Geel verliest van Zepperen-Brustem: "We zitten in de hoek waar de klappen vallen."

Geel verliest van Zepperen-Brustem:
Maandag 07 oktober 2024 - 09:15   I   door Redactie

Geel verloor met 2-1 van Zepperen-Brustem. Het zag de thuisploeg wel, maar zelf geen strafschop krijgen voor een gelijkaardige fase met balvoordeel. Kapitein Jean-Michel Hoebregs kreeg na affluiten rood voor protest. "We zitten in de hoek waar de klappen vallen en moeten zo snel mogelijk uit."

De Zotten konden mits een zege in Het Dekken oprukken naar de zesde plaats op twee punten van leiders Zwarte Leeuw en Sportief Rotselaar. Het startte goed. Raf Hannes trapte een hoekschop die door Sven Joosten met het hoofd verlengd werd en Toon Opdekamp op de goede plek stond om de 0-1 te maken.

Twee goals in vijf minuten

De Geelse vreugde was van korte duur. Tien minuten voor rust trapte David Cvijetic Zepperen-Brustem met een vrije trap in de korte hoek langszij: 1-1. Vijf minuten later stond het al 2-1: Hoebregs stopte Mbenza foutief en ref Lanssens legde de bal op de stip. Hamza Masoudi twijfelde niet en trapte de 2-1-ruststand binnen.

"In de eerste helft was het spel wat gelijkpogaand, maar kwamen we 0-1 voor", analyseerde Geel-trainer Urbain Spaenhoven. "We hoopten de wedstrijd rustig te monopoliseren, maar dan scoorden zij uit een vrije trap en kregen ze nadien nog een strafschop nadat er in de fase voordien een overduidelijke fout op ons niet gefloten werd. Ze kregen de penalty in geschenkverpakking."

Zelfde strafschopfase, geen penalty

Na de pauze gingen de bezoekers volop op zoek naar de gelijkmaker. Geel maakte net als Zepperen-Brustem in de eerste helft aanspraak op een penalty op Seppe Maesen, maar ref Caroline Lanssens legde de bal niet op de stip, maar legde de bal buiten de zestien voor een eerdere fout op Dries Ventôse. "Het was exact dezelfde situatie als bij Zepperen-Brustem in de eerste helft", sakkerde kapitein Jean-Michel Hoebregs. "Er gebeurde eerst een fout buiten de zestien, maar ze liet terecht balvoordeel. De fase ging verder en onze spits werd daarna foutief afgestopt in de rechthoek waarna ze floot. Maar in tegenstelling tot de fase in de eerste helft, waar ze ook balvoordeel liet voor de thuisploeg, legde ze de bal nu niet op de stip, maar gaf ze een vrije trap buiten de zestien op de plaats waar de eerste overtreding gebeurde. Ze was niet consequent."

Rood

Alles wat blauw en wit was, stond in rep en roer. "Logisch toch", zei ook Spaenhoven. "Dat was het kantelpunt in de wedstrijd. In plaats van Zepperen-Brustem te bestraffen met een strafschop, beloonde zij de tegenstander door de bal buiten de zestien te leggen. Op dat moment was onze druk groot. Als we daar 2-2 maakten, konden we de match in ons voordeel doen kantelen. Onbegrijpelijk. Dat heeft de uitslag beïnvloed." Na de wedstrijd ging Hoebregs bij de ref nog om uitleg vragen, maar dat werd niet op begrip onthaald en de kapitein kreeg nog een rode kaart onder de neus geduwd.

Geelse druk

Ook na de betwiste fase bleven de Zotten de gelijkmaker zoeken. Ze hadden het veldoverwicht en de kansen via onder meer D'Hondt (schot naast), Maesen (net te kort), Alessandro (schot over) en Ventôse (redding Decoopman), maar de Zepperse vesting bleek onneembaar. "We zetten we druk, maar het was soms steriele druk", zag de Geelse T1. "Hoewel we kansen hadden, creëerden we nog te weinig. Maar we speelden wel met een goede intensiteit. De wil was er. Zepperen-Brustem zag in de tweede helft onze zestien niet meer."

Werkpunten

Trainer Urbain Spaenhoven zag zijn team voor het eerst live aan het werk en zag meteen enkele werkpunten. "Achterin deden we twee fouten die we absoluut niet mochten maken. Dat was niet slim. We maakten het onszelf moeilijk. Twaalf tegendoelpunten in zes wedstrijden is te veel. Niet alleen het ontbreken van onze topschutter Thijs Van Pol is een probleem, maar ook achteraan moet het verbeteren. Onze veldbezetting vond ik na amper twee trainingsdagen oké, maar moet nog verder op punt gezet worden. De juiste keuze maken in de laatste dertig meter is ook een werkpunt. Dat is blijkbaar al langer het geval en kan niet op één, twee, drie opgelost worden."

Toch wilde Spaenhoven het kind niet met het badwater weggooien. "We kwamen eigenlijk niet in de problemen tot we zelf domme fouten gingen maken. We hebben de volgende week nog wat werk voor de boeg. Ik hoop daarbij ook op de terugkeer van onze prijsschutter. Dat is niet alleen op het veld belangrijk, maar ook mentaal kan dat een opsteker betekenen voor de jongens. Mentaal heeft het team het momenteel moeilijk. Ik heb in de tweede helft wel de nodige intensiteit gezien bij mijn spelers en ook de hoge druk die ik graag zie. Ik heb heel veel geleerd."

Terugkeer Van Pol

Ook kapitein Jean-Michel Hoebregs bleef, ondanks de teleurstelling, hoopvol. "We panikeren niet. Qua blok, druk zetten en spelniveau zat het tegen Zepperen-Brustem tot aan de laatste 30 meter goed. Er was beweging, er was grinta. We leerden de voorbije week al heel wat bij. We hebben het volste vertrouwen in de nieuwe coach, een man met ervaring. Hij zal het wel doen werken, alleen moet hij de juiste profielen hebben. We missen Thijs Van Pol. We mankeren de creativiteit om iets te forceren tegen het lage blok waarin veel teams spelen. We hadden veel balbezit, maar we deden er niets bij. Onze voorzetten kwamen niet aan. Zo kunnen we geen match winnen. We zitten nu in de hoek dat de klappen vallen. Het is tijd om er uit te kruipen. Twee aspecten zullen daarbij helpen. Onze nieuwe coach zal zijn werk doen en onze spits geraakt opnieuw fit."

12de

Zepperen-Brustem doet een goede zaak en nadert Geel tot op één punt. De Zotten konden mits winst tot op twee punten van leiders Zwarte Leeuw en Sportief Rotselaar komen, maar zakken nu naar de 12de stek met 7 op 18. Volgende zaterdag (20u) ontvangt het Tempo Overijse. Nieuwbakken coach Urbain Spaenhoven zag zijn team voor het eerst zien spelen. Hij moet nu vol aan de slag om het tij te keren.

ZEPPEREN-BRUSTEM: Decoopman - Wijnrocx, Lowies, Brugmans, Roeffaers - Bourguignon, Mbenza, Robin - Cvijetic, Masoudi, Nirisarike.
VERBROEDERING GEEL: Belkouch - Hoebregs, Joosten, Baerts, Quintiens - Opdekamp, Alessandro, Hannes - Ventôse, Maesen, Convents.
VERVANGINGEN: 21' Robin door Peters, 46' Hannes en Baerts door D'Hondt en Verbeek, 66' Masoudi door Mombaerts, 69' Maesen door Antonio, 77' Mbenza, Lowies en Brugmans door Schodts, Asnong en Vanswegenoven.
DOELPUNTEN: 21' Opdekamp 0-1, 35' Cvijetic 1-1, 40' Masoudi 2-1 (strafschop)
STRAFSCHOP: 40' Masoudi (omgezet)
GELE KAARTEN: 44' Brugmans, 55' Ventôse, 55' Wijnrocx.
RODE KAART: 90+5' Hoebregs (protest).
SCHEIDSRECHTER: Caroline Lanssens.
TOESCHOUWERS: 250.

Poll: Krijgt trainer Urbain Spaenhoven Geel opnieuw op de rails?

TAGS  I  Geel  I  Zepperen-Brustem  I  Hoebregs  I  Jean-Michel  I  Urbain  I  Spaenhoven

maandag 7 oktober 2024

zondag 6 oktober 2024

zaterdag 5 oktober 2024

vrijdag 4 oktober 2024