Bekervoetbal bloedt dood: "Zij zitten liever op een ereterras van de Champions League"

Bekervoetbal bloedt dood:
Dinsdag 29 november 2016 - 16:54   I  

De Belgische voetbalbond heeft al veel verwoede pogingen gedaan om het bekervoetbal nieuw leven in te blazen. Dat was niet altijd succesvol. Stadions die nauwelijks nog volk trekken, zijn een vertrouwd beeld geworden van het bekervoetbal.

Columnist Hugo Camps ziet het met lede oge aan. "De teloorgang van bekervoetbal is al een tijdje aan de gang. Clubs geven voorrang aan de competitie, supporters hebben geen zin in alweer een midweekmatch, coaches sturen reserves van reserves de wei in", schrijft hij in HLN. "Dat is het beeld. Charleroi-Anderlecht is nog een affiche, Geel-Zulte Waregem is dat niet. Halflege stadions voltooien de troosteloosheid."

"Hein Vanhaezebrouck, de Fidel Castro van ons nationale voetbal, pleit voor afschaffing van bekervoetbal. Weg ermee. Voor hem is deze subcompetitie pure ersatz. Zelfs tweedeklassers laten hun betere spelers rusten. Michel Preud'homme blaast ook een sombere noot. De trip van Club naar Eupen noemde hij lastiger dan uit spelen in Leicester. Je bent een dag onderweg. Toch mag hij graag in de finale staan, want Preud'homme wil alles winnen. Voetbal, petanque, pingpong, klaverjassen, het maakt niet uit. Dank u voor die bloemen."

Camps betreurt het dat het Belgische bekervoetbal niet beleefd wordt zoals in andere landen. "Bekervoetbal is een hoogdag van interregionaal nationalisme. In andere landen maken ze daar een feestje van. De bekerfinale in Spanje wordt gegarandeerd opgeluisterd door de koning met aanhang. Onze hotemetoten zijn minder gevoelig voor traditie. Zij zitten liever op een ereterras van de Champions League. Waar camera's in veelvoud draaien en gouden armbanden rinkelen. Armzalige crooners."

"Een bekerfinale blijft een happening voor de supporters van de finalisten. De sfeer is anders dan in de competitie. Speelser, gemoedelijker, verdraagzamer. Zelfs de ultra's van Standard staan dan in het gelid van folklore en amusement. Ook al omdat het kapitalisme van bekervoetbal secundair blijft. Hein mag zichzelf opheffen, maar niet het bekervoetbal. Hij heeft dan wel eerst nog iets te tillen."

TAGS  I  Hugo Camps  I   Croky Cup

zaterdag 20 april 2024

vrijdag 19 april 2024

donderdag 18 april 2024

woensdag 17 april 2024

dinsdag 16 april 2024