Ca va nog wel. Na de verloren derby tegen Turnhout zat iedereen in zak en as. Begrijpelijk en terecht, maar na de laatste wedstrijd, de 3-3 tegen Overijse, was iedereen gefocust en zeiden we dat dit niet kon blijven duren. We kenden twee opeenvolgende weken van pech. We zijn niet aangeslagen. Dat was eerder op het seizoen wel het geval, maar we merkten dat er vooruitgang is."

En met de sfeer binnen de groep?
"De sfeer in de groep is echt top. Het is een goede groep. Daar ligt het niet aan. We zijn een groep vrienden en zullen in de toekomst nog een aantal activiteiten doen om die sfeer te blijven behouden."

Zaterdag (19.30u) staat de uitwedstrijd tegen promovendus FC De Kempen Tielen-Lichtaart op het programma. Wat kunnen we verwachten?
"Ik ken de ploeg niet zo goed, maar ze hebben alvast even veel punten als ons. Dan weet je dat het opnieuw een moeilijke en belangrijke wedstrijd wordt waarbij we de drie punten altijd kunnen gebruiken. We zullen er met z'n allen moeten staan en we zullen er alles aan doen om de situatie om te keren. Daar kunnen onze supporters van op aan." (DJ)

Poll: Zal ASV Geel tegen KFC De Kempen opnieuw met een zege aanknopen?

TAGS  I  ASV Geel  I  Toon Opdekamp

donderdag 17 oktober 2024

woensdag 16 oktober 2024

dinsdag 15 oktober 2024

maandag 14 oktober 2024

zondag 13 oktober 2024