Zware klap dreigt voor de jeugd in het Belgische voetbal

Zware klap dreigt voor de jeugd in het Belgische voetbal
Woensdag 05 september 2018 - 10:45   I   door Redactie

Komende dinsdag behandelt de Brusselse handelsrechtbank de klacht van Daniel Striani versus de voetbalbond. De spelersmakelaar vecht aan dat er minstens zes Belgen of in België opgeleide spelers op het wedstrijdblad moeten staan. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Als Striani bij zijn klacht gelijk krijgt, is de weg helemaal open voor buitenlanders. Dan kan een club een volledige selectie zonder Belgen hebben. Dit is alvast weer geen goede zaak voor de jeugdspelers in België.

"In het seizoen 2007-2008 nam België de UEFA-regel over dat in elke club in het profvoetbal minimum vier spelers in België opgeleid moeten zijn, later uitgebreid naar zes spelers. Deze zomer is de regel nog verstrengd: iedere ploeg zal dan zes Belgen of in België opgeleide spelers op het wedstrijdblad moeten invullen, waarvan er twee voor hun 21ste minstens drie jaar in ons land hebben gespeeld", schrijft HLN. Dat allemaal om de doorstroming van talenten te bevorderen.

Striani wil dat nu terugdraaien. Hij schakelde twee advocaten in: Jean-Louis Dupont en Martin Hissel. Zij spanden een zaak in tegen de KBVB. "Volgens Hissel is de bewuste regel strijdig met de Europese vrijheden. “Meer bepaald met het vrije verkeer van personen en de vrije dienstverlening. Striani vindt dat het zijn beroep als makelaar bemoeilijkt. Door die regel kan hij een reeks buitenlandse spelers niet naar België brengen.”

Poll: Vind jij dat deze regel afgeschaft moet worden?

TAGS  I  Anderlecht  I  Club Brugge  I  AA Gent  I  RC Genk  I  KV Oostende  I  KV Mechelen  I  Antwerp  I  Standard  I  Beerschot-Wilrijk

donderdag 25 april 2024

woensdag 24 april 2024

dinsdag 23 april 2024