Voorzitter van Geel spreekt de magische woorden uit aan vooravond van competitiestart: "We willen promoveren"

Voorzitter van Geel spreekt de magische woorden uit aan vooravond van competitiestart:
Vrijdag 30 augustus 2024 - 08:45   I   door Redactie

ASV Geel start zondag na zes en een halve week voorbereiding de competitie in 3de amateur B uit bij SK Londerzeel. Gisteren lieten we de Sports Director aan het woord. Vandaag laat voorzitter Fabian Morren zijn licht op het komende seizoen schijnen. Morgen krijgt de coach het laatste woord. Daarna is het aan de spelers.

Je was al supporter van Geel vooraleer je ook voorzitter werd. Wat houdt het voorzitterschap precies in?
"Als supporter kijk je enkel en alleen naar wat er op het veld gebeurt. Je bent puur met de uitslag bezig. Als voorzitter is dat helemaal anders. Je kijkt rondom u om te zien of alles in en rond het stadion in orde is. Je kijkt hoeveel toeschouwers er zijn. Je ontvangt sponsors en mensen van andere clubs. Je houdt met alles rekening. Als er een probleem is in de horeca, moet je zorgen dat er ingegrepen kan worden. Je bent veel meer met andere zaken bezig dan dat je als gewone supporter naar een wedstrijd komt zien. De wedstrijd an sich beleef ik als voorzitter nog intenser dan voorheen als alleen maar supporter. Toen ik alleen supporter was en we verloren een match, dan deed ik niks van media open omdat ik daar niet tegen kon. Dat is eigenlijk niet veranderd. Als we verliezen, dan ben ik daar nog altijd niet goed van. Ik moet even afstand kunnen nemen na een nederlaag. Het is intenser omdat ik nu mee de verantwoordelijkheid draag. Het gevoel is zwaarder bij een nederlaag, maar ook intenser bij een zege. Dan geniet je nog meer."

Je merkt dat je begaan bent met de ploeg. Je bent redelijk nerveus voor belangrijke wedstrijden?
"Dat klopt. Ik ben van nature nerveus bij wedstrijden. Bijvoorbeeld de laatste wedstrijd in Zwarte Leeuw vorig seizoen hing het van één doelpunt af of we de eindronde zouden halen of niet. Stel dat we toch hadden kunnen promoveren naar 2de amateur, dan hadden we al een voorsprong genomen. We hadden bij mijn instap als voorzitter al in 2de amateur kunnen zitten. Het weegt voor de supporters en ook voor mij als voorzitter dat een club als Geel al veel te lang in derde amateur zit. Doordat we dan vorig seizoen op het einde toch nog de kans hadden om de eindronde te halen - we waren er één helft van verwijderd - word je sowieso nerveus. Vooral ook omdat eenmaal de bal aan het rollen is, je het niet meer zelf in de hand hebt."

Hoeveel tijd besteed je wekelijks aan de club?
"In uren is dat moeilijk uit te drukken, maar je mag toch stellen dat het een equivalent is tussen halftijdse en volwaardige job. Eigenlijk doe ik mijn bedrijf Rabona (met Voetbal24) en dan nog een extra job erbij. De een week kan het wat minder of meer zijn dan de andere. Omdat we een amateurclub zijn en iedereen een job heeft, zijn de meeste afspraken vaak 's avonds, maar veel contacten en zaken kan je tegenwoordig ook via Whatsapp, telefoon en mail regelen van achter je bureau, waardoor je niet altijd op locatie of op de club moet zijn en wat tijd kunt sparen. Toch is het niet te onderschatten."

Je bent ook zaakvoerder van Rabona. Hoe valt die combinatie mee?
"Ik ben blij dat de voorbereiding voorbij is, want die is heel intensief. Er zijn veel wedstrijden, soms komen er zoals in de beker nog extra matchen bij. Eventueel komen er nog versterkingen in de zomer. Dat gebeurt allemaal op korte tijd. Dat is heel pittig. Het was druk, maar het was ook leuk en ik haal er ook heel veel energie uit. Met de start van de competitie valt alles zowat in een vast stramien van trainingen en wedstrijden met normaal gezien maar één thuiswedstrijd om de veertien dagen. Dat zal ongeveer zo'n twee maanden duren, waar er tijd is voor andere zaken zoals het plannen van de evenementen voor de rest van het jaar. Vanaf november wordt het weer drukker en begint de voorbereiding in het sportieve luik al voor volgend seizoen. Maar de komende periode zal er ook meer tijd zijn voor mijn gezin met twee kinderen. Je moet proberen te zorgen dat je het goede evenwicht behoudt tussen het gezin, de club en het bedrijf."

Nieuw seizoen

Dit is jouw tweede seizoen als voorzitter. Hoe kijk je op het eerste terug?
"Heel gemengd. Sportief was het geen leuk seizoen. We haalden de eindronde niet en ontsloegen een trainer. We hadden geen goede groep. Individueel waren dat kwalitatief goede spelers en toffe gasten, maar het was geen goede groep. Daarnaast was het ook structureel en financieel puin ruimen. De club had schulden. Daar zijn we heel hard mee aan de slag gegaan. We hebben ze onder controle en zijn financieel een gezonde club nu. Dat we dat op een jaar tijd hebben kunnen doen, is onze grootste verwezenlijking. Dat maakte ook dat we niet zo veel tijd hadden om op sportief vlak bezig te zijn. Dat was toen net iets ondergeschikter omdat eerst de financiën in orde moesten zijn vooraleer je ook sportief opnieuw successen kunt halen. Dat zei ik ook toen ik er aan begon. Eerst zorgen voor stabiliteit, daarna zullen de sportieve successen wel volgen. Qua structuur zit het al goed, maar alles kan beter. Dat weten we ook."

Wat was voor jou dan het absolute hoogtepunt?
"Dat de club financieel en structureel opnieuw op de rails staat. Dat we een basis hebben waarop we kunnen bouwen. Dat is iets waar we met z'n allen trots op mogen zijn."

En de dieptepunten?
"Het ontslag van coach Peter Schrauwen en ook het ontslag van Dirk Foriers als sportief directeur. Dat waren beslissingen die op menselijk vlak moeilijk waren. Gelukkig hebben we Dirk aan boord kunnen houden als T2 en in die functie verricht hij heel goed werk. Ook op menselijk vlak zit het terug goed tussen ons."

Heb je daar als voorzitter of als mens iets uit geleerd?
"Ik sta nog altijd voor 100% achter elke beslissing die we genomen hebben, want ik merk dat ze goed uitpakken. Misschien had ik die beslissingen op menselijk vlak anders kunnen aanpakken. Dat kan ik nog leren. Als je dingen verandert, is het nooit gemakkelijk. Ik heb tegen sommigen hun kar gereden en sommige mensen ook persoonlijk gekwetst. Dat was niet de bedoeling, maar dat is onvermijdelijk als je dergelijke beslissingen neemt."

Wat heb je als voorzitter over de club ASV Geel geleerd?
"Als supporter sta je er niet bij stil hoeveel mensen dagdagelijks voor de club in de weer zijn. Je staat er niet bij stil hoe het komt dat de velden er zo goed bij liggen, hoe het komt dat de zitjes proper zijn, dat alle jeugdspelertjes kunnen voetballen. Als je alle werkuren moet optellen van alle mensen die met ASV Geel bezig zijn, dat is gigantisch. En de meesten doen dat ook nog eens vrijwillig. Zij doen dat puur vanuit het hart, uit liefde voor onze mooie club. Dat weet je pas als je voorzitter bent of heel nauw betrokken bent bij de club."

Heb je ook iets over jezelf geleerd?
"Heel veel (lacht). Dat je zo'n organisatie niet alleen kunt leiden. Je kunt niet elk idee dat je in je hoofd hebt, meteen uitvoeren. Je moet eerst en vooral de mensen voor hebben om het te doen en ten tweede kan je niet iedereen zomaar op één, twee, drie in een andere richting sturen. Ik wist het al van mezelf, maar ik heb nog meer geleerd dat ik graag samenwerk met mensen die rechttoe, rechtaan zijn en die niet twijfelen om hun mening te geven. Ik ben ook zo. Ik werk het liefst in een klimaat waar je iets kunt zeggen. Dat mag al eens botsen, maar daarna gaan we samen aan de slag en trekken we aan hetzelfde zeel. Ik heb niet graag dat mensen zich in een bocht wringen om iets te zeggen. Zeg het gewoon en dan zien we wat we er aan kunnen doen. Dat werkt voor mij het beste."

Ben je de club het voorbije jaar nog meer gaan liefhebben? 
"De eerste zes maanden had ik het gevoel dat ik de liefde als supporter niet meer zou voelen, want het was gewoon puin ruimen. Je bent er dan heel rationeel mee bezig. De voorbije maanden voel ik een nieuwe drive in de club. Ik voel veel positiviteit. Iedereen in de club kijkt nu in dezelfde richting. Ik begin ook de fans nog beter te kennen. Ik voel de clubliefde terug veel meer en ze groeit alleen maar. Ik ben heel blij dat dit terug is. Ik heb in die eerste zes maanden een uitspraak gedaan: 'Ik ga de club nooit meer kunnen zien zoals ik ze als supporter zag vanuit het hart', maar dat is gelukkig volledig aan het terugkomen. Door het crisismanagement tijdens de eerste maanden was dat even weg."

Transfers

Wat vind je van de inkomende transfers tot nu toe?
"Ik heb de transfers in nauw overleg met Sports Director Jens Cuypers en coach Tom Schipper gedaan. Ik ben heel tevreden over de voorbereiding. Als we terugkijken op de voorbije maanden, moeten we dan ergens spijt hebben van de beslissingen die we genomen hebben? Absoluut niet. We zijn heel content. De spelers brengen voorlopig wat we verwachten. We probeerden naast kwalitatieve spelers ook een groep te vormen en we krijgen niets dan geluiden dat we een goede groep hebben. Dat bewees ook de barbecue van voorbije zaterdag die door de spelers georganiseerd werd. De basis is gelegd om resultaten te behalen."

Welke spelers hebben jou verrast?
"In principe geen enkele speler omdat we wisten welke kwaliteit we aantrokken en ze voorlopig ook brengen wat we verwachten. Dat is ook zo voor de jongere spelers. Ze zijn misschien niet allemaal klaar om al meteen basisspeler te zijn, maar als ze geduld tonen en meestappen in het verhaal van Geel, dan kunnen zij binnen afzienbare tijd ook een basisplaats opeisen."

De scouting werkt?
"Dat denk ik wel en we zullen er ook op blijven inzetten, zodat de scouting nog verder op punt gesteld wordt. Veel clubs uit onze reeks zijn niet zo doorgedreven met scouting bezig als wij. Dat heeft het voordeel dat we jonge talenten vroeger kunnen ontdekken en we hen dus ook goedkoper naar Geel kunnen halen. We moeten snel zijn. Een Thijs Van Pol, die 30 goals maakt voor Berg en Dal, daarvoor moet je geen kenner zijn. Die wil elke ploeg. Maar een jonge aanstormende Thijs Van Pol vinden, daarvoor moet je scouten."

Naast 14 nieuwe spelers, liet je er ook 13 gaan. Ergens spijt van?
"Met de wetenschap hoe de voorbereiding is geweest, hoeven we geen spijt te hebben. Er is altijd een reden waarom ze vertrokken zijn of ze hebben laten gaan. Sommigen hebben we effectief een nieuw contract aangeboden, maar ze zijn er niet op ingegaan. Dat is hun keuze. Het is belangrijk dat we jongens hebben, die er echt voor kiezen. Spijt heb ik dus niet."

Is de kern volledig?
"Een middenvelder mag er nog bijkomen, maar het zal niet gemakkelijk meer zijn."

Wat vind je van de trainersstaf?
"Ik ben tevreden over de hoofdtrainer en zijn staf. Het team staat fysiek sterker dan vorig jaar. Dat is het werk van Tom Schipper en zijn team. Hij bracht het op de juiste manier over op zijn spelers. We kunnen ons spel nu meer dan een volledige wedstrijd volhouden. Vorig seizoen moest hij in moeilijke omstandigheden overnemen en heeft er nog best veel uitgehaald. Dit seizoen is hij met heel veel goesting aan de voorbereiding begonnen om Geel hogerop te brengen."

Toekomst

Je bent eigenaar van Voetbal24, dat hoofdsponsor is van de club. Hoe zie je de samenwerking de volgende jaren?
"Er zijn twee redenen waarom ik het doe. De eerste reden is dat ik supporter ben van Geel. De tweede reden is de volgende: Hoe ver kun je als club, die in Belgische handen is, op een financieel gezonde manier nog geraken in het Belgische voetbal? Dat is een open vraag. Dat is de challenge, de uitdaging, die we zijn aangegaan met Voetbal24. We wilden iets in het voetbal doen. Aangezien ik supporter was van Geel, en de club een traditieclub is die in nood zat, was de keuze snel gemaakt. Voor mij is die vraag nog niet beantwoord. Des te langer het duurt, des te positiever waarschijnlijk. Tot welk niveau kunnen we Geel brengen? Ik kan dat op dit moment nog niet beantwoorden. Het is een avontuur dat we met Geel moeten durven aangaan. Maar één ding is zeker: Ik stop er mee als we niet meer kunnen doorgroeien."

Zondag start de competitie voor Geel in Londerzeel. Welke clubs zullen bovenaan meedoen?
"Ik zie Londerzeel en Tempo Overijse als de twee grote titelkandidaten. Ze zijn beiden gedegradeerd en deden ook goede transfers. Zijn zijn concurrenten. Het is een heel nieuwe reeks. Er zijn maar acht ploegen gebleven. City Pirates is ook gedegradeerd. Zij zullen ook een rol van betekenis spelen. Turnhout en Zepperen-Brustem zijn ook kandidaten voor de top-vijf. Het wordt een open reeks met heel wat te duchten concurrenten. We hebben meteen een stevig programma met Londerzeel, Turnhout, Zepperen-Brustem en Overijse in de eerste zeven weken. We gaan direct wakker moeten zijn. We zullen meteen weten waar we staan en of onze ambities gerechtvaardigd zijn."

Wat is die ambitie dan?
"Ik plak er geen termijn op, maar de club moet omhoog. Hoe hoog dat zal zijn, benoem ik ook niet, want dat hangt van verschillende factoren af. We mogen niet nog enkele jaren in 3de amateur kamperen. Dat zou niet goed zijn voor de club, de supporters, voor niemand. We doen dit jaar mee om te promoveren. Met die intentie hebben we onze selectie samengesteld. Of het lukt is iets anders. We willen omhoog. Daarover is er geen discussie."

Als we elkaar eind mei spreken, wanneer is de voorzitter van Geel dan een tevreden man?
"Dat de club financieel stabiel is en liefst met een promotie. Als we niet promoveren, kan ik niet voor 100% tevreden zijn."

Vernieuwd stadion

De infrastructuur moet dan ook mee. Een procesnota voor het RUP De Leunen werd al voorgesteld. Hoe staat het verder met het stadiondossier?
"Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) is in uitvoering. Er zijn gegadigden om bedrijven in het stadion onder te brengen. Dat is positief. Momenteel ligt het niet in onze handen. We hopen dat het stadsbestuur het project blijft ondersteunen. We kijken er als club naar uit omdat dit een nieuwe stap kan zijn in de verdere uitbouw van ASV Geel. in het beste geval wordt er over twee jaar gebouwd. De uitbouw van het stadion zou hand in hand kunnen gaan met de sportieve uitbouw."

Zijn er naast een stabiele financiële club en een promotie nog doelen?
"De abonnementenverkoop is al verdubbeld en dat ondanks het feit dat we vorig jaar de promotie niet afdwongen. Ze geloven in het project dit jaar. Maar we willen nog meer families en jeugd in het stadion krijgen en ook de afgehaakte KFC Verbroedering Geel-supporter terug naar het stadion brengen. We vieren op 7 september dat KFC Verbroedering Geel 100 jaar geleden is ontstaan. Die dag staan er allerlei evenementen gepland. We zijn opnieuw met een ambitieus project bezig om de club hogerop te brengen tot waar het hoort. Het zou fijn zijn als iedereen dit Geel zou willen steunen. Ikzelf ben een KFC-supporter uit het verleden. Dat waren gouden tijden. Ik hoop die ooit terug in Geel te beleven."

Jullie hebben al een redelijk trouwe supportersaanhang?
"Inderdaad. In Meux, toch niet bij de deur, waren er een honderdtal Geel-supporters aanwezig. Dat is te gek. Wie doet ons dat na in onze reeks? En ze hebben de ploeg van het begin tot het einde met hun gezangen ondersteund. Als ze dat ook in de competitie doen, geeft dat het team elke keer een extra boost. En een ploeg die zich gesteund voelt, kan toch altijd iets meer." (DJ)

Poll: Zal Geel aan het einde van dit seizoen promoveren?

TAGS  I  ASV Geel  I  Fabian Morren

donderdag 19 september 2024

woensdag 18 september 2024

dinsdag 17 september 2024

maandag 16 september 2024

zondag 15 september 2024