Lopen Rode Duivels in WK-kwalificatiematch in Tsjechië tegen sanctie aan?

Lopen Rode Duivels in WK-kwalificatiematch in Tsjechië tegen sanctie aan?
Zaterdag 27 maart 2021 - 13:00   I   door Redactie

Na de 3-1-zege tegen Wales willen de Rode Duivels zaterdagavond in en tegen Tsjechië met een zes op zes al meteen een grote stap richting het WK 2022 in Qatar zetten.

En rond dat WK blijft toch heel wat te doen. Onder erbarmelijke werkomstandigheden zijn daar in de afgelopen jaren zeker 6.500 gastarbeiders overleden. In tal van landen wordt opgeroepen tot een boycot van het evenement of in ieder geval tot het benoemen van de wantoestanden.

De Noorse ploeg kwam afgelopen woensdag bij het uitduel met Gibraltar als eerste met shirts het veld op met daarop de tekst: ‘Mensenrechten, op en buiten het veld’. Het Duitse elftal volgde voor hun WK-kwalificatieduel met IJsland dat voorbeeld. Met op elk shirt een andere letter vormde de ‘Mannschaft’ het woord ‘Human Rights’ (mensenrechten). 

Wereldvoetbalbond FIFA, die normaal zwaar sanctioneert voor politieke boodschappen, liet al weten de Noren en de Duitsers niet te zullen bestraffen voor hun actie. "De FIFA gelooft in vrijheid van meningsuiting en de kracht van voetbal om positieve veranderingen teweeg te brengen", klonk het.

Ook actie van de Rode Duivels?

Als de FIFA die lijn aanhoudt, betekent dat goed nieuws voor de Rode Duivels. In de entourage van de nationale ploeg klinkt het immers dat ook de Belgische internationals zich tegen Tsjechië aan een politieke boodschap zouden durven wagen.

Al bestaat de kans ook dat er gewacht wordt tot de thuismatch tegen Wit-Rusland komende dinsdag om de schending van de mensenrechten in Qatar aan te klagen. In België was er al kritiek op de Rode Duivels omdat ze het thema niet aankaarten.

Poll: Moeten de Rode Duivels actie voeren tegen Qatar?

TAGS  I  Rode Duivels  I  Wales  I  Tsjechië  I  Wit-Rusland

woensdag 17 april 2024

dinsdag 16 april 2024

maandag 15 april 2024

zondag 14 april 2024

zaterdag 13 april 2024