Italië plaatst zich na ware thriller met strafschoppen voor EK-finale

Dinsdag 06 juli 2021 - 23:39   I   door Redactie

Italië heeft zich dinsdagavond als eerste geplaatst voor de finale van EURO 2020. De ploeg van Roberto Mancini haalde het - na strafschoppen - van Spanje met 2-1. Alvaro Morata maakte er in de tweede helft opnieuw een match van, maar miste ook een penalty. Jorginho zette de beslissende elfmeter om.

In een interessante eerste helft was Spanje overduidelijk baas. De ploeg van Luis Enrique eiste de bal op en Italië was niet op de afspraak. Halverwege de eerste helft volgde er een grote kans voor de Spanjaarden. Olmo kon van in de grote rechthoek trappen, maar Donnarumma stond pal.

Italië was een schim van de ploeg die de Rode Duivels uit het toernooi knikkerde. Toch kreeg La Squadra Azzurra op slag van rust de grootste kans van de eerste helft. Emerson stoomde goed door op links en trapte keihard tegen de lat. Het had zomaar de 1-0 kunnen zijn.

(Lees verder onder de afbeelding)

Dodelijke counter

In de tweede helft veranderde het spelbeeld. De Italianen zetten hun voet naast - af en toe ook óp - die van de Spanjaarden. Spanje werd in de val gelokt, want op het uur volgde er een dodelijke counter die begon bij Donnarumma. Het ging razendsnel naar de overkant en uiteindelijk legde Chiesa de bal heerlijk weg in de verste hoek: 1-0 en Italië in een zetel.

Spanje gaf zich niet gewonnen. Met enkele invallers én goed voetbal ging het op zoek naar de gelijkmaker. Een fraaie één-twee tussen Olmo en Morata resulteerde in de 1-1. Morata was uitzinnig van vreugde. En met hem heel Spanje. Het kon nu echt beide kanten uit en verlengingen moesten een winnaar aanwijzen.

Morata mist, Jorginho niet

In de verlengingen was het vooral Spanje dat op zoek ging naar de winning goal. Italië bleef echter overeind en dus kwam het tot strafschoppen. Locatelli en Olmo misten meteen, waarna wél werd gescoord. Morata miste opnieuw voor Spanje, specialist Jorginho niét. Het Italiaanse feest barstte los, Mancini en de zijen staan in de finale.