Moet Vanhaezebrouck beginnen vrezen? "Het is onvermijdelijk"

Moet Vanhaezebrouck beginnen vrezen?
Zaterdag 17 februari 2018 - 14:42   I   door Redactie

Anderlecht kon al vijf wedstrijden op rij niet meer winnen. Het is 20 jaar geleden dat dit nog eens gebeurde. De nakende verkoop, het gebrek aan transfers, de woelige sfeer, je kan heel wat oorzaken aanhalen voor dit immense probleem. Alleen is de vraag: wat nu? En wat is de verantwoordelijkheid van Hein Vanhaezebrouck hierin?

Vanhaezebrouck had zich het bij zijn komst op 3 oktober wel anders voorgesteld. HVH had verwacht dat hij in januari wel de nodige versterkingen zou krijgen. Met die sterke basis zou hij dan na de winterstop kunnen ontploffen met zijn team. Door de verkoop aan Marc Coucke kon RSCA bijna niks doen op de transfermarkt. Het zorgt er nu voor dat Anderlecht niet versterkt is tijdens de winterstop, want Sofiane Hanni vertrok ook nog. Eerder verzwakt dus.

Is dat de verantwoordelijkheid van Vanhaezebrouck? In geen geval. "Onvermijdelijk zal het vizier in deze barre tijden toch in de richting van de Anderlecht-trainer worden gedraaid", stelt Ludo Vandewalle, chef voetbal van Het Nieuwsblad, in zijn bijdrage in de krant. "De evaluatie moet op een ge­nuanceerde manier gebeuren."

Communicatie

Genuanceerd, maar hij heeft toch in een aantal zaken gefaald, zo stelt Vandewalle. "Wat vaststaat, is dat Vanhaezebrouck op communicatief vlak de mist is ingegaan. De publiekelijk harde aanpak van zijn spelersgroep heeft op geen enkel moment gewerkt en dat was met een groep vol fletse persoonlijkheden te voorspellen. Zijn verhaal rond de verwijzing naar de B-kern van Olivier Deschacht was ook al bij de haren getrokken."

En er is nog wel wat negatief te vertellen over het aandeel van Hein in deze malaise. "Het is eveneens teleurstellend dat Vanhaezebrouck, toch een uitstekend tacticus die zijn ploegen altijd perfect kon neerzetten, er nog niet in geslaagd is lijn in het paars-witte spel te krijgen", zegt Vandewalle.

Al zijn er hier wel verzachtende omstandigheden. "De verkoop van de club en de daarmee gepaard gaande knip op de portefeuille hebben hem niet geholpen. Die versmalde kern en ook de vele geblesseerden hebben het Vanhaezebrouck heel moeilijk gemaakt."

Poll: Denk jij dat Anderlecht HVH zal ontslaan?

TAGS  I  Vanhaezebrouck  I   Anderlecht  I   Vandewalle  I   shw

maandag 18 maart 2024

zondag 17 maart 2024

zaterdag 16 maart 2024

vrijdag 15 maart 2024