Anderlecht legt bom onder Belgisch voetbal

Anderlecht legt bom onder Belgisch voetbal
Woensdag 22 februari 2017 - 07:26   I   door Redactie

Anderlecht heeft de rechtszaak tegen jeugdspeler Jason Lokilo gewonnen. Die uitspraak heeft grote gevolgen.

Alle Belgische profclubs kunnen daardoor voortaan talenten jonger dan zestien jaar aan zich binden door middel van een 'sterkmaking'. Normaal mogen talenten pas op hun zestien jaar hun eerste profcontract tekenen. Daardoor moeten vele Belgische clubs met lede ogen aanzien hoe veel toptalenten al snel naar het buitenland verhuizen.

Door deze uitspraak kunnen Belgische clubs jonge talenten nu sneller aan zich binden. Dat kan door een zogenaamde 'sterkmaking' te laten ondertekenen. In ruil voor geld tekenen de ouders dan een verbintenis waarin ze beloven dat hun zoon op zijn zestiende verjaardag een profcontract zal tekenen bij de club waar hij zijn opleiding geniet.

De ouders van Lokilo kregen 75.000 euro toen hij twaalf was. Op zijn zestiende ging zijn vader echter niet meer akkoord met de voorwaarden. Het profcontract werd niet getekend en Anderlecht sleepte Lokilo voor de rechter en eiste een schadevergoeding van 450.000 euro. De rechter stelde Anderlecht in het gelijk. De schadevergoeding werd wel beperkt tot 140.000 euro. Lokilo speelt nu bij Crystal Palace. De juristen zijn verrast en spreken van een belangrijk precedent in Het Nieuwsblad. Lokilo gaat wel in beroep.

TAGS  I  anderlecht  I   lokilo

donderdag 18 april 2024

woensdag 17 april 2024

dinsdag 16 april 2024

maandag 15 april 2024

zondag 14 april 2024